17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΉταν όλες τους υπέροχες

Ήταν όλες τους υπέροχες


Της Ρένας Δανατζή,

Η 22χρονη Μάχσα Αμινί χάνει τη ζωή της ενώ βρίσκεται υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών στο Ιράν και ξαφνικά το ποτήρι ξεχειλίζει και μία γροθιά γυναικών παλεύουν για κάτι που μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν αδιανόητο — την ουσιαστική τους ελευθερία.

Το Ιράν είναι γνωστό για την αυστηρότητα των νόμων περί ήθους. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντήλι, να φορούν μακριά και όχι στενά ρούχα, όχι έντονα χρώματα, όχι μακιγιάζ. Χιλιάδες γυναίκες έχουν λιθοβοληθεί, επειδή φάνηκε κατά λάθος ο αστράγαλός τους, άλλες βασανίστηκαν και άλλες φυλακίστηκαν. Η Αμινί έχασε τη ζωή της επειδή κατά πάσα πιθανότητα ξυλοκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Αυτή ήταν μάλλον και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις Ιρανές γυναίκες, οι οποίες ξεχύθηκαν στους δρόμους και, όπως όλα δείχνουν, είναι ασταμάτητες.

Υπέροχες γυναίκες, όμορφες, απίστευτα καταπιεσμένες, που προσπαθούν να αποδείξουν τα ίδια τα δεδομένα σε μία χώρα που φοβάται τις γυναίκες και γι’ αυτό άλλωστε τις καταπιέζει τόσο πολύ. Οι περισσότερες κόβουν τα μαλλιά τους, οργανώνουν πορείες και, όπως προείπαμε, δεν δείχουν να θέλουν να σταματήσουν. Το ακόμα καλύτερο σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι η έμπρακτη στήριξη αντρών, οι οποίοι στέκονται δίπλα τους και πολλές φορές τις προστατεύουν. Η συμπαράσταση έρχεται από παντού κι εμείς εδώ στην Ελλάδα χαμογελάμε από περηφάνεια και δέος για όλες εκείνες τις γυναίκες που πλέον δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες και βάζουν το σώμα τους μπροστά, για να ανοίξουν τον δρόμο προς την απελευθέρωση.

Πηγή εικόνας: magnesianews.gr

Είναι πολύ δύσκολο να ξεριζωθούν πεποιθήσεις εκατοντάδων ετών, όμως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια. Η ελευθερία αυτοπροσδιορισμού και αυτοδιάθεσης πρέπει να γίνει επιτέλους δεδομένη σε κάθε μήκος και πλάτος της γης. Όλες οι χώρες πάσχουν από το σύνδρομο της έλλειψης σεβασμού. Όμως, στις χώρες της ανατολής, οι διαστάσεις είναι εγκληματικές. Η γελοιότητα που ονομάζεται αστυνομία ηθών δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία τεράστια ασπίδα κατά των γυναικών και κατά τις ελευθερίας τους.

Οι γυναίκες που εδώ και μέρες παλεύουν κυριολεκτικά και μεταφορικά για το αυτονόητο, είναι όλες τους υπέροχες. Ήταν όλες τους υπέροχες πάντα, όμως τώρα είναι και τολμηρές. Είναι γυναίκες γεμάτες αξιώσεις. Που αγαπούν τη ζωή και τη διεκδικούν. Όλοι εμείς υποκλινόμαστε με ταπεινότητα και σεβασμό στον λαό του Ιράν που μάχεται για τις γυναίκες του. Επιτέλους, τα φλας σταμάτησαν να αστράφτουν μπροστά από custom made influencers που πουλούν eye-patches με εκπτωτικό κωδικό -20% και στράφηκαν σε γυναίκες και άντρες που παλεύουν για την ελευθερία του κόσμου όλου. Αργήσαμε, αλλά ίσως και να τα καταφέρουμε τελικά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.