24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ξεχείλισμα Καρδιάς» της Αμαλίας Στογιαννίδου

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ξεχείλισμα Καρδιάς» της Αμαλίας Στογιαννίδου


Της Μαρίας Κελεπούρη,

Η αγάπη γνωρίζει πολλές εκφάνσεις και διαμοιράζεται με διάφορους τρόπους. Συνοδευόμενη από στοργή, νοιάξιμο, λαχτάρα ή προσμονή. Συναισθήματα που προσφέρονται απλόχερα ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, που όταν αυτή μεγαλώνει, μαζί με τους αποδέκτες της αγάπης αυξάνεται και το εύρος της. Κάπως έτσι λειτουργούν τα συναισθήματα στην ποιητική συλλογή της Αμαλίας Στογιαννίδου, Ξεχείλισμα Καρδιάς, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.

Η Αμαλία Στογιαννίδου, με ρίζες καταγωγής από τη Μικρά Ασία, κατοικεί στην Καβάλα, όπου οι γονείς της εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες μετά τον διωγμό και την Καταστροφή του 1922. Έχοντας εμφυσήσει στα παιδιά τους τις αξίες της ανθρωπιάς και του σεβασμού, η ίδια τις ακολούθησε συνειδητά και έμπρακτα. Συμμετείχε από νεαρή ηλικία σε Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες και σε κύκλους Νέων Μητέρων, ενώ έχει συμβάλλει στο χριστιανοπαιδαγωγικό έργο της Αδελφότητας Θεολόγων «ΖΩΗ». Προσφέροντας υποστήριξη και ενθάρρυνση, συνδράμει εκείνους που έχουν ανάγκη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Πηγή Εικόνας: neolaia.gr

Στην παρούσα ποιητική συλλογή, διαφαίνονται όχι μόνο οι προσωπικές αξίες που η ίδια ακολουθεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και πώς αυτές απορρέουν από τα διδάγματα της χριστιανικής θρησκείας, μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά και δημιουργούν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας και αγάπης που συγκροτεί και ενδυναμώνει τις σχέσεις.

Η Αμαλία Στογιαννίδου αφιερώνει τα ποιήματα αυτής της συλλογής σε όλη την οικογένειά της ως ένδειξη ανυπολόγιστης αγάπης και υπερηφάνειας. Τα ποιήματα κάποιες φορές λειτουργούν ως αφήγηση ορισμένων οικογενειακών γεγονότων ή προσωπικών επιτευγμάτων, σαν να θέλουν να διατηρήσουν τις σημαντικές στιγμές αποτυπωμένες στο χαρτί και άρα στον χρόνο. Ακόμη, ανάμεσα στους στίχους συχνά ξεπροβάλλει η μορφή του Θεανθρώπου ή της μητέρας Παναγίας σαν πέπλο που προστατεύει τα μέλη της οικογένειας και τους δίνει θάρρος.

Το αληθινό ενδιαφέρον για τα παιδιά και τα εγγόνια της η Αμαλία Στογιαννίδου το δείχνει ελεύθερα, δίχως να συγκρατεί αυτά που νιώθει, μέσα από μια αίσθηση λυρικότητας, ξεγνοιασιάς, αλλά και απόλαυσης αυτών που έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα. Η οικογένειά της φαίνεται να είναι η ανταπόδοση όσων δυσκολιών έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς και τώρα αντικρύζει στα πρόσωπά τους την αγάπη που τους έχει χαρίσει από την πρώτη στιγμή.

Πηγή Εικόνας: therapia.gr

Το θεϊκό στοιχείο είναι συνεχώς παρόν καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής και εμφανίζεται στα ποιήματα με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Η τελική αίσθηση που η γραφή της Αμαλίας Στογιαννίδου αφήνει στον αναγνώστη είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξη. Δεν διστάζει να μοιραστεί στιγμιότυπα της προσωπικής και οικογενειακής της ζωής, στιγμιότυπα που λειτουργούν ως έναυσμα και ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Κάθε περιγραφή της είναι αληθινή και αντλεί τη χαρά από την παρουσία του Θεού.

Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει ποιήματα που προκύπτουν κατευθείαν από την καρδιά και καταφέρνουν να τον αγγίξουν, να του επαναφέρουν ίσως προσωπικές του μνήμες ή να αποτελέσουν ιδέες για μια καινούρια αρχή, που θα την ορίσει ο καθένας με όποιον τρόπο επιθυμεί. Οι εμπειρίες της Αμαλίας Στογιαννίδου και ο αυθεντικός τρόπος με τον οποίο τις αποτύπωσε περιγράφουν τις προσωπικές της σχέσεις όχι μόνο με την οικογένειά της, αλλά και με τον κοινωνικό της κύκλο, αντανακλούν τη φιλοσοφία ζωής της και προσφέρονται ως ευκαιρία για στοχασμό και αναθεώρηση.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κελεπούρη
Μαρία Κελεπούρη
Γεννήθηκε το 1999 στην Ιτέα Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Νεοελληνικών και Μεσαιωνικών σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό διηγήματος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σχετικά με την ΔΕΠΥ. Είναι μέλος σε σύλλογο παραδοσιακών χορών, ενώ παράλληλα στα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται η ανάγνωση βιβλίων, η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και η αρθρογραφία.