19.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΕσύ γνωρίζεις το «Mπυράλ»;

Εσύ γνωρίζεις το «Mπυράλ»;


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Το καλοκαίρι – και όχι μόνο – λόγω της ζέστης, εκτός από νερό, αγαπάμε να πίνουμε και διάφορα αναψυκτικά. Είναι, άλλωστε, επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το ανθρακικό, καίγοντας ορισμένα από τα επιθυλιακά κύτταρα του φάρυγγα, προσφέρει τις γνωστές ενδορφίνες, δηλαδή τις ορμόνες της χαράς. Το παραπάνω, λοιπόν, καθιστά την εφεύρεση των αναψυκτικών, η οποία έλαβε χώρα πριν από περίπου 2 αιώνες, μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις, από καταβολής του κόσμου. Παράλληλα, τα αναψυκτικά αποτελούν και το δεύτερο – μακράν από το τρίτο – πιο διαδεδομένο υγρό στον κόσμο, μετά από το νερό. Και ναι, όλη αυτή η εισαγωγή έγινε για να μάθει κανείς, διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, τι είναι το «μπυράλ», που το όνομά του μοιάζει με την μπύρα και που παλαιότερα αποτελούσε το ελληνικό αντίπαλον δέος των αναψυκτικών τύπου cola στη χώρα μας.

Αν δεν είσαι μεγάλος σε ηλικία ή αν δεν έχεις καταγωγή από την Κρήτη, που ακόμα παράγεται και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, είναι δεδομένο πως δεν το έχεις ακούσει ποτέ ξανά. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα γλυκό αναψυκτικό το οποίο στο χρώμα μοιάζει έντονα με την cola, ενώ και γευστικά δεν απέχει και τόσο πολύ από αυτή, όμως με περισσότερες φρουτένιες νότες. Η παρασκευή του αναψυκτικού αυτού ξεκίνησε πριν από περίπου έναν αιώνα στο νησί της Κρήτης, ενώ ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν και η γνωστή Coca Cola έφτασε στη χώρα μας.

Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο της Ελευθερίας Κωνστάντιου

Όπως προαναφέρθηκε, το μπυράλ μοιάζει στο χρώμα με την πασίγνωστη cola, ωστόσο η διαφορά του έγκειται στην ποσότητα ανθρακικού που περιέχει, αφού αυτή είναι σαφώς μικρότερη, ενώ η γεύση του είναι εξαιρετικά φρουτώδης με τις νότες μπανάνας και του βατόμουρου να είναι κυρίαρχες. Παράλληλα, κάποιοι το θεωρούν πολύ πιο γλυκό από την cola. Εκτός, όμως, από την γεύση, η οποία σε κάθε αναψυκτικό παίζει σημαντικό ρόλο, εντύπωση προκαλεί και το όνομά του, αφού παραπέμπει ευθέως στην μπύρα. Προφανώς, ποτέ κανείς δεν έβαλε αλκοόλ στο μπυράλ ούτε κι έκανε ζύμωση, όπως γίνεται στην μπύρα, αλλά μάλλον η ονομασία προήλθε από τα παιδιά, που βλέποντάς το να σχηματίζει αφρό, βάζοντάς το στο ποτήρι, πίστευαν ότι πίνουν μπύρα, όπως οι γονείς τους!

Είναι σίγουρο ότι το παρόν άρθρο δεν βοήθησε πλήρως όσους δεν το ξέρουν να το μάθουν, αλλά πλέον, αν κανείς το δει σε κάποιο ράφι σούπερ μάρκετ ή περιπτέρου, μετά από αυτό το άρθρο, θα θελήσει να το δοκιμάσει, για να διαπιστώσει, αν η γεύση που περιγράφηκε παραπάνω είναι όντως αυτή. Επιπλέον, είναι δεδομένο πως όσοι έπιναν μικροί το μπυράλ, θα νιώσουν μια νοσταλγία, όταν θα ανακαλέσουν τη γεύση του στο στόμα τους. Το αναψυκτικό του θερινού κινηματογράφου, το αναψυκτικό της αθωότητας του ελληνικού καλοκαιριού, το τόσο ελληνικό, που ο χρόνος και οι καταστάσεις το έκαναν δυσεύρετο και το παραγκώνισαν, για χάρη των πολυεθνικών της cola…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Μπυράλ, el.m.wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ
  • Στην εκδρομή, στο σινεμά, πάντα ξεδιψούσαμε με ένα Μπυράλ, apotis4stis5.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.