23.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤο εντυπωσιακό κάστρο Matsumoto στην Ιαπωνία

Το εντυπωσιακό κάστρο Matsumoto στην Ιαπωνία


Της Δήμητρας Κούβελα,

Το κάστρο Matsumoto είναι γνωστό κυρίως με την ονομασία “Fukashi”, αλλά και με την ονομασία “Crow Castle”, λόγω του μαύρου χρώματός του εξωτερικά. Αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα κάστρα της χώρας μαζί με το κάστρο Himeji και Kumamoto. Αποτελούσε την έδρα της ηγεμονίας Matsumoto  κατά την περίοδο της στρατιωτικής ηγεμονίας Tokugawa shogunate. Βρίσκεται στην πόλη Matsumoto, σε περιοχή εύκολα προσβάσιμη. την περίοδο της στρατιωτικής ηγεμονίας Tokugawa shogunate. Βρίσκεται στην πόλη Matsumoto, σε περιοχή εύκολα προσβάσιμη.

Το κτίσμα διατηρεί τον ξύλινο σκελετό του, που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα, αλλά και την εξωτερική του λίθινη τοιχοποιία. Βρίσκεται στη λίστα με τα 12 εναπομείναντα κάστρα του αρχιτεκτονικού ρυθμού tenshu και επίσης, εντάσσεται στην λίστα των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το κάστρο έχει κτισθεί σε πεδιάδα και όχι σε κάποιο ύψωμα ή λόφο, γι’ αυτό οι μηχανισμοί άμυνάς του βασίζονταν σε ένα σύστημα εσωτερικής άμυνας με τείχη εσωτερικά συνδεδεμένους, τάφρους και φυλάκια.

Πηγή εικόνας: travel.gaijinpot.com

Το κάστρο ανεγέρθηκε κατά τη περίοδο Sengoku. Αρχικά είχε κτισθεί μια οχύρωση και επισήμως ονομαζόταν φραγκικό κάστρο. Το 1500 κατελήφθη από την φυλή Takeda και έγινε το αρχηγείο της φυλής με σκοπό την κατάληψη περιοχών και την προστασία από το βορά.

Ο ηγεμόνας Kazumasa και ο γιος του Yasunaga έκτισαν τον πύργο και άλλα τμήματα του κάστρου, συμπεριλαμβανομένων τριών πύργων: στα βορειοδυτικά οι πύργοι tenshu, ο μικρός πύργος τύπου yagura και ο πύργος Watari Yagura, όπως, επίσης, και η κατοικία του ηγεμόνα, τάφροι κ.α. Το κάστρο υπολογίζεται ότι ολοκληρώθηκε στο διάστημα 1593–94.

Το 1872, η νέα κυβέρνηση Meiji προχώρησε στην εξάλειψη όλων των φεουδαρχικών οχυρώσεων και τα περισσότερα κάστρα ισοπεδώθηκαν. Τα εδάφη του κάστρου Matsumoto δόθηκαν για ανακατασκευή σε δημοπρασία. Όταν έγινε γνωστή αυτή η απόφαση, ο Ichikawa Ryōzō, ένας άνδρας με επιρροή στον τόπο του και άλλοι κάτοικοι του Matsumoto, εναντιώθηκαν σε αυτή την απόφαση και εν τέλει, ο πύργος tenshu του κάστρου έμεινε στα χέρια της κυβέρνησης και δεν πωλήθηκε.

Την ύστερη περίοδο διακυβέρνησης των Meiji, ο πύργος tenshu άρχισε να γέρνει από τη μία μεριά. Αυτό συνέβη λόγω της παραμέλησης της συντήρησης του κτηρίου και της κατασκευαστικής του ανεπάρκειας. Ο λαός θεωρούσε ότι ο πύργος είχε αυτή την κλίση λόγω της κατάρας του Tada Kasuke, ενός αγρότη που ηγήθηκε μιας αποτυχημένης επανάστασης. Το κάστρο τελικά ανακαινίσθηκε στην «μεγάλη ανακαίνιση των Meiji» (1903-1913).

Πηγή εικόνας: reepik.com

Το 1930 το κάστρο έγινε εθνικό αξιοθέατο και τα πέντε κτίσματα που είχαν διατηρηθεί θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση το 1952 εθνικοί θησαυροί. Πρόκειται για τα κτίσματα: ο πύργος Tenshu, ο μικρός πύργος στα βόρεια Inui–ko–tenshu, το πέρασμα Watari–yagura, η νότια πτέρυγα Tatsumi–tsuke–yagura και το δωμάτιο με θέα το φεγγάρι Tsukimi–yagura.  Από το 1950 έως το 1955 το κάστρο εισήχθη στο πρόγραμμα ανακατασκευής της κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, το 1990, η δεύτερη πύλη της μαύρης πύλης, η λεγόμενη Kuromon-Ninomon και ο πλευρικός τοίχος (sodebei) ανακατασκευάστηκαν. Η τετράγωνη πύλη ανακατασκευάστηκε το 1999.

Το 2006 το κάστρο εντάχθηκε στη λίστα των 100 ωραιότερων κάστρων της Ιαπωνίας. Στις 30 Απριλίου 2011 το κάστρο επηρεάστηκε από τον σεισμό των 5,4 ρίχτερ. Ο σεισμός προκάλεσε περίπου δέκα αποκολλήσεις υλικού του εσωτερικού τοίχου του κύριου πύργου. Τέλος, στο κάστρο στεγάζεται ένα μουσείο όπλων με την ονομασία Teppo Gura, όπου εκτίθενται όπλα αλλά και γενικότερα στρατιωτικός εξοπλισμός.

Σήμερα, στον χώρο του κάστρου διεξάγονται πολλές εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ κερασιών την άνοιξη, στα μέσα Απριλίου, όπου πολλές κερασιές ανθούν γύρω από το κάστρο. Επίσης διεξάγονται φεστιβάλ τσαγιού, εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών, καλλιτεχνικά φεστιβάλ κ.α. Τον χειμώνα διεξάγεται το φεστιβάλ γλυπτικής από πάγο, με πολλούς καλλιτέχνες να κάνουν την εμφάνισή τους και να φτιάχνουν αγάλματα από πάγο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Matsumoto Castle, go-nagano.net, διαθέσιμο εδώ
  • Visit Matsumoto, visitmatsumoto.com, διθέσιμο εδώ

 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Κούβελα
Δήμητρα Κούβελα
Γεννήθηκε τον Μάιο του 1999, ζει και κατοικεί στην Καλαμάτα. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών με κατεύθυνση Αρχαιολογία. Γνωρίζει αγγλικά και ρωσικά.