22.5 C
Athens
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠάμε για οινογνωσία;

Πάμε για οινογνωσία;


Της Έλενας Αμπελακιώτη,

Με την καλοκαιρινή περίοδο και τις ζέστες να φτάνουν στην εκπνοή τους, η περίοδος συγκομιδής των σταφυλιών έρχεται να μας θυμίσει πως, όταν κάτι τελειώνει, κάτι καινούριο πάντα αρχίζει. Ο τρύγος ξεκινά τη στιγμή που οι ράγες των σταφυλιών ωριμάζουν και αλλάζουν χρώμα. Πίσω του, ακολουθεί διστακτικά η αρχή της γευσιγνωσίας της καινούριας σοδειάς, οι εκδρομές στους ελληνικούς αμπελώνες και τα οινοποιεία. Πρωτότυπα αρώματα και συνδυασμοί, έμπειροι σομελιέ, δρύινα κελάρια και παραδοσιακές τοπικές γεύσεις: η οινογευσία ήταν, είναι και θα είναι η απόλυτη και πιο εκπληκτική εμπειρία.

Οι λάτρες του κρασιού γνωρίζουν πως δεν είναι όλα τα οινοποιεία τα ίδια, ούτε σερβίρουν τα ίδια προϊόντα ή δημιουργούν τις ίδιες γεύσεις. Κάθε τόπος παράγει τις δικές του ποικιλίες, από το δημοφιλέστατο —στην Ελλάδα— ασύρτικο, μέχρι το αθήρι, το αηδάνι, την μανδηλαριά, το μαυροτράγανο και πολλά άλλα. Και εκεί ακριβώς έρχεται η διαδικασία της οινογευσίας και αρχίζει η διασκέδαση: ο μύστης της γευσιγνωσίας κρασιού έχει την ελευθερία να δοκιμάσει διαφορετικές ποικιλίες, πολλαπλές —εν ολίγοις— ετικέτες, χωρίς να χρειάζεται να δεσμευτεί για ένα ολόκληρο μπουκάλι.

Πηγή εικόνας: zeitgeist.gr

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κρασί είναι πάντα πιο ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και αξέχαστο, όταν κανείς γνωρίζει την ιστορία πίσω από το κάθε μπουκάλι. Οι οινοπαραγωγοί που παρευρίσκονται στην διαδικασία γευσιγνωσίας, το προσωπικό ή οι σομελιέ, αποτελούν όλοι —χωρίς εξαίρεση— εξαιρετική πηγή γνώσεων και δύνανται να απαντήσουν ικανοποιητικά στις πιο περίεργες και απαιτητικές ερωτήσεις. Ποια είναι η ιστορία του αμπελώνα και για πόσα χρόνια εμφιαλώνει το κρασί του; Πόσο καιρό χρειάζεται για να ωριμάσει η κάθε ποικιλία; Με τι γεύσεις ταιριάζει καλύτερα το ασύρτικο, το μερλό ή το καμπερνέ σοβινιόν;

Στις ερωτήσεις αυτές έρχεται να μας απαντήσει μια πλειάδα κορυφαίων ελληνικών οινοποιείων που φιλοδοξούν να μοιραστούν την φιλοσοφία τους με τους μύστες του οινοτουρισμού. Για όλα ανεξαιρέτως τα οινοποιεία που αναφέρονται παρακάτω, η οινογνωσία δεν προτείνεται μόνο για την εξοικείωση με τις διαφορετικές ετικέτες, αλλά και για την κατανόηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, του πως το οινοποιείο έχει επηρεάσει τις συνήθειες των κατοίκων και την τοπική κουλτούρα.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΓΑΒΑΛΑ

Το οινοποιείο του Γαβαλά βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι, ανεβαίνοντας από το λιμάνι του Αθηνιού και με κατεύθυνση προς τα Φηρά. Εννέα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα της Σαντορίνης, η οικογένεια Γαβαλά εμφιαλώνει στους αμπελώνες της γηγενείς ποικιλίες του νησιού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το οινοποιείο είναι προσβάσιμο για γευσιγνωσίες κρασιού και ξεναγήσεις στα κελάρια του, τα οποία έχουν διατηρηθεί αυθεντικά, με σεβασμό στην παράδοση της Θήρας.

Πηγή εικόνας: aroundtheworldin80harvests.com

ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

Το οινοποιείο Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Πρόκειται για ένα πολύ πρόσφατο οινοποιείο που μετρά μόλις είκοσι τέσσερα χρόνια ζωής και την ίδια στιγμή πολλαπλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Οι οινολόγοι, μάλιστα, που εμπνεύστηκαν και προέβησαν στη δημιουργία του, δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα σε διάφορες οινοπαραγωγικές διαδικασίες, όπως την κατασκευή του πρώτου οινοποιείου στη Θηρασιά Σαντορίνης, με την ονομασία Μικρά Θήρα, τη διαχείριση του κτήματος Κόκκαλη, στον Άγιο Ανδρέα του Δήμου Ήλιδας, στην Πελοπόννησο που μετονομάστηκε σε Κτήμα Δύο Ύψη, αλλά και τη δημιουργία ενός μικρού οινοποιείου, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.

ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ

Το Κατώγι Αβέρωφ φέρει το όνομα του Έλληνα πολιτικού με καταγωγή από την οικογένεια Αβέρωφ του Μετσόβου, Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος υπήρξε και ιδρυτής του. Συγκεκριμένα, ο Αβέρωφ φύτεψε περί τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, μερικά από τα πρώτα —ενδεχομένως—  κλήματα της ποικιλίας καμπερνέ σοβινιόν και εμφυάλωσε στο κατώγι του σπιτιού του, στο Μέτσοβο, το κρασί του. Από τότε, το μικρό οινοποιείο που έκτισε, αναπτύχθηκε γοργά, δραστηριοποιούμενο ταυτόχρονα στον τομέα του οινοτουρισμού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 
  • Η ιστορία μας, el.gavalaswines.gr, διαθέσιμο εδώ

  • Αυτά είναι τα έξι κορυφαία ελληνικά οινοποιεία σύμφωνα με το Instagram -Τα πέντε σε νησιά και ένα σε βουνό, iefimerida.gr, διαθέσιμο εδώ

  • How Does a Wine Tasting Work?, marketviewliquor.com, διαθέσιμο εδώ

  • Η ιστορία μας, bibliachora.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Οι άνθρωποι πίσω από το κρασί, katogiaveroff.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έλενα Αμπελακιώτη, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2001 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Παρακολουθεί σεμινάρια όχι μόνο νομικού αλλά και ποικίλου περιεχομένου, ώστε να επεκτείνει τις γνώσεις της στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Έχει συμμετάσχει στο ΙΗ’ Μαθητικό Συμπόσιο UNESCO, καθώς και σε μια πλειάδα Μοντέλων Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations-MUN). Αγαπά τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο.