12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο Μακάβριος Χορός: Η ανατομία του τρόμου» του Stephen...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ο Μακάβριος Χορός: Η ανατομία του τρόμου» του Stephen King


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή, 

Για τον Stephen King, οι συστάσεις είναι σχεδόν περιττές. Πρόκειται για έναν συγγραφέα που αποτελεί το συνώνυμο σχεδόν των ιστοριών τρόμου, ακόμη και για ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με το είδος αυτό. Είναι σχεδόν αδύνατο να υπερβάλλει κανείς για την επιρροή του Stephen King. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, κανένας συγγραφέας δεν έχει κυριαρχήσει στο τοπίο των βιβλίων τρόμου όπως αυτός. Μέχρι σήμερα, είναι ο μόνος συγγραφέας στην Ιστορία που είδε περισσότερα από 30 βιβλία του να ανεβαίνουν στο νούμερο 1 στην κατάταξη των best-seller. Τώρα έχει περισσότερα από 70 δημοσιευμένα βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν γίνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα κομμάτια της ποπ κουλτούρας.

Ο συγγραφέας που ξεκίνησε από το Πόρτλαντ, χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιφάνεια, έχει ως τώρα γράψει πολυάριθμα βιβλία τρόμου, επιστημονικής φαντασίας και θρίλερ και έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, με τις ταινίες που βασίζονται στα βιβλία του να θεωρούνται πια κλασικές. Παρόλα αυτά, το νέο αυτό βιβλίο (νέο, βεβαίως, για το ελληνικό κοινό, καθώς έχει γραφτεί αρκετά χρόνια παλαιότερα) δεν είναι μία, αλλά πολλές ιστορίες τρόμου. Πώς γίνεται αυτό; Θα δείτε στη συνέχεια!

Πηγή Εικόνας: npr.org/ Shane Leonard/Simon & Schuster

Ο μακάβριος χορός, όπως μεταφράστηκε το πρωτότυπο Danse Macabre, έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2022, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Είναι ένα βιβλίο που εμπίπτει στην κατηγορία του non-fiction και το οποίο ο Stephen King εμπνεύστηκε από μια συζήτηση που είχε σχετικά με το πώς εμπνέεται για τα βιβλία του. Το βιβλίο περιγράφει ουσιαστικά το πώς το είδος της λογοτεχνίας τρόμου αναπτύχθηκε από τον 19ο αιώνα και μετά, ώστε να φτάσει στα σύγχρονα βιβλία και θεάματα που εφάπτονται σε αυτό το πεδίο. Ο Stephen King δείχνει να πιστεύει ότι ο τρόμος αρέσει στον κόσμο, γιατί δημιουργεί μια λύτρωση στο κοινό. Ας δούμε, όμως, πώς προσεγγίζει ο ίδιος το απαιτητικό είδος που προσφέρει στο κοινό.

Στο βιβλίο αυτό, που έχει αποκομίσει βραβεύσεις στις Η.Π.Α., ο King αναφέρεται συγκεκριμένα σε τρία συναισθήματα που ανήκουν στη σφαίρα του είδους του τρόμου: φόβος, τρόμος και αποστροφή. Υποστηρίζει ότι, ενώ και τα τρία συναισθήματα έχουν την ίδια αξία με τη δημιουργία του τρόμου, το «καλύτερο» και το πιο αξιόλογο είναι ο τρόμος, επειδή βασίζεται στην ικανότητα του δημιουργού να διεγείρει και να υποβάλει τη φαντασία του κοινού. Βασιζόμενος σε πολλούς συγγραφείς πριν από αυτόν, θεωρεί ότι το να μην αποκαλύψει ποτέ κανείς πλήρως την πηγή του τρόμου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει τους θεατές να αισθάνονται τον φόβο.

Πηγή Εικόνας: therockle.com

Ο King υποστηρίζει ότι η τέχνη του να μας κάνει ένας συγγραφέας να τρομοκρατηθούμε για «αυτό που βρίσκεται στη γωνία» γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικό, όταν ο δημιουργός του έργου μας κάνει να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες που βιώνουν τον τρόμο αυτό. Αν δεν μας ενδιαφέρουν οι χαρακτήρες, αν δεν τους έχουμε γνωρίσει καλά και δεν μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα προβλήματά τους, τότε δεν πρόκειται να δώσουμε και ιδιαίτερη σημασία στο τι θα τους συμβεί στη συνέχεια της ιστορίας – πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον λίγο συναισθηματικά στη μοίρα τους, πράγμα που ο King επιτυγχάνει μέσω του να χτίζει πολυδιάστατους χαρακτήρες και να μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε την καθημερινή τους ζωή και την προσωπικότητά τους.

Το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται ιδιαίτερα σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνία του τρόμου. Οι οπαδοί του Stephen King θα χαρούν να μάθουν ότι στο βιβλίο ο ίδιος αποκαλύπτει πώς εμπνεύστηκε το ιδιαίτερα αγαπημένο και ευπώλητο βιβλίο The Stand. Φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να σας το πω εδώ – θα πρέπει να διαβάσετε το ίδιο το έργο, και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε. Μπορεί να είναι γραμμένο για πρώτη φορά το 1981, αλλά παραμένει ιδιαίτερα ενδιαφέρον για όσους αγαπούν τον τρόμο – και γιατί όχι και για αυτούς που θα ήθελαν οι ίδιοι να δοκιμάσουν τις συγγραφικές τους ικανότητες σε αυτό το είδος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.