15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το αγαπημένο Φεστιβάλ κινηματογράφου επιστρέφει!

28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το αγαπημένο Φεστιβάλ κινηματογράφου επιστρέφει!


Του Τάσου Μοσχονά,

Το αγαπημένο ραντεβού των Αθηναίων (και μη) σινεφίλ στα τέλη Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου επιστρέφει και φέτος για έντονες συγκινήσεις με ταινίες και ντοκιμαντέρ που έκαναν αίσθηση και διακρίθηκαν σε Φεστιβάλ του εξωτερικού, και όχι μόνο. Με δεκάδες πρεμιέρες και πάνω από 140 προβαλλόμενες ταινίες, είναι σίγουρο πως και τη φετινή χρονιά οι κινηματογράφοι του Φεστιβάλ θα γεμίσουν, με χιλιάδες θεατές που φανατικά επιστρέφουν κάθε χρόνο. Για να δούμε, λοιπόν, τι μας επιφυλάσσουν οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας!

Πότε; To 28o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, όπως είναι και η επίσημη ονομασία του, θα λάβει χώρα στο διάστημα 28.9-9.10, με καθημερινές προβολές από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ σε μια πληθώρα αιθουσών.

Πού; Στις αίθουσες που θα φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ συναντούμε ορισμένες που για χρόνια αποτελούν «σπίτι» του, όπως οι Δαναός 1+2, Ιντεάλ και Τριανόν, ενώ, μετά από 2 χρόνια, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές κανένας θερινός κινηματογράφος. Ακόμα, προβολές θα λάβουν χώρα σε δύο αγαπημένες αίθουσες της Πλατείας Κοραή, το Άστορ, αλλά και το ιστορικό Άστυ. Η προβολή του αφιερωμένου στον εμβληματικό συνθέτη Ένιο Μορικόνε «Ένιο» θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ η πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ για το έργο του David Bowie, “Moonage Daydream”, θα λάβει χώρα στην αίθουσα Vmax Sphera των Village Cinemas του Mall Athens.

Aφίσα του Moonage Daydream. Πηγή Εικόνας: ABC

Εισιτήρια και Κάρτες Διαρκείας: Όσον αφορά τα εισιτήρια, για τις μεμονωμένες προβολές του Φεστιβάλ το εισιτήριο ανέρχεται στα 7 ευρώ, ενώ ειδικά για τις ταινίες του αφιερώματος “Queer Britannia” θα κοστίζει 5 ευρώ. Για τις 2 ειδικές προβολές του «Ένιο» και του “Moonage Daydream” η είσοδος κοστίζει 9 ευρώ. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι φανατικοί του Φεστιβάλ μπορούν να προμηθευτούν Κάρτες Διαρκείας των 5, 10 και 20 προβολών, με το κόστος για κάθε μία να ανέρχεται σε 30, 50 και 75 ευρώ αντίστοιχα. Με την έκδοση των καρτών αυτών, οι θεατές μπορούν εν συνεχεία να εκδώσουν μηδενικά εισιτήρια για τις ταινίες που επιθυμούν (πλην των 2 ειδικών προβολών). Η κάρτα των 10 προβολών έρχεται φέτος με δώρο μια αναμνηστική μπλούζα του Φεστιβάλ, ενώ αυτή των 20 μαζί με μια πρόσκληση για την Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Παλλάς. Εισιτήρια και Κάρτες Διαρκείας μπορείτε να αγοράσετε από την ιστοσελίδα Viva.gr, στα φυσικά ταμεία των κινηματογράφων (μόνο για τις προβολές του αυτού κινηματογράφου), και με τηλεφωνική κράτηση στο νούμερο 11876.

To πρόγραμμα-Πρεμιέρες και ειδικά αφιερώματα: Φέτος το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας θα έχει κάτι για κάθε σινεφίλ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η κατηγορία του Διεθνούς Διαγωνιστικού κλέβει την παράσταση, με 12 ταινίες που θα διαγωνιστούν για το βραβείο της Χρυσής Αθηνάς. Μεταξύ αυτών, το «Μπλε Καφτάνι», που κέρδισε το βραβείο FIPRESCI στην κατηγορία Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών, ο φετινός queer φοίνικας του ίδιου Φεστιβάλ από το Πακιστάν, Joyland, καθώς και το συγκινητικό Aftersun, της Σαρλότ Γουέλς, με τον Πολ Μέζκαλ του Normal People.

Aπό μεγάλες πρεμιέρες, ξεχωρίζoυν η «Απόφαση Φυγής» του γνωστού και αγαπημένου στο ελληνικό κοινό Παρκ Τσαν-γουκ, το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τον David Bowie “Moonage Daydream” και το βραβευμένο στην Berlinale «Oι δύο όψεις του ξυραφιού» της Κλερ Ντενί.

Στιγμιότυπο από τo «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία». Πηγή Εικόνας: Flix.gr

Το Φεστιβάλ συνεχίζει και φέτος να φέρνει μεγάλα ονόματα, παρουσιάζοντας τη νέα ταινία του γνωστού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα «Πνεύματα του Ινίσεριν» (Βραβείο Σεναρίου και Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας), αλλά και το «Μενού», στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Ρέιφ Φάινς και το “it-girl” του σήμερα, Άνια Τέιλορ-Τζόι.

Στο τμήμα του Διεθνούς διαγωνιστικού για ντοκιμαντέρ, ξεχωρίζει ο Χρυσός Λέοντας του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία», που με τόλμη παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της εμβληματικής φωτογράφου Ναν Γκόλντιν, και τον αγώνα ενάντια στη φαρμακευτική εταιρία που εν πολλοίς ευθύνεται για την πανδημία της χρήσης οπιοειδών στις Η.Π.Α.

Στο πλαίσιο των Αφιερωμάτων, οι Νύχτες Πρεμιέρας φέτος έρχονται με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Νέο Χόλιγουντ, το ρεύμα που εκσυγχρόνισε τη φιλμική γλώσσα στις Η.Π.Α. και διαμόρφωσε καθοριστικά το παγκόσμιο κινηματογραφικό σκηνικό στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και αρχές του ’70. Στο πλαίσιο αυτού, θα δούμε τον «Νονό» του Κόπολα σε πλήρως αποκατεστημένη κόπια με αφορμή την 50η επέτειο της ταινίας, τη νοσταλγική «Τελευταία Παράσταση» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, το φρενήρες «Νάσβιλ» του Ρόμπερτ Όλτμαν και τον αειθαλή «Ταξιτζή» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Στιγμιότυπο από το «Μενού». Πηγή Εικόνας: Popaganda

Το έτερο αφιέρωμα, “Queer Britannia”, μας συστήνει 8 αγαπημένες Βρετανικές ταινίες που πραγματεύονταν ζητήματα κουίρ απελευθέρωση στη Βρετανία των 70s, όπως το “Maurice” του Τζέιμς Άιβορι και η «Tριλογία» του Τέρενς Ντέιβις.

Ακόμα, μικρό αφιέρωμα θα γίνει και για τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Εστάς, με προβολές των ταινιών «Η Μαμά και η Πουτάνα» και «Μικρές μου Αγάπες» να μας φέρνουν πίσω στη Γαλλία των αρχών της δεκαετίας του ’70.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας θα προβληθούν αρκετές ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, αλλά και σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα μουσικά ντοκιμαντέρ. Φέτος η μουσική, όπως θα φαίνεται θα έχει την τιμητική της, με την ειδική προβολή του «Ένιο» στο Μέγαρο Μουσικής, προς τιμή του μεγάλου Ιταλού συνθέτη Ένιο Μορικόνε να συνοδεύεται με συναυλία από το Stavros Lantsias Quartet, ενώ παράλληλη έκθεση θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Ζωντανή μουσική, όμως θα υπάρχει και στην επετειακή προβολή για τον έναν αιώνα του Νοσφεράτου, που θα λάβει χώρα στο Τριανόν, με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη να συνοδεύει τις εικόνες μιας από τις πρώτες —και πιο εμβληματικής— horror ταινίας όλων των εποχών.

Πλην των προβολών, στο Φεστιβάλ, μετά από 3 χρόνια επιστρέφουν και τα αγαπημένα πάρτι. Θεματικά και μη, μαγαζιά όπως το Latraac, το Bios, το Ρομάντσο και το FRAU θα φιλοξενήσουν σινεφιλικά πάρτι, που έρχονται ως ιδανικό συμπλήρωμα των ταινιών.

Όπως φαίνεται, και φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν κάτι για όλα τα γούστα! Ραντεβού στις αίθουσες, λοιπόν!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • AIFF – Nύχτες Πρεμιέρας, Επίσημη Ιστοσελίδα, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μοσχονάς
Τάσος Μοσχονάς
Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, με την ελπίδα, κάποτε, να αρχίσει και Ισπανικά. Παθιάζεται ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική και με ό,τι αφορά την pop κουλτούρα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή, το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων.