22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ζωή στη Στάχτη. Μέρες και Νύχτες Τραπεζούντας» του Μερκούριου...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ζωή στη Στάχτη. Μέρες και Νύχτες Τραπεζούντας» του Μερκούριου Αυτζή


Της Ιωάννας Μπινιάρη,

«Κι ο κόσμος μπορεί να φθίνει, να ζαρώνει, μα ποτέ δε σβήνει. Ο κόσμος είμαστε εμείς. Κι εμείς έχουμε ο ένας τον άλλο.»

Ένα νέο ιστορικό μυθιστόρημα, αφιερωμένο στην επέτειο 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, έρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που αφηγείται τη ζωή στην Τραπεζούντα των αρχών του 20ού αιώνα. Τότε, η πόλη συνιστούσε ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, όπου συνυπήρχαν Έλληνες, Τούρκοι και άλλοι επισκέπτες κάθε φυλής. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο Ζωή στη Στάχτη. Μέρες και Νύχτες Τραπεζούντας, το οποίο υπογράφει ο δάσκαλος και συγγραφέας Μερκούριος Αυτζής.

Στην εν λόγω ιστορία αναβιώνει η ζωή μιας νεαρής γυναίκας, αλλά και της οικογένειάς της, και αναδεικνύεται ο τρόπος ζωής των Ελλήνων εκείνης της εποχής που κατοικούσαν στον Πόντο και προσπαθούσαν να ζήσουν ειρηνικά ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Νεότουρκους. Μέσα στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τραπεζούντα υπήρξε ένα πολύτιμο στολίδι, με πλούσια κουλτούρα, ακμαίο εμπόριο και οικονομία, αλλά και εύφορα εδάφη, όπου τα ηνία κρατούσαν κυρίως οι Έλληνες, που πάλευαν να διατηρήσουν τη δική τους γλώσσα, κουζίνα, αλλά και τις παραδόσεις τους.

Ο συγγραφέας Μερκούριος Αυτζής. Πηγή Εικόνας: literature.gr

Ηρωίδα του βιβλίου είναι η Χρυσαυγή Μικροπούλου, κόρη του εμπόρου Ευγένιου Μικρόπουλου, που κατείχε σπουδαία θέση μεταξύ των ομοϊδεατών του. Πρόκειται για μια πολυπληθή οικογένεια που συνδέεται με δυνατούς δεσμούς, που δοκιμάζονται μέσα στον χρόνο λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων και των ιστορικών γεγονότων, που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την πορεία της ζωής τους. Ακόμη, ένας δυνατός θυελλώδης έρωτας ζωντανεύει στις σελίδες του μυθιστορήματος, που δεν είναι άλλος από τον έρωτα της Χρυσαυγής με τον Νικηφόρο, με τον οποίο ήταν αρραβωνιασμένοι από παιδιά, και έρχεται η στιγμή που ερωτεύονται πραγματικά και αναμένουν να ενώσουν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου.

Ένα τραγικό γεγονός, ωστόσο, χωρίζει τους δύο ερωτευμένους νέους, οι οποίοι, παρά τα κύματα που περνάει η αγάπη τους, ήτοι πολέμους, διωγμούς φωτιές, λεηλασίες και έναν λυσσασμένο στρατό που προσπαθεί αδίστακτα και ανελέητα να ξεπαστρέψει τους χριστιανούς που κατοικούν στην Τραπεζούντα, παραμένουν πιστοί ο ένας στον άλλο. Κουβαλώντας στους ώμους της τη βαριά προφητεία που της είχε αποκαλύψει η σαλή, η Λεϊλά, όταν ήταν ακόμη δεκαπέντε χρονών, η Χρυσαυγή έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, την προσφυγιά και τη στάχτη, όπως όλοι οι Έλληνες του Πόντου που αγωνίζονταν για την ειρήνη και την αρμονία σε ένα μέρος που ήταν ανεπιθύμητοι και υπέστησαν διωγμούς και ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη τους.

Με λίγα λόγια, στο εν λόγω μυθιστόρημα εμπλέκεται η ιστορία με τα συναισθήματα, καθώς διατίθεται πλούσιο ιστορικό υλικό και εικόνες που όχι μόνο διδάσκουν τον αναγνώστη, αλλά και τον μεταφέρουν με ευκολία στην πιο όμορφη πόλη του Εύξεινου Πόντου, που υπέφερε τα πάνδεινα από τη σκληρή και απάνθρωπη Οθωμανική Αυτοκρατορία, που τότε ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εικόνες που αναδίδουν ειρήνη, χαρά, έντονες μυρωδιές, το θρησκευτικό συναίσθημα και την αξία των γραμμάτων στο περίφημο Φροντιστήριο, κυριαρχούν στις σελίδες του εν λόγω βιβλίου, ωστόσο, έρχεται η στιγμή που επισκιάζονται από τις φρικτές εικόνες του πολέμου, μιας φρικτής καταιγίδας, μιας επιδημίας πανώλης, του κινήματος των Νεότουρκων, των διωγμών, αλλά και του ξεσπάσματος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή Εικόνας: blog.psichogios.gr

Οι ήρωες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν από τις κακουχίες και τα δεινά και, τελικά, η Χρυσαυγή έρχεται να αφηγηθεί αυτόν τον στρόβιλο γεγονότων και συναισθημάτων στη συνονόματη εγγονή της, στην οποία και εκφράζει τη βαθιά επιθυμία της να γίνει η ζωή της βιβλίο. Μέσα από αυτήν τη διήγηση, μάχεται να μάθουν όλοι τι συνέβη, τελικά, στον Πόντο, που έζησε μια γενοκτονία που σύμφωνα με την ίδια «δεν ήταν απλώς ένα Άουσβιτς. Ήταν Άουσβιτς εν ροή».

Κλείνοντας, όταν ολοκληρώνει κανείς την ανάγνωση αυτού του πλούσιου σε ιστορία, αλλά και μυθοπλασία, βιβλίου, εντυπωσιάζεται και από τη σπουδαία μόρφωση του συγγραφέα, που παραδίδει πολλές ιστορικές λεπτομέρειες, χαρίζοντας και γνώσεις στον αναγνώστη, εκτός από συγκίνηση. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό ανάγνωσμα, μέσα από το οποίο η μνήμη αναζητά δικαίωση και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να καταλάβει τι πραγματικά έγινε στον Πόντο και όπου αλλού είναι Πόντος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Μπινιάρη
Ιωάννα Μπινιάρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997 και κατάγεται από την Επίδαυρο, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως ασκούμενη δικηγόρος. Το πάθος της, από μικρή ηλικία, είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και κινηματογραφικών ταινιών αλλά και την ενασχόληση με τη γυμναστική. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.