17.5 C
Athens
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο

Εκμετάλλευση στον εργασιακό χώρο


Της Παρασκευής Μπακή,

Ο εκφοβισμός στον χώρο εργασίας ή η εργασιακή ψυχολογική μεταχείριση ή το εργασιακό bullying είναι η τάση ενός ατόμου ή μίας ομάδας ανθρώπων να χρησιμοποιεί συχνά επιθετική ή αδικαιολόγητη συμπεριφορά ενάντια σε έναν συνάδελφό του, όχι εξαιτίας κάποιας προσωπικής σύγκρουσης, αλλά με στόχο να αποπροσανατολίσει τον στόχο της επίθεσης και να τον υποτάξει ή να ελέγξει τα συναισθήματά του. Δεύτερος στόχος είναι να δημιουργήσει φόβο στο υπόλοιπο προσωπικό, έτσι ώστε να το υποτάξει και να λειτουργεί με βάση τα συμφέροντά του.

Ο εργασιακός θύτης κάνει επίθεση άμεσα ή έμμεσα, αλλά με συστηματικό τρόπο, σε κάποιον εργαζόμενο, ο οποίος γίνεται στόχος-θύμα, χωρίς, όμως, να υπάρχει μεταξύ τους αντικειμενικός τρόπος διαμάχης. Για να πετύχει τον στόχο του και την υποταγή του εργαζομένου, χρησιμοποιεί την εξουσία που διαθέτει στον χώρο. Παράλληλα, κάνει χρήση της επιρροής του στους εργαζομένους και κάνει χρήση του ίδιου του συστήματος εργασίας ως μέσο προβολής του και για την υπόταξη των υπολοίπων.

Πηγή εικόνας: symvstathmos.wordpress.com

Η εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση διακρίνεται σε συγκαλυμμένη ή φανερή. Το φαινόμενο αυτό είναι δύσκολο να το εντοπίσει ακόμη και ο ίδιος ο εργαζόμενος που έχει γίνει το θύμα-στόχος. Ο λόγος είναι διότι και ο ίδιος ενδέχεται να μην είναι ενήμερος για την ύπαρξη αυτής της «άσχημης» εργασιακής τακτικής, που είναι, παράλληλα, και ψυχοφθόρα. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, αυτή η πρακτική δεν έχει λάβει μεγάλες εκτάσεις στη δημοσιοποίησή της.

Θύμα ηθικής παρενόχλησης μπορεί να βρεθεί κάθε εργαζόμενος σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Αυτή η παρενόχληση προκαλείται είτε από τους εργοδότες είτε και από εργαζομένους σε βάρος άλλων εργαζομένων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκδήλωσης αυτού του είδους παρενόχλησης, κάποιοι από τους οποίους είναι οι παρακάτω:

1) Αυτή η οποία συμβαίνει από τον προϊστάμενο στον υφιστάμενο, η οποία αποτελεί και την πιο συνήθη μορφή. Ο προϊστάμενος επιβάλλει την εξουσία του και ο δε εργαζόμενος ανέχεται αυτήν την κατάσταση εξαιτίας του φόβου.  

2) Η παρενόχληση, η οποία συμβαίνει μεταξύ των συναδέλφων, το οποίο γεγονός μπορεί να οφείλεται σε ζητήματα προσωπικής αντιπάθειας, σε θέματα ανταγωνισμού κ.λπ.

3) σε παρενόχληση από υφιστάμενο ή ομάδα υφιστάμενων προς προϊστάμενο. Το φαινόμενο αυτό συναντάται σπανίως.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Για την πρόληψη του φαινομένου αυτού, καθίσταται απαραίτητη η επιμόρφωση και, παράλληλα, ενημέρωση του εκάστοτε προσωπικού και των εργοδοτών για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της δυσάρεστης κατάστασης. Αυτό πρέπει να αποτελέσει το βασικό μέλημα όλων των παραγόντων του εργασιακού βίου στην Ελλάδα. Το θύμα της εκάστοτε περίστασης οφείλει να αντιδράσει άμεσα, ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εκφοβισμός στον χώρο εργασίας, el.wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή Μπακή
Παρασκευή Μπακή
Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Της αρέσει η ελληνική καθώς και η ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο φροντίζει να γυμνάζεται. Η αγαπημένη μου φράση είναι «Η δυσκολότερη και η πιο επιμονή συνάντηση ενός ανθρώπου είναι όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό» από το βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle.