19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Μαχητικά» αθλήματα: Μποξ

«Μαχητικά» αθλήματα: Μποξ


Της Ιόλης Βολτή,

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η μύηση σε ένα «βίαιο» άθλημα όπως το μποξ έχει αρνητικές συνέπειες στο άτομο και πως εντείνει τις επιθετικές συμπεριφορές. Στο παρόν άρθρο καλούμαστε να διαψεύσουμε αυτές ακριβώς τις υποθέσεις και να αποδείξουμε το γιατί ένα άθλημα σαν το μποξ συνεισφέρει σημαντικά τόσο στην ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.

Αναλυτικότερα, η πρώτη φορά που η πυγμαχία συμπεριλήφθηκε στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες λέγεται πως ήταν το 688 π.Χ., με τους πυγμάχους να προπονούνται χτυπώντας τους κώρυκους (τους σάκους πυγμαχίας της εποχής) και να τυλίγουν δερμάτινους ιμάντες γύρω από τα χέρια και το στήθος τους για προστασία, αφήνοντας, όμως, ελεύθερα τα δάκτυλα και το πρόσωπό τους. Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, η πυγμαχία συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και, ταυτόχρονα, εντυπωσιακά για τους θεατές αθλήματα στον κόσμο! Για τον λόγο αυτό, αξίζει να δούμε μερικά από τα οφέλη της.

Πηγή εικόνας: vita.gr

Κατά καιρούς, έχουν διεξαχθεί μελέτες σχετικά με τα οφέλη του μποξ στο ανθρώπινο σώμα. Το Harvard, ύστερα από δική του μελέτη, υποστήριξε ότι η πυγμαχία βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, αυξάνει την αντοχή και δυναμώνει τους μύες, βοηθώντας στην απελευθέρωση ενδορφινών. Γενικά, ο αθλητισμός βοηθάει τα μέγιστα στην εκτόνωση και διαχείριση του στρες. Στα μαχητικά αθλήματα όμως, καθώς και τις πολεμικές τέχνες, ο στόχος του κάθε αθλητή είναι να χτυπήσει τον στόχο που βρίσκεται μπροστά του. Και μιλώντας για στόχο και εκτόνωση του στρες, προφανώς αναφερόμαστε σε παθητικούς στόχους, όπως ο σάκος, οι στόχοι (pads), οι ασπίδες κ.ά.

Στα παραπάνω, ο ασκούμενος μπορεί να προπονηθεί σε τεχνικές χρησιμοποιώντας τη μέγιστη δύναμη στα χτυπήματά του και να εκτονωθεί μετά από τη δύσκολη μέρα που συνήθως έχει τις πρωινές ώρες κατά τη διάρκεια της εργασίας. Πρόκειται για άθλημα που γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθά στον συντονισμό, την ευκινησία και την εγρήγορση. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό όφελος που προσφέρει το kick boxing είναι η αύξηση στην ελαστικότητα του σώματος – ευλυγισία και η γενικότερη σημαντική βελτίωση της ευεξίας.

Πηγή εικόνας: ufight.gr

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του συγκεκριμένου αθλήματος είναι ότι λειτουργεί σαν αγχολυτικό. Η θεωρία αυτή επιβεβαιώνεται από διάφορες επιστημονικές έρευνες που επισημαίνουν ότι, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο οργανισμός αποσυμπιέζεται και σταδιακά ηρεμεί, ρίχνοντας τους παλμούς της καρδιάς.

Δεν πρέπει να λησμονηθούν τα εκπαιδευτικά οφέλη του μποξ. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς μέσω της πυγμαχίας είναι η αυτοάμυνα και, συγκεκριμένα, πώς να προστατεύσει τον εαυτό του, εάν βρεθεί αντιμέτωπος με μια δύσκολη κατάσταση. Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι μαθαίνει στον άνθρωπο να τιθασεύει τις ορμές του. Για τον λόγο αυτό, το μποξ έχει αρχίσει να εντάσσεται και στα σχολικά προγράμματα, με κύριο σκοπό να περιοριστούν οι εκδηλώσεις επιθετικών φαινομένων, όπως το bullying. Ακόμα, η απαιτητική φύση του αθλήματος απαιτεί αφοσίωση και πειθαρχία, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να αναπτύξει κανείς κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα μαχητικό άθλημα, το οποίο, επομένως, αφυπνίζει τον άνθρωπο και συμβάλλει στη δυναμικότητα του χαρακτήρα του, διότι απαιτεί ταχύτητα, δυναμικότητα, πάθος και δύναμη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη της πυγμαχίας, oneman.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιόλη Βολτή
Ιόλη Βολτή
Σπουδάζει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σπουδές πάνω στη Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού στο Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα. Έχει ολοκληρώσει την πρακτική της σε μία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, αρμοδιότητες της ήταν να προσεγγίζει κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να δημιουργήσει την ιστοσελίδα της εταιρείας. Ακόμα, έχει συμμετάσχει και σε εθελοντικό πρόγραμμα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου κύρια αρμοδιότητα της ήταν η εξυπηρέτηση πελατών (καθοδήγηση και ενημέρωση για τα προγράμματα τα οποία διεξάγει το ίδρυμα).