20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Persuasion" (2022): Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο;

“Persuasion” (2022): Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο;


Της Βασιλικής Σέρφα,

Λένε πως ο χρόνος επουλώνει τις πληγές του παρελθόντος, κάνοντάς μας να ξεχνάμε τις καταστάσεις που μας έφθειραν. Δεν ξέρω αν τελικά ξεχνάμε, νομίζω πως απλά μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, βάζοντας τις σκέψεις σε ένα μπαούλο καλά κλεισμένες. Τόσο καλά, ώστε να μην μπορέσουν να βγουν και υποδαυλίσουν συναισθήματα με τα οποία δεν έχουμε την δύναμη να έρθουμε αντιμέτωποι. Ο έρωτας· ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος. «Ο έρωτας είναι τυφλός», «ἔρως ἀνίκατε μάχαν»… Πόσα γνωμικά έχουν γραφτεί για τον έρωτα και με πόσους τρόπους έχει υμνηθεί επί σειρά αιώνων; Πώς μπορεί κάτι όμορφο να καταλήγει να μας πληγώνει τόσο; Ο έρωτας καταστρέφεται από εμάς ή η ίδια του η ένταση τον καταστρέφει;

Πηγή Εικόνας: ign.com

Η ταινία Persuasion (2022) εμφανίστηκε στην αρχική σελίδα του λογαριασμού μου στο Netflix για να μου μάθει πως η αγάπη μπορεί να αργήσει καμιά φορά, αλλά στο τέλος θα σε βρει, γιατί το σύμπαν, η μοίρα, ο Θεός (ό,τι πιστεύει κανείς), ενώνει αυτούς που κάποτε αγαπήθηκαν αληθινά. Βρισκόμαστε στον 19ο αιώνα, στο Bath της Αγγλίας. Η 27χρονη Anne Elliot (Dakota Johnson) είναι ανύπαντρη και ζει με την υπεροπτική οικογένειά της που βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Ριζοσπαστική και ανοιχτόμυαλη, η Anne στην ηλικία των μόλις 19 ετών, είναι αρραβωνιασμένη με τον γοητευτικό Frederick Wentworth (Cosmo Jarvis), ο οποίος είναι ταπεινής καταγωγής. Το περιβάλλον της τότε την πείθει να χωρίσει από εκείνον με το σκεπτικό ότι δεν της ταιριάζει κάποιος ασθενέστερος οικονομικά και ταξικά. Η Anne περνά πολλές ώρες της ημέρας της αναπολώντας τον αγαπημένο της και τις στιγμές τους, μη μπορώντας να προχωρήσει παρακάτω.

Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά, ο Frederick, πλούσιος πλέον αξιωματικός του ναυτικού, θα μπει αναπάντεχα στη ζωή της και θα της ξυπνήσει συναισθήματα, που αμφότεροι δεν κατάφεραν να ξεχάσουν. Μήπως, όμως, έτσι δεν γίνεται πάντα με τον έρωτα; Έρχεται από εκεί που δεν τον περιμένεις, με λάβαρα και πυροτεχνήματα, αφού η ζωή είναι γεμάτη από ανατροπές… Η ταινία θέλει να εστιάσει στην ιδέα μιας δεύτερης ευκαιρίας στον έρωτα και στην ανάγκη του να περιμένεις καρτερικά να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να είσαι με αυτόν που αγαπάς. Νομίζω πως μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε στο τέλος. Η Anne αφήνοντας στην άκρη την γνώμη της οικογένειας της, θα αρραβωνιαστεί για δεύτερη φορά τον αγαπημένο της Frederick και πια οι δυο τους είναι έτοιμοι να αναπληρώσουν όλα όσα στερήθηκαν τα οκτώ αυτά χρόνια, που ήταν χωριστά. Αυτή η ιστορία αγάπης είναι η απόδειξη πως, κάτι ανώτερο συνωμοτεί υπέρ μας, όταν θέλουμε κάτι πολύ!

Πηγή Εικόνας: Netflix Life

Αν με ρωτάτε, τελικά όχι· οι παλιές αγάπες δεν πάνε στον παράδεισο. Ζουν μέσα μας και αν είναι αληθινές, ίσως ζωντανέψουν μια μέρα αναπάντεχα, σαν τον έρωτα της Anne και του Frederick. Καμιά φορά δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τη ροή των πραγμάτων και με πυξίδα την καρδιά να προχωρήσουμε στον δρόμο, που εμείς οι ίδιοι χαράζουμε, αψηφώντας τις σειρήνες… Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποιον θα αγαπήσετε! Διεκδικήστε τους ανθρώπους σας σήμερα. Ίσως αύριο, να ‘ναι αργά….


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • “Persuasion”, imbd.com, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάλια Σέρφα
Βάλια Σέρφα
Κατάγεται από το Ναύπλιο και είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και έχει συμμετάσχει σε ακαδημαϊκά συνέδρια του επιστημονικού κλάδου της. Αθεράπευτα ρομαντική, κοινωνική και με ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Λατρεύει να γνωρίζει νέους ανθρώπους, να περπατά στους δρόμους της Αθήνας και να επισκέπτεται τα νησιά της Ελλάδας. Δεν παύει να πιστεύει στην τελολογική αντίληψη των πραγμάτων, πως στη ζωή δηλαδή, όλα γίνονται για κάποιον λόγο.