16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΟι πιο σημαντικές εκλογικές μάχες των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 (Μέρος Β')

Οι πιο σημαντικές εκλογικές μάχες των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 (Μέρος Β’)


Του Παναγιώτη Σκόντζου,

Στο πρώτο μέρος, αναλύσαμε τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις που θα λάβουν χώρα την Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Η φετινή εκλογική περίοδος των ενδιάμεσων εκλογών είναι ίσως από τις πιο ανταγωνιστικές και συνάμα σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η λίστα των κρίσιμων και αμφιταλαντευόμενων πολιτειών παραμένει αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές. Στο δεύτερο μέρος θα κλείσουμε τη λίστα και θα αναφερθούμε στις υπόλοιπες κρίσιμες πολιτείες για τη φετινή εκλογική αναμέτρηση.

Ohio

Υπό κανονικές συνθήκες, η συγκεκριμένη Μεσοδυτική πολιτεία, έχοντας κάνει τα τελευταία χρόνια μια στροφή προς τους Ρεπουμπλικάνους, ίσως θα μας έδειχνε ότι η εκλογική μάχη για την έδρα της Γερουσίας είναι πιθανό να παραμείνει σε «κόκκινα» χέρια.

Ο 38χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και γνωστός συγγραφέας, J. D. Vance, παρότι έχει την πλήρη υποστήριξη από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, αντιμετωπίζει μια ισχυρή απειλή από τον 49χρονο Δημοκρατικό ανθυποψήφιό του και εν ενεργεία βουλευτή Tim Ryan. Μάλιστα, ο Ryan πραγματοποιεί αρκετά πιο οργανωμένη προεκλογική εκστρατεία σε σχέση με τον Vance και αυτό αποτυπώνεται δημοσκοπικά, αφού για το μεγαλύτερο διάστημα ο Ryan έχει δημοσκοπικό προβάδισμα (έως και 11 μονάδες!), κάτι το οποίο πρέπει να ανησυχεί τον 38χρονο συγγραφέα και επιχειρηματία.

Οι δύο υποψήφιοι για την έδρα της Γερουσίας στο Οχάιο: Ο Δημοκρατικός Tim Ryan (αριστερά) και ο Ρεπουμπλικανός J. D. Vance (δεξιά). Πηγή Εικόνας: NBC News/Getty Images/Chelsea Stahl

Τα περισσότερα προγνωστικά είτε κατατάσσουν τον εκλογικό αγώνα ως αμφίρροπο, είτε ευνοούν ελαφρώς τον Ρεπουμπλικάνο J. D. Vance. Παρόλα αυτά, ο Tim Ryan πραγματοποιεί μια πολύ κοντά στις ανάγκες του “Ohio” καμπάνια, με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμα και την ανατροπή! Θα είναι πολύ σημαντική νίκη των Δημοκρατικών σε μία σχετικά κόκκινη πολιτεία, εάν εκλεγεί ο Ryan. Ειδάλλως, ο Vance αναμένεται να κερδίσει σε οριακά ποσοστά. Συνεπώς, αυτόματα μπορούμε να πούμε ότι η μάχη θα διεξαχθεί πρακτικά για μερικές χιλιάδες ψήφους.

Wisconsin

Άλλη μία Μεσοδυτική πολιτεία – στις Μεγάλες Λίμνες, η οποία ναι μεν επέστρεψε στα χέρια των Δημοκρατικών το 2020, αλλά παραμένει αρκετά επισφαλής για αυτούς.

Στη μάχη για τη Γερουσία, ο εν ενεργεία Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ron Johnson αποτελεί ένα αντιδημοφιλές και ίσως ακραίο πρόσωπο εντός της πολιτείας. Αυτό δίνει ελπίδες στον 35χρονο Δημοκρατικό αμφισβητία του και εν ενεργεία Αντικυβερνήτη του Wisconsin, Mandela Barnes, να ανατρέψει την έδρα. Σε μία μη «εχθρική» χρονιά για τους Δημοκρατικούς, ο Barnes θα ήταν μάλλον αρκετά πιο μπροστά στα προγνωστικά, όμως λόγω ότι οι Δημοκρατικοί σε γενικό επίπεδο αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, αυτό κρατάει πίσω και τον 35χρονο Αφροαμερικανό πολιτικό.

Οι τέσσερεις υποψήφιοι για το Wiscnosin: Οι δύο αριστερά υποψήφιοι για τη Γερουσία (Mandela Barnes – αριστερά / Ron Johnson – δεξιά) και οι δύο δεξιά υποψήφιοι για την θέση του Κυβερνήτη (Tony Evers – αριστερά / Tim Michels – δεξιά). Πηγή Εικόνας: Milwaukee Journal Sentinel

Πάντως, στις δημοσκοπήσεις υπάρχει μια τάση για ισοψηφία μεταξύ των δύο, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ο Barnes έχει αρκετές – αν και μειοψηφικές – πιθανότητες να ανατρέψει τον Johnson. Δεδομένου ότι ο Barnes είναι αρκετά πιο δημοφιλής, δεν θα μας έκανε εντύπωση να τον δούμε έστω με πολύ οριακά ποσοστά να «βάψει μπλε» την έδρα. Οι πιθανότητες, πάντως, είναι ελαφρώς υπέρ του Johnson.

Η εκλογική κούρσα για το αξίωμα του Κυβερνήτη της πολιτείας του Wisconsin είναι άλλη μία πολύ αβέβαιη εκλογική μάχη, με τον 70χρονο Δημοκρατικό κυβερνήτη Tony Evers να προσπαθεί να κερδίσει δεύτερη θητεία. Ο Ρεπουμπλικάνος 60χρονος επιχειρηματίας, Tim Michels, επιδιώκει να ανατρέψει τον Evers, με τα στατιστικά την ίδια στιγμή να αμφιταλαντεύονται συνεχώς. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη όλες τις παραμέτρους, ο Tony Evers έχει καλύτερες πιθανότητες να παραμείνει από το να ηττηθεί, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό θα ισχύσει και στην πράξη.

Oregon

Το Oregon αποτελεί από τις αρκετά σταθερές πολιτείες που είναι φιλικά προσκείμενες στους Δημοκρατικούς, όμως φέτος η θέση του (μάλλον της) Κυβερνήτη, θα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξει χέρια, αφού η Δημοκρατική Kate Brown έχει ξεπεράσει το όριο θητειών. Η 56χρονη υποψήφια των Δημοκρατικών, Tina Kotek, είναι αντιμέτωπη με την 50χρονη υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, Christine Drazan. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δίνουν σταθερά μικρό προβάδισμα στην Drazan, κάτι το οποίο έχει ίσως αρχίσει να πανικοβάλλει τους Δημοκρατικούς γιατί αντικρίζουν μια πιθανή απώλεια σε μια αρκετά μπλε πολιτεία. Αυτή η τάση εξηγείται, διότι στον αγώνα υπάρχει και μια τρίτη γυναίκα, η 71χρονη Betsy Johnson, η οποία, ούσα πρώην μέλος των Δημοκρατικών, είναι πλέον ανεξάρτητη υποψήφια, με αποτέλεσμα αυτό να ψαλιδίζει δημοσκοπικά και εκλογικά την 56χρονη Tina Kotek.

Οι τρεις υποψήφιες για την θέση του Κυβερνήτη του Όρεγκον: Η Δημοκρατική Tina Kotek (αριστερά), Η ανεξάρτητη υποψήφια Betsy Johnson (στο κέντρο) και η Ρεπουμπλικανή Christine Drazan (δεξιά). Πηγή Εικόνας: Oregon Public Broadcasting / OPB Staff

Δεδομένου ότι η μάχη κρίνεται άκρως αμφίρροπη, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά το σενάριο της ανατροπής από τη Ρεπουμπλικανή Christine Drazan, αλλά, όπως είπαμε είναι 50-50.

Kansas

Αυτή η συντηρητική –επίπεδη– και αγροτική πολιτεία των σχεδόν 3 εκατομμυρίων κατοίκων, στην καρδιά (κυριολεκτικά) της Αμερικής, έχει Κυβερνήτη της μια 72χρονη Δημοκρατική, την Laura Kelly, η οποία επιδιώκει να καταφέρει να επανεκλεγεί. Κάποιος θα έλεγε ότι ευρισκόμενοι σε μια αρκετά συντηρητική πολιτεία, και σε μια χρονιά όπου οι Δημοκρατικοί παρότι έχουν ανακάμψει, συνεχίζουν να έχουν ζητήματα, η Laura Kelly (η οποία κέρδισε οριακά το 2018) θα πρέπει μάλλον να αντιμετωπίζεται ως παρελθόν.

Όμως, τον Αύγουστο του 2022, μια πολύ σημαντική απόφαση πάρθηκε από τους κατοίκους της πολιτείας, αφού «ω του παραδόξου θαύματος» το 55% ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της διατήρησης των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α., για την ανατροπή της περίφημης απόφασης Roe v. Wade.

Οι δύο υποψήφιοι για την θέση του Κυβερνήτη του Κάνσας: Η Δημοκρατική Laura Kelly (αριστερά) και ο Ρεπουμπλικάνος Derek Schmidt (δεξιά). Πηγή Εικόνας: The Topeka Capital Journal / Andrew Bahl

Ύστερα από αυτό, δόθηκε μια ισχυρή ώθηση υπέρ της Δημοκρατικής Laura Kelly, ενάντια στον υπερσυντηρητικό Ρεπουμπλικάνο ανθυποψήφιό της και εν ενεργεία Γενικό Εισαγγελέα της πολιτείας, Derek Schmidt. Η Kelly ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα όλου του προηγούμενου καιρού, πλέον ευνοείται ελαφρά να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, όμως μάλλον, η πορεία μέχρι εκεί θα είναι αρκετά επίπονη.

North Carolina

Σε αυτή την πολιτεία, θα διεξαχθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση για την έδρα της Γερουσίας, μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και εν ενεργεία βουλευτή Ted Budd και της Δημοκρατικής υποψηφίας και πρώην επικεφαλής του πολιτειακού Ανωτάτου Δικαστηρίου της North Carolina, Cheri Beasley. Η North Carolina είναι μια πολιτεία, η οποία τείνει ελαφρώς να ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους σε εκλογές, χωρίς αυτό να είναι κανόνας. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος αγώνας είναι πολύ πιο κοντά από όσο πολλοί πιστεύουν, με τους δύο αντιπάλους να παρουσιάζουν σταθερή δημοσκοπική εγγύτητα. Τα προγνωστικά, όμως, δίνουν μεγαλύτερα ποσοστά στην παράσταση νίκης (~60-40%) στον 50χρονο Ted Budd. Αυτά τα ποσοστά έχουν ελαττωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο καιρό, δίνοντας ολοένα και περισσότερες ελπίδες στην Cheri Beasley να ανατρέψει μια Ρεπουμπλικανικά ελεγχόμενη έδρα, δίνοντας περαιτέρω πιθανές ανάσες στους Δημοκρατικούς της Γερουσίας.

Οι υποψήφιοι για την έδρα της Γερουσίας στην North Carolina: Η Δημοκρατική Cheri Beasley (αριστερά) και ο Ρεπουμπλικανός Ted Budd (δεξιά). Πηγή Εικόνας: Charlotte Observer / Observer and N&O File

Alaska

Ναι, Alaska! Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αυτή την άκρως αξιοσημείωτη νίκη της 49χρονης Δημοκρατικής ιθαγενούς Mary Peltola για τη μία και μοναδική έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. στη συντηρητική και παγωμένη πολιτεία του αγγίζει τον Βόρειο Πόλο. Η Mary Peltola στην ειδική εκλογή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, κατάφερε να κερδίσει τη Ρεπουμπλικανή διάσημη πρώην Κυβερνήτη της Alaska και πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την Αντιπροεδρία το 2008, Sarah Palin.

Η Mary Peltola πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν να θεωρούν ασφαλή για τους Ρεπουμπλικάνους την έδρα της Βουλής και σε μία χρονιά που οι Δημοκρατικοί δεν είναι στα φόρτε τους, νίκησε. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο, αφού η Peltola εξελέγη για να καλύψει το (μικρό) υπολειπόμενο διάστημα της θητείας του αποβιώσαντα Ρεπουμπλικάνου και αρχαιότερου (επί σχεδόν 50 χρόνια) βουλευτή Don Young. Έτσι, η Peltola είναι αρκετά πιθανό να κερδίσει πλήρη (διετή) θητεία, στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι τρεις υποψήφιοι για την έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Αλάσκα: Η Δημοκρατική Mary Peltola (αριστερά), και οι δύο Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι Sarah Palin (στο κέντρο) και ο Mark Begich III (δεξιά). Πηγή Εικόνας: Loren Holmes/Imago

Συμπερασματικά, τουλάχιστον θεωρητικά μπορούμε να πούμε ότι οι Δημοκρατικοί σύμφωνα με τα δεδομένα και τις παραμέτρους που έχουμε, δεν φαίνεται να έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο ευρέως πιστεύονταν στην αρχή της φετινής χρονιάς. Εντός του περασμένου καλοκαιριού, συντελέστηκαν κάποιες ενέργειες, οι οποίες έδωσαν μια πνοή στους Δημοκρατικούς, ώστε να μπορούν να έχουν ελπίδες για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Η Γερουσία, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της ως άνω βουλή, μπορεί να ξεφύγει φέτος από τους «αρνητικούς ανέμους» που έχουν οι Δημοκρατικοί, και έτσι να παραμείνει στα χέρια τους για άλλα δύο χρόνια. Από την άλλη, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί έχουν να ανέβουν πολύ μεγαλύτερο Γολγοθά, αν θέλουν να διατηρήσουν την (ισχνότατη) πλειοψηφία τους, ο οποίος Γολγοθάς, ναι μεν έχει σμικρυνθεί, αλλά ακόμη παραμένει σημαντικό εμπόδιο, έτσι ώστε η Nancy Pelosi να έχει το σφυρί της προέδρου της Βουλής, από τον Ιανουάριο. Εκεί μάλλον, πρέπει να περιμένουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν (έστω με μικρότερη νίκη από την προβλεπόμενη) την πλειοψηφία, και κάπως έτσι ο πρόεδρος Joe Biden θα έχει να αντιμετωπίσει μια σχετικά δυσάρεστη κατάσταση για τα επόμενα δύο χρόνια. Τέλος, για τις εκλογές των Κυβερνητών, οι Δημοκρατικοί μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται θεωρητικά σε καλύτερη θέση από τις προηγούμενες εκλογές και έχουν τη δυνατότητα, μάλιστα, να διευρύνουν τον αριθμό των 22 τρεχόντων Δημοκρατικών Κυβερνητών σε κάποιο μεγαλύτερο ποσοστό.

Όπως έχουμε ξαναπεί, οψόμεθα…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Εκλογικές προβλέψεις από το FiveThirtyEight, Διαθέσιμο εδώ
  • Dem governors in the big battlegrounds are looking strong — but the GOP is expanding the map, Politico, Διαθέσιμο εδώ
  • We rated every race in play in 2022. This is who we think will win., Politico, Διαθέσιμο εδώ
  • U.S. Senate battlegrounds, 2022, BallotPedia, Διαθέσιμο εδώ
  • 2022 Midterms: Every Senate, House and State Race Americans Should Follow, People.com, Διαθέσιμο εδώ
  • House Rating Changes: RGV versus RCV, Center for Politics, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Σκόντζος
Παναγιώτης Σκόντζος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του εστιάζεται σε ζητήματα αμερικανικής πολιτικής. Άλλα αγαπημένα θέματα ενασχόλησής του είναι η γεωγραφία, η ιστορία, το συνταγματικό δίκαιο, οι πολιτικοί θεσμοί και οι διεθνείς σχέσεις. Στον ελεύθερό του χρόνο, ασχολείται με τη μουσική, το θέατρο, παρακολουθεί ταινίες, ταξιδεύει και απολαμβάνει τις συζητήσεις με τους γύρω του. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Φιλοδοξεί να λάβει υποτροφία, προκειμένου να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.