21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ζωή Νυχτοφόρος» του Γιώργου-Νεκτάριου Παναγιωτίδη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ζωή Νυχτοφόρος» του Γιώργου-Νεκτάριου Παναγιωτίδη


Της Μαρίας Κελεπούρη,

Ένας θάνατος θα αποτελέσει την αφορμή για την αποκάλυψη ενός εγκλήματος. Ένας νέος θάνατος θα έρθει στο φως και οι δύο ηρωίδες αυτού του βιβλίου θα συμβάλλουν στην εξιχνίασή του. Μια ιστορία του σήμερα, μυστικιστικά περιτυλιγμένη από μυστήριο και suspense. Το βιβλίο Ζωή Νυχτοφόρος του Γιώργου-Νεκτάριου Παναγιωτίδη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός, πρόκειται να σας παρασύρει στην προσπάθεια ανακάλυψης της αλήθειας.

Με σπουδές στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική, ο Γιώργος-Νεκτάριος Παναγιωτίδης ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του «Θεολογία και Πολιτισμός» από το Α.Π.Θ. και πλέον εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα, οι αποκτημένες γνώσεις από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που ο ίδιος παρακολούθησε, αναδύονται στην πλοκή του μυθιστορήματος, προσδίδοντας έναν ιστορικό, αλλά και «υπερφυσικό» τόνο στην αφήγηση. Έχει ήδη δημοσιεύσει δοκίμια, νουβέλες και διηγήματα, με το παρόν έργο να αποτελεί μία ακόμη κατάθεση στο βιογραφικό του, αλλά και μια ενδιαφέρουσα αναγνωστική επιλογή για τους λάτρεις του μυστηρίου και όχι μόνο.

Ο Γιώργος-Νεκτάριος Παναγιωτίδης. Πηγή Εικόνας: yourearticles.com

Η Μαριαλένα αποχαιρετά τη μητέρα της και στις επισκέψεις της στο Κοιμητήριο συνδυάζει περιστατικά και πρόσωπα, συνειδητοποιώντας πως κάτι περίεργο συμβαίνει. Η ανακάλυψη μιας προεξοχής ενός σταυροειδούς σώματος την προϊδεάζει για την πολυτιμότητά του και, ταυτόχρονα, την ωθεί στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ξεδιαλύνουν την άγνωστη μέχρι τώρα κατάσταση. Όμως, αυτό το αντικείμενο θα αποτελέσει μονάχα την απαρχή μιας σειράς ανακαλύψεων, που δεν θα επιτελέσει η Αστυνομία, αλλά η ίδια η Μαριαλένα και η φίλη της, Ευαγγελία.

Οι δύο γυναίκες θα μπλεχτούν σε έναν κυκεώνα πληροφοριών, ανεξήγητων συμβάντων και συκοφαντιών, ώσπου η υποψία να στραφεί σε εκείνες –ή τουλάχιστον στη μία– και ύστερα να καταφέρουν να αντιστρέψουν την ήδη διαμορφωμένη εις βάρος τους κατάσταση. Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, ικανό να παγιδεύσει τον αναγνώστη στα δίχτυα της αγωνίας, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνίστριες εγκλωβίστηκαν στην περιέργειά τους, η οποία, όμως, αποτέλεσε το έναυσμα για να καταφέρουν να φτάσουν στην αλήθεια.

Κάθε φιγούρα, είτε εμφανίζεται στο βιβλίο είτε όχι, συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην πρόοδο της έρευνας, σκορπίζοντας πληροφορίες που, αν συνδυαστούν, αποκαλύπτουν τα πραγματικά γεγονότα. Ένα σπίτι που μοιάζει στοιχειωμένο, πρόσωπα που επιφυλάσσονται να μοιραστούν τη γνώση τους για γεγονότα που χάνονται στο βάθος των αιώνων και μια σκιά που πλανάται πάνω από τις δύο γυναίκες, άλλοτε για να προσπαθήσει να καθορίσει το μέλλον τους και άλλοτε απλώς για να εντείνει την ανησυχία τους.

Πηγή Εικόνας: yourerarticles.com

Οι προμετωπίδες, προερχόμενες από ποιήματα ή παγκόσμια κλασικά αριστουργήματα, συνομιλούν εύστοχα, ορισμένες φορές ακόμη και σε βαθμό ετυμολογίας με το «Νυχτοφόρος» του τίτλου, αλλά και με την αφήγηση που θα ακολουθήσει κάθε φορά, επιτυγχάνοντας το περίτεχνο παιχνίδι της διακειμενικότητας και προσδίδοντας στο μυθιστόρημα μια λογοτεχνική ευαισθησία, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη συνάδει με το μυστηριακό του πέπλο, αλλά στην πραγματικότητα το ενισχύει.

Τα θρησκευτικά ίχνη που περικυκλώνουν την εξιχνίαση του εγκλήματος προσφέρουν μια διαφορετική διάσταση από τη συνηθισμένη των βιβλίων μυστηρίου, κατορθώνοντας να συνδυάσουν το φιλοσοφικό στίγμα με τη δυναμική που έχουν τα μυστικά και η σκοτεινότητα ορισμένων περιόδων του παρελθόντος, τα οποία προκαλούν το ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα. Η πλοκή δεν συνομιλεί μόνο σε κειμενικό επίπεδο, δηλαδή, με τα επιλεγμένα αποσπάσματα που αποτελούν την εισαγωγή κάθε κεφαλαίου, αλλά περισσότερο με τη μεταβυζαντινή εποχή και τα μυστικά της, που δύσκολα αποκαλύπτονται.

Έτσι, η Ζωή Νυχτοφόρος κινείται ανάμεσα στο μυστήριο και στον μυστικισμό, ενώ, την ίδια στιγμή, καταφέρνει να συνταιριάξει αυτά τα δύο στοιχεία, οικοδομώντας μια ενδιαφέρουσα πλοκή, με ήρωες που είναι οικείοι, φέρονται συνηθισμένα, αλλά μπλέκονται άθελά τους σε παράξενα γεγονότα. Ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει εύκολα τα επεισόδια της ζωής τους, διότι ο ρυθμός με τον οποίο δρουν είναι ταχύς και οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κελεπούρη
Μαρία Κελεπούρη
Γεννήθηκε το 1999 στην Ιτέα Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Νεοελληνικών και Μεσαιωνικών σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό διηγήματος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σχετικά με την ΔΕΠΥ. Είναι μέλος σε σύλλογο παραδοσιακών χορών, ενώ παράλληλα στα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται η ανάγνωση βιβλίων, η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και η αρθρογραφία.