20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤα πιο «παραμυθένια» πάρκα στον κόσμο

Τα πιο «παραμυθένια» πάρκα στον κόσμο


Της Γεωργίας Κουμεντάκη,

Η ζωή στις μεγαλουπόλεις συνεπάγεται θόρυβο, κούραση, άγχος… Όλοι στην καθημερινότητά μας έχουμε ανάγκη από μικρές στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης, γι’ αυτό πολλές πόλεις στον κόσμο έχουν κατασκευάσει μικρές και μεγάλες «οάσεις» οξυγόνου και πρασίνου. Πρόκειται ουσιαστικά για πάρκα όχι μόνο προσεγμένα, αλλά και στολισμένα με τα πιο σπάνια φυτά και λουλούδια, διακοσμημένα με αγάλματα και γλυπτά, βγαλμένα από παραμύθι.

Ολλανδία, Keukenhof

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση λουλουδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τότε που εγκαινιάστηκε, φυτεύονται ετησίως πάνω από έξι εκατομμύρια είδη βολβών, ώστε καμία γωνία του πάρκου να μην πάει χαμένη. Εφόσον κάνουμε λόγο για την Ολλανδία, την τιμητική τους στο πάρκο αυτό έχουν οι χιλιάδων χρωμάτων τουλίπες. Ιδανικότερη επίσκεψη είναι την άνοιξη, όταν σε όλη την έκταση του πάρκου ανθίζουν πολύχρωμα λουλούδια και φυτά, με το τοπίο να μοιάζει βγαλμένο από ταινία.

Βανκούβερ, Stanley Park

Αρκετά πιο σύγχρονο, το Stanley Park του Βανκούβερ αποτελεί τον επί γης παράδεισο των Καναδών πολιτών. Με ψηλά και επιβλητικά δέντρα και το πράσινο να κυριαρχεί, το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε λογής άνθρωπο, για περπάτημα, τρέξιμο, ακόμα και πικνίκ. Μπορεί να μην διαθέτει πολλά λουλούδια, αλλά η τεράστια λίμνη κατά μήκος του, με τις αγκυροβολημένες βάρκες και στο background τους ουρανοξύστες του Βανκούβερ, δίνει ένα πιο «χολιγουντιανό» ύφος στο όλο τοπίο.

Τόκιο, Ueno Park

Ένα πολύ διαφορετικό πάρκο από τα κλασικά βρίσκεται στο κέντρο του Τόκιο. Σαν βγαλμένο από ιαπωνική γκραβούρα, το πάρκο αυτό είναι γεμάτο από τεράστιες κερασιές σε ροζ ανοιχτό χρώμα. Μικρά, ιαπωνικού στυλ καραβάκια κάνουν βόλτες με τουρίστες στο ποτάμι που το διασχίζει, με τους γονδολιέριδες να είναι ντυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά. Κοντά στο πάρκο εδράζεται και το μουσείο του Τόκιο, καθώς και ο ζωολογικός κήπος με μοναδικά στον κόσμο πάντα και μπαμπού.

Πηγή Εικόνας: mapsofworld.com

Βαρκελώνη, Park Güell

Αυτό υπολογίζεται να είναι ένα από τα πιο πολύχρωμα και αρχιτεκτονικά προσεγμένα πάρκα. Στο κέντρο της πόλης, σε έναν λόφο, φέροντας τη σφραγίδα του γνωστού αρχιτέκτονα Gaudí, το πάρκο κλέβει τις εντυπώσεις. Πολύχρωμα ψηφιδωτά σε τοιχάκια, σιντριβάνια με δράκους και ένα τεράστιο μπαλκόνι με μωσαϊκό από κάθε λογής ψηφίδες χαρίζει μια χαρούμενη νότα στη θέα, που σου κόβει την ανάσα. Στο πάρκο, επίσης, βρίσκεται και ένα μικρό πολύχρωμο σπιτάκι, όπου διέμενε ο αρχιτέκτονας όσο καιρό επέβλεπε την κατασκευή του πάρκου.

Νέα Υόρκη, Central Park

Συχνά γίνεται λόγος για το πασίγνωστο νεοϋορκέζικο πάρκο, που πρωταγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις αμερικάνικες ταινίες. Τεράστιες πράσινες εκτάσεις, μέσα στους χιλιάδες ουρανοξύστες που φαίνονται να σκίζουν τον ουρανό, δίνουν μια αίγλη στο αστικό σκηνικό. Όλη η Νέα Υόρκη συχνάζει στο πάρκο για βόλτες, πικνίκ και περπάτημα. Αποτελεί το κλασικό σημείο συγκέντρωσης μιας παρέας, αλλά και τον πλέον δημοφιλή χώρο για χαλάρωση, μετά από μια πιεστική μέρα στη δουλειά.

Λονδίνο, Hyde park

Στην καρδιά του Λονδίνου, το Hyde Park αποτελεί μια όαση στους πολυσύχναστους και φασαριόζικους δρόμους της αγγλικής πρωτεύουσας. Τεράστιοι καταρράκτες, λιμνούλες και μνημεία είναι αυτά που στολίζουν το πάρκο και το μετατρέπουν στο αγαπημένο μέρος των Λονδρέζων. Στο πάρκο δεσπόζει φυσικά και το άγαλμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, αγαπημένης σε όλη την Αγγλία. Στο πάρκο υπάρχουν και γωνιές διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους, όπως ένα λούνα παρκ και λιμνούλες για κωπηλασία και βαρκάδες. Και φυσικά, άφθονο πράσινο για πικνίκ.

Ρώμη, Villa Doria Pamphili

Το μεγαλύτερο πάρκο ίσως της Ιταλίας, σχεδιάστηκε ως κτήμα στην αρχή, με ιδιόκτητη βίλα, τεράστιους κήπους και αμπελώνες, εξελίχθηκε όμως σε ένα υπέροχο πάρκο που προσιδιάζει στην ιταλική εξοχή. Μεγάλοι κήποι με βουκαμβίλιες και περίτεχνα φροντισμένους θάμνους, σιντριβάνια και μικρούς καταρράκτες, αλλά και έκθεση έργων τέχνης στο εσωτερικό της βίλας, χαρίζουν στο τοπίο έναν κοσμοπολίτικο και αρχοντικό αέρα.

Πηγή Εικόνας: turismoroma.it

Νέα Ορλεάνη

Ένα πραγματικά παραμυθένιο πάρκο είναι κρυμμένο στη Νέα Ορλεάνη. Τοποθετημένο μέσα σε βασιλικούς κήπους και σε έναν ιππικό όμιλο, το πάρκο έχει νότες μεσαιωνικής εποχής. Λιμνούλες με κύκνους, πλακόστρωτα δρομάκια και γεφυράκια στολίζουν το τοπίο, που χρονολογείται πάνω από εξακοσίων χρόνων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Τα 28 πιο όμορφα πάρκα στον κόσμο», arttravel.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Κουμεντάκη
Γεωργία Κουμεντάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ασχολείται με το χορό, τη ζωγραφική και το θέατρο. Της αρέσει να παρακολουθεί σεμινάρια και ομιλίες με θέματα ψυχολογίας και ευρωπαϊκού περιεχομένου.