14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάκαμψη για τις ελληνικές τράπεζες

Ανάκαμψη για τις ελληνικές τράπεζες


Της Διονυσίας Σούρμπη, 

Εδώ και ένα εύλογο χρονικό διάστημα διανύουμε την μετα-μνημονιακή περίοδο, μια περίοδο στην οποία ναι μεν δεν είχαμε τα μέτρα των μνημονίων, όμως η χώρα ήταν υπό επιτήρηση. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες. Μάλιστα, ο κλάδος των τραπεζών πέρασε μεγάλες δυσκολίες μιας και είχε έρθει αντιμέτωπος με τα κόκκινα δάνεια. Παρ’ όλα αυτά, οι μακροχρόνιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις για εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έφεραν αποτελέσματα.

Οι ελληνικές τράπεζες ξεπερνούν το στάδιο της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους και στρέφονται στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και στην πιστωτική επέκταση. Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs (non-performing exposures) και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.

Έτσι, λοιπόν, το πρώτο εξάμηνο του 2022 κύλησε με μονοψήφιο στον δείκτη NPE, ένας στόχος που επιτεύχθηκε νωρίτερα από το προκαθορισμένο. Ο μέσος όρος για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη βρίσκεται κάτω από το 5%. Σε αυτήν τη δεδομένη περίοδο που διανύουμε, ο δείκτης για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται στο 5,9%-9,1%. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώνεται για την Eurobank στο 5,9%, για την Εθνική στο 6,3%, για την Alpha Bank στο 8,2% και για την Πειραιώς στο 9,1%. Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 7,5% και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι κάτω από το 5%, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να είναι πιο ευνοημένες από τη νομισματική «σύσφιξη» της Ε.Κ.Τ., σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αυτό διότι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και η εξωτερική τους χρηματοδότηση εξαρτάται κυρίως από τις καταθέσεις.

Η αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψει επίσης στην κατανάλωση και στον τουρισμό να ανακάμψουν σημαντικά.

Οι μεταβολές του δείκτη NPE των ελληνικών τραπεζών από το 2006 μέχρι το 2021. Πηγή εικόνας: capital.gr

Ξένοι επενδυτές εκτιμούν αύξηση της τιμής των Ελληνικών τραπεζών. Αυτό συμβαίνει διότι οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να έχουν σημαντική βελτίωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ κατά το δεύτερο κιόλας τρίμηνο ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση ήταν στο ζενίθ τους. Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την JP Morgan έχει ως τιμή στόχο τα 4,5€ έναντι τα 3,123€ (τιμή 9/8/22). Βέβαια, η Deutsche Bank κρατά μια πιο συντηρητική στάση και δίνει εκτίμηση για 4,4€. Σύμφωνα με την JP Morgan η αποτίμηση της τιμής της μετοχής είναι 5,9 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,46 φορές την λογιστική αξία P/TBV, ενώ διαπραγματεύονται με premium 25% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και με 37% discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών σε όρους P/TBV.

Ομοίως, ακολουθούν και οι προαναφερθείσες τράπεζες με την Πειραιώς να έχει στόχο τα 2€ και η μετοχή της να είναι διαπραγματεύσιμη 6 φορές σε όρους P/E, η Alpha Bank εκτιμάται στα 1,5€ έναντι του 0,91€ (τιμή 9/8/22) και όσον αφορά την Eurobank η JP Morgan δίνει τιμή- στόχο τα 1,60 ευρώ, έναντι κλεισίματος 0,9550 ευρώ (συνεδρίαση Πέμπτης) και σημειώνει ότι μετοχές της Eurobank είναι διαπραγματεύσιμες σε 5,5 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,51 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα – Μονοψήφιος πλέον ο δείκτης NPEs, cnn.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διονυσία Σούρμπη
Διονυσία Σούρμπη
Γεννήθηκε το 1999. Κατάγεται από την Ζάκυνθο όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λατρεύει τα ταξίδια και την τζαζ μουσική. Επίσης, στον ελεύθερο χρόνο της παίζει σαξόφωνο. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ παράλληλα την ενδιαφέρει η Λογοτεχνία.