24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ;

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ;


Του Δημήτρη Σπυριδάκη,

Τις τελευταίες μέρες το ζήτημα που απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα της χώρας μας είναι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη 86η ΔΕΘ, τόσο στην ομιλία του το Σάββατο, όσο και στην συνέντευξη που ακολούθησε την Κυριακή. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή και ας κάνουμε μια αποκρυπτογράφηση των όσων ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ. Μια ΔΕΘ με κομβική σημασία, καθώς αφενός είναι η τελευταία πριν τις εκλογές, αφετέρου γιατί χρονικά βρίσκεται στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές ενός δύσκολου φθινοπώρου και ενός ακόμα δυσκολότερου χειμώνα. Στη ΔΕΘ ανακοινώθηκαν και τα μέτρα στήριξης για τη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέτρα που πολλοί ανέμεναν με αγωνία.

Καταρχάς, ξεκινώντας επιβάλλεται να κάνουμε εκτεταμένη αναφορά στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Η ακρίβεια είναι, όπως επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα του μέσου πολίτη. Βλέποντας τις τιμές να αυξάνονται και αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στο βιοπορισμό του, περιμένει τη βοήθεια του κράτους ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έπεται. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγγίζουν σε αξία τα 5.5 δις ευρώ, ένα αρκετά μεγάλο ποσό και αφορούν διάφορους τομείς. Δε μας προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, καθώς μέρες πριν τα περισσότερα ήταν γνωστά. Είναι μεγάλη συζήτηση το κατά πόσο είναι επαρκή, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Αυτό που πρέπει όλοι να επιδοκιμάσουμε είναι η λήψη μέτρων που ενισχύουν τους νεότερους πολίτες της χώρας. H θέσπιση ειδικού προγράμματος λήψης στεγαστικών δανείων για πολίτες κάτω των 39 είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Σωστά εστιάζει σε αυτή την ηλιακή ομάδα, αυτή που πλήττεται περισσότερο και που μεγάλωσε μέσα στη οικονομική κρίση. 

Πηγή εικόνας: ΙΝΤΙΜΕ

Στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών, τα οποία βρίσκονται πάλι τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο, ο Πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στις προκλήσεις της γείτονος χώρας διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό πως η χώρας μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει σημαντικές διπλωματικές συμμαχίες, έχει ενισχύσει τη δυναμική της και πως δεν θα δεχθεί «νταηλίκια» από την Τουρκία. Ανέφερε, επίσης, πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ερώτημα που του έγινε απάντησε πως δεν μπορεί να διανοηθεί μια ελληνοτουρκική σύρραξη. Γενικότερα, φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός σε ότι αφορά την ετοιμότητα της χώρας μας. 

Στα εκλογικά σενάρια έδωσε ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις, δίνοντας τέλος, μια και καλή, στις όποιες συζητήσεις έχουν πάρει έκταση τον τελευταίο καιρό. Εκλογές το 2023, χωρίς περαιτέρω αλλαγή του εκλογικού νόμου. Έτσι απλά, ο Πρωθυπουργός έδωσε τέλος στη παραφιλολογία των τελευταίων εβδομάδων. Σε αυτό το σημείο παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κάποιος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πολιτικές του πρέπει να παραδεχτούμε πως παρότι ενδεχομένως να τον συνέφερε, δεν προχώρησε σε αλλαγή εκλογικού νόμου, επικαλούμενος την ανάγκη για κυβερνησιμότητα, προκειμένου να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Φαίνεται να ήταν προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πολλά στελέχη της ΝΔ ήταν θετικά σε μια τέτοια αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πηγη εικόνας: ΑP

Όπως ήταν αναμενόμενο το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έλειπε από τη θεματολογία των ερωτήσεων που κλήθηκε να απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Δεν είχαμε εκπλήξεις εκεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα όσα έχει ήδη πει, εστιάζοντας στο γεγονός ότι υπήρξε σφάλμα γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ επεσήμανε ξανά ότι η πράξη παρακολούθησης ήταν απολύτως νόμιμη και τεκμηριωμένη. Ταυτόχρονα, είχαμε μια προσπάθεια ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων πως με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τη δημιουργία ενός αντι-ΝΔ μετώπου υπάρχει η πιθανότητα να επανέλθει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία.

Κλείνοντας, τι πρέπει να κρατήσουμε από όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Η κυβέρνηση θα στηρίξει όσο έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα, τους πολίτες ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έπεται. Το αν θα είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα το δείξει ο χρόνος. Το άλλο που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη είναι ότι εκλογές θα γίνουν το 2023 χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου, πράγμα βασικό για τη σταθερότητα της χώρας. Αυτά είδαμε στην τελευταία ΔΕΘ της τετραετίας Μητσοτάκη…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, kathimerini.gr, διαθέισμο εδώ
  • Μητσοτάκης: Θα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, tanea.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σπυριδάκης
Δημήτρης Σπυριδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2002. Σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ μαθαίνει Γερμανικά. Ενδιαφέρεται για θέματα τόσο Διεθνών σχέσεων όσο και εγχώριας πολιτικής. Παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια και ημερίδες που τον ενδιαφέρουν. Στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει βιβλία και ασχολείται με θέματα πολιτικής, ιστορίας, ψυχολογίας και φιλοσοφίας.