21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"The Black Phone" (2021): Μία όχι και τόσο αναμενόμενη ιστορία φαντασμάτων

“The Black Phone” (2021): Μία όχι και τόσο αναμενόμενη ιστορία φαντασμάτων


Του Ανδρέα Βλάχου,

Έπειτα από μια σύντομη, αλλά καλογυρισμένη σειρά στο σύμπαν της Marvel με τον Doctor Strange, ο Scott Derrickson επιστρέφει στις ρίζες του στο δράμα τρόμου, με το The Black Phone, το οποίο εκτυλίσσεται σε ένα συμπαγές, τρομακτικό, παγερό συγκρότημα εποχής. Όπως και η πρωτοποριακή φωτογραφία του The Exorcism of Emily Rose, συνδυάζει συμβατικά θέματα τρόμου –στην προκειμένη περίπτωση έναν μασκοφόρο παιδοκτόνο (που ενσαρκώνεται πλήρως και τρομακτικά από τον Ethan Hawke) και ένα υπερφυσικό στοιχείο– με ένα ικανοποιητικό βάθος δραματικής λεπτομέρειας. Το σκηνικό, το Ντένβερ με μπλε γιακά στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ανασύρεται μέσα από μια μίξη νικοτίνης, χυμένης παλέτας Coors και το είδος της γονικής μέριμνας που είναι μακριά από τα χέρια εκτός από τους περιστασιακούς ξυλοδαρμούς.

Αυτό είναι ένα υπερφυσικό σοκαριστικό στοιχείο που ισοδυναμεί με έναν απογοητευτικό, άσχημο και απόλυτα εξυπηρετικό φόρο τιμής στον Stephen King. Στην πραγματικότητα βασίζεται σε ένα διήγημα του 2004, του γιου του συγγραφέα Joe Hill. Το σκηνικό βρίσκεται στο βόρειο Ντένβερ, στον κόσμο των διπλών τζιν, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η μικρή πόλη φοβάται έναν κατά συρροή απαγωγέα με το παρατσούκλι «Ο Αρπαγέας», τον οποίο υποδύεται ο Ethan Hawke με μια φρικτή μάσκα. Στοχεύει σε έφηβα αγόρια, που φέρεται να κυκλοφορούν με ρούχα κλόουν με μαύρα μπαλόνια στο βαν του. Χαμηλόχρωμες, κιτρινισμένες αφίσες «που λείπουν» συσσωρεύονται σε τοίχους και πόντους πυλών και η κοινότητα εξομαλύνει και εσωτερικεύει τον φόβο της.

Πηγή Εικόνας: tumgir.com

Η Finney Shaw (Mason Thames) είναι ένα ντροπαλό παιδί, καλό στα μαθηματικά και το μπέιζμπολ, του οποίου ο χήρος μπαμπάς (Jeremy Davies) είναι ένας καταθλιπτικός αλκοολικός και η έξυπνη αδερφή, Gwen (Madeleine McGraw), φαίνεται να έχει κληρονομήσει το δώρο της δεύτερης όρασης από τη μητέρα της. Όταν ο Grabber παίρνει τον Finney, τον κρατά αιχμάλωτο σε ένα σκοτεινό υπόγειο δωμάτιο με ένα περίεργο επιτοίχιο μαύρο τηλέφωνο κλήσης, που προφανώς είναι αποσυνδεδεμένο. Αυτό το τηλέφωνο, όμως, χτυπά παράξενα, όταν ο Αρπαγέας δεν είναι εκεί, με τα φαντάσματα των προηγούμενων θυμάτων του στη γραμμή. Εντωμεταξύ, η Gwen βλέπει όνειρα για τον Αρπαγέα, τα οποία η αστυνομία παίρνει πολύ σοβαρά.

Υπάρχει μια άλλη υπερφυσική πτυχή στο παιχνίδι που αφορά την Gwen, η οποία, ακόμη και πριν από την απαγωγή της Finney, βίωνε όνειρα που αποδεικνύεται ότι συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Πιστεύει ότι είναι δώρο από τον Θεό, ενώ ο υβριστής πατέρας της επιμένει ότι δεν είναι τίποτα τέτοιο και ότι δεν μοιάζει σε τίποτα με τη μητέρα της. Το σενάριο γίνεται φανταχτερό, μετατρεπόμενο σε μια κρίση πίστης σχετικά με την ύπαρξη του Θεού (τα όνειρα, επίσης, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποδοθούν στον Θεό), αλλά αυτή η πλαϊνή πλοκή είναι ανεπαρκώς αναπτυγμένη και δεν κάνει «κλικ» στην εικόνα του μύλου μέχρι την κορύφωση. Αυτό δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, αλλά απλώς σημαίνει ότι η Madeleine McGraw πρέπει να παλέψει για να αξιοποιήσει στο έπακρο μια μισοψημένη ιδέα στα δύο τρίτα της ταινίας.

Αυτό δεν είναι ακριβώς το Room, το θρίλερ του 2015, για την ερμηνεία στο οποίο ήταν υποψήφια για πολλά Όσκαρ και, τελικώς, κέρδισε στη Brie Larson το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου ως θύμα παρόμοιας απαγωγής. Δεν είναι ούτε μια ανάληψη του φιλικού φαντάσματος-θέματος του Casper, αν και υπάρχουν παραλληλισμοί. Είναι κάτι μοναδικό και αυτό περιλαμβάνει ένα σκηνικό οικογενειακού τραύματος, στο οποίο η μικρότερη αδερφή της Finney, Gwen, διαθέτει ειδικές ικανότητες διόρασης. Αυτές αποτελούν κληρονομιά της αείμνηστης μητέρας των παιδιών, τα προγνωστικά όνειρα της οποίας την οδήγησαν σε ένα τραγικό τέλος. Ως αποτέλεσμα, ο πατέρας της Finney και της Gwen κατέληξε να είναι ένας καταχρηστικός μεθυσμένος, αλλά αυτή η μικρή ιστορία –σε αντίθεση με μια παρόμοια στην εξίσου εξαιρετική ταινία τρόμου Antlers– είναι ένα αφηγηματικό αδιέξοδο.

Πηγή Εικόνας: horapunta.com

Πρόκειται για ψυχαγωγία που μπορείς να παρακολουθήσεις και φτάνει σε λογικό υψόμετρο με τα jump-scares και του οποίου η όψη σασπένς-θρίλερ το κρατά συναρπαστικό σε ανθρώπινο επίπεδο. Υπάρχει, όμως, ένα είδος θέματος πλοκής στη δεύτερη πράξη της ταινίας, με την τρομοκρατημένη ζωή του Finney ως κρατούμενου του Grabber, από την οποία φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει με μια τεράστια ποσότητα απαρατήρητης προετοιμασίας διαφυγής. Σε αντίθεση με την ερμηνεία του Hawke, του οποίου το ανατριχιαστικό δυναμικό του κακού, τον ωθεί εύλογα σε μία νέα κατεύθυνση καριέρας, υπάρχουν πολύ καλές ερμηνείες από τους Thames και McGraw.

Το The Black Phone καταλήγει σε μια εκπληκτικά συναισθηματική κορύφωση. Είναι η ανταμοιβή για να περάσετε χρόνο με χαρακτήρες, πριν ξεκινήσουν οι φόβοι. Και από τη στιγμή που το Black Phone φτάσει εκεί, συνεχίζει να είναι μια άσχημη έκρηξη, φτιάχνοντας ένα ξεσηκωτικό φινάλε. Ο Ethan Hawke είναι αναμενόμενα γλοιώδης, μακάβριος και φοβερός, αλλά ο Mason Thames είναι ένα εξαιρετικό εύρημα που ταιριάζει με τον βετεράνο ηθοποιό σε κάθε βήμα αυτής της μοχθηρής απόλαυσης.

Δεν υπάρχει τίποτα πρωτάκουστο εδώ: ένας κακός τύπος, ένα στοιχειωμένο σπίτι, ένας ήρωας. Αλλά αυτό είναι που κάνει το The Black Phone με αυτά τα απλά μέρη, να πυροδοτεί μια τρομακτική σύνδεση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • «Νεκρό Τηλέφωνο», imbd.com, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Βλάχος
Ανδρέας Βλάχος
Κατάγεται από την Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος Λυκείου και πλέον φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, στο τρίτο έτος. Σε καθημερινή βάση διαβάζει και ενημερώνεται για ό,τι αφορά τη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ασχολείται με τον αθλητισμό και τις τέχνες και στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να βλέπει ταινίες και σειρές, καθώς και να διαβάζει βιβλία.