16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ φιλαργυρία ως ελάττωμα

Η φιλαργυρία ως ελάττωμα


Της Ελένης Παπανικολάου,

Σε γενικές γραμμές, αν μιλήσει ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του, στην ερώτηση: «Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου ελάττωμα», κάποιοι θα απαντήσουν κάτι όχι και τόσο μεγάλο και ουσιαστικό, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θα απαντήσει πως δεν έχει κανένα ελάττωμα, θέλοντας να αποδείξει την τελειότητά του.

Έρευνες, όμως, που έχουν γίνει σε διάφορα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, έρχονται να διαφωνήσουν με την «τελειότητα» του ανθρώπου. Με μεγαλύτερο ελάττωμα να μην είναι άλλο από τη φιλαργυρία ή αλλιώς τσιγκουνιά, ένα γνώρισμα του χαρακτήρα μας που, όπως  αντιλαμβανόμαστε, έχει επιβλαβή αποτελέσματα, όταν διαταράσσει την όλη ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου. Να τονίσουμε πως ο άνθρωπος που κάνει κουμάντο στα οικονομικά του,  διαφέρει από εκείνον, ο οποίος είναι τσιγκούνης και θέλει να επιβάλλεται στους άλλους.

Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον «φυσιολογικό» από τον «τσιγκούνη» άνθρωπο, όπως, για παράδειγμα, ο τσιγκούνης τις περισσότερες φορές τρέφει μεγάλη αγάπη προς το χρήμα, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασής του. Δεν είναι σπάνιο, όμως, και το γεγονός να έχει περάσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες στη ζωή του, με αποτέλεσμα να βιώνει διαρκώς ανασφάλεια για την επιστροφή αυτής της κατάστασης. Ενώ τις περισσότερες φορές προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή και την αγάπη των ανθρώπων γύρω του, πιστεύοντας πως αυτό θα το καταφέρει με τα λεφτά.

Πηγή εικόνας: healthweb.g

Βέβαια, καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει πως αυτό το κομμάτι του χαρακτήρα τους υπάρχει εκ γενετής ή όχι, οι ειδικοί, όμως, εικάζουν πως είναι ως επί το πλείστον τα βιώματα αυτά που οδηγούν έναν άνθρωπο σε αυτή τη στάση ζωής, όπως είναι και η ανατροφή που έχει λάβει από τους γονείς.

Από ψυχολογική πλευρά, ο τσιγκούνης άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα φοβισμένος και οργανώνει τη ζωή του με το σκεπτικό ότι μπορεί να τα ελέγχει όλα. Με τους ειδικούς να παρομοιάζουν τον τσιγκούνη με έναν μίζερο άνθρωπο, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο εκμεταλλεύονται τη θέση των άλλων, για να ικανοποιήσουν τα δικά τους θέλω. Έτσι, συνεχίζουν να ζουν σε μια φανταστική ζωή, βιώνοντας καταθλιπτικά συμπτώματα και φαντασιώνονται την οικονομική τους καταστροφή, καθώς συνδέουν τα πάντα με το χρήμα, ρισκάροντας, έτσι, τις σχέσεις με τους συντρόφους ή τους φίλους τους.

Συνεπώς, βλέπουμε ότι το να είναι κανείς φιλάργυρος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ελάττωμα για τις σχέσεις του τόσο με τους άλλους όσο και με τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς μια λαϊκή φράση λέει πως «όποιος είναι τσιγκούνης στα λεφτά, είναι και στα συναισθήματα». Καλό είναι, λοιπόν, να αφήνονται στην άκρη τέτοιου είδους μιζέριες και να αφήνει κανείς περισσότερο τον εαυτό του!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ο μίζερος άνθρωπος και η εσωτερική του φυλακή, eltherapy.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.