19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘες και ένα μεταπτυχιακό;

Θες και ένα μεταπτυχιακό;


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Μια από τις πιο ξεχωριστές μέρες που βιώνουμε στη ζωή μας είναι εκείνη της ορκωμοσίας μας. Η μέρα που οι κόποι μας ανταμείβονται πανηγυρικά και οι δρόμοι για να ακολουθήσουμε το επάγγελμα που πάντα θα θέλαμε είναι πλέον ανοιχτοί. Ωστόσο, σαν φυσικό επακόλουθο του πτυχίου, έρχονται οι σκέψεις για τις μεταπτυχιακές μας σπουδές, ειδικά σε μια αγορά εργασίας ιδιαίτερα απαιτητική, όπου η λέξη εξειδίκευση δεσπόζει.

Ο κλάδος των σπουδών μας πρέπει να περιοριστεί σε μια ενότητα, την οποία εμείς θα πρέπει να την κατακτήσουμε με κάθε τρόπο και να γίνουμε ειδήμονες, ώστε να καταφέρουμε να επιβιώσουμε στην αγορά εργασίας. Γιατί, όμως, απέκτησε τόσο μεγάλη αξία το μεταπτυχιακό;

Οι λόγοι πολλοί και κυρίως ευρέως γνωστοί. Η απόκτηση μεταπτυχιακού εδραιώνει τις γνώσεις μας πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μας, καθώς μας παρέχει εξειδίκευση, αναδεικνύει τις ικανότητές μας σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, κάνοντάς μας πιο αξιόπιστους και παρέχοντάς μας τα ανάλογα προνόμια. Επιπλέον, δίνει μια ώθηση στην καριέρα μας, διότι μας δίνει την ευκαιρία να αναδειχτούμε σε θέσεις υψηλότερης ευθύνης και εξασφαλίζει μεγαλύτερες απολαβές. Δεν είναι τυχαίο που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές. Η οικονομική προσωπική μας επένδυση στις μεταπτυχιακές μας σπουδές ανταμείβεται μελλοντικά, καθώς η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος εξασφαλίζει και μια καλύτερη αμοιβή.

Πηγή εικόνας: dimosio.gr

Σε μια εποχή που οι οικονομικές απολαβές αποτελούν βασικό κριτήριο για εργαζόμενους και εργοδότες, οι κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους κατόχους πτυχίων. Συνάμα, ανοίγονται οι δρόμοι για την ακαδημαϊκή μας καριέρα τόσο σε επίπεδο διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο έρευνας πάνω στο αντικείμενο εξειδίκευσης μας. Το μεταπτυχιακό μας επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο σε μια κατεύθυνση και την αποφυγή ενασχόλησης με γενικότητες. Ουσιαστικά μας παροτρύνει να δημιουργήσουμε το δικό μας μονοπάτι μέσα από την εξειδίκευσή μας.

Το μεταπτυχιακό μπορεί να συμβαδίσει και με την εργασία μας. Πολλές εταιρείες παροτρύνουν και επιτρέπουν τη διαρκή εκπαίδευση, ενώ πολλά είναι τα πανεπιστήμια που υποστηρίζουν τη συνύφανση διδακτορικών και ερευνητικών καθηκόντων μαζί με την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος. Ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως οι μεταπτυχιακές σπουδές μας δίνουν την ευκαιρία να αλλάξουμε πόλεις, ακόμα και χώρα προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία. Οι ορίζοντές μας διευρύνονται μέσα από τη συναναστροφή με διαφορετικές κουλτούρες σε νέα περιβάλλοντα.

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα αποτελεί για πολλούς από εμάς προσωπικό στοίχημα και πρωτεύουσα ενέργεια μετά τη λήψη του πτυχίου. Μας γεμίζει υπερηφάνεια και μας ωθεί να επεκταθούμε σε νέα σημεία, οι προοπτικές καριέρας πολλαπλασιάζονται και το καλύτερο εργασιακό μέλλον είναι εμφανές. Σημασία έχει να υποστηρίζουμε την επιλογή μας στην ειδίκευση και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουμε κορυφαίοι πάνω στην επιστήμη που συνειδητά επιλέξαμε.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.