20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΕσύ γιατί περιμένεις το καλοκαίρι;

Εσύ γιατί περιμένεις το καλοκαίρι;


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Το καλοκαίρι… Πόσο όμορφη αυτή η λέξη! Η ανάλυση των συνθετικών της προμηνύει πως έρχεται κάτι ωραίο. Η διάθεσή μας αλλάζει, όταν αλλάζει ο καιρός, ο ήλιος φωτίζει τόσο τις μέρες μας όσο και τις ψυχές μας. Ανέκαθεν μου άρεσε το καλοκαίρι, αν και παιδί του φθινοπώρου· αυτή η ζωντάνια που αποκτάμε, όταν η μέρα μεγαλώνει, όταν φεύγει η συννεφιά και τα χρώματα φωτίζονται αλλιώς στον ήλιο, είναι κάτι το μοναδικό.

Όλα φαίνονται πιο όμορφα, σαν να ξεκινάει η ζωή από την αρχή. Ένας από τους αγαπημένους μου ήχους είναι αυτός που έρχεται από τα μπαλκόνια των σπιτιών τις βραδινές κυρίως ώρες, όταν οι παρέες μαζεύονται για μια μπύρα μετά τη δουλειά ή απλά για να μιλήσουν, να γελάσουν, να χαζέψουν το φεγγάρι, να δουν ταινία. Τα θερινά σινεμά, είτε οργανωμένα είτε αυτοσχέδια βγάζοντας την τηλεόραση στο μπαλκόνι, έχουν άλλη αύρα, φέρουν κάτι το ρομαντικό, μια άλλη εποχή, πιο όμορφη, σαν να σταματά ο χρόνος για λίγες ώρες και μετά να συνεχίζει τη ροή του.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του καλοκαιριού, που λέγοντας τη λέξη αυτή συνειρμικά έρχεται στο μυαλό, είναι η θάλασσα. Αυτές οι ατελείωτες ώρες στην παραλία κάτω από τον ήλιο, κάνοντας βουτιές ή απλά κολυμπώντας, μόνοι μας ή με παρέα, είναι αναντικατάστατες. Η ενέργεια που παίρνει κανείς από τη θάλασσα είναι τόσο γεμάτη και καθαρή, αυτό το απέραντο μπλε σε γαληνεύει, σου δίνει κουράγιο πως όλα λύνονται και όλα είναι πιθανά. Τα σενάρια που δημιουργεί το μυαλό όσο κοιτάζει τη θάλασσα είναι τα πιο ονειροπόλα και τα πιο αισιόδοξα. Δε θα άλλαζα με τίποτα τις παιδικές μου αναμνήσεις, που τα καλοκαίρια είναι γεμάτα παιχνίδι στην παραλία, βουτιές και κάστρα από άμμο, με φιλίες της μιας στιγμής με το παιδί που έπαιζε δίπλα μας.

Πηγή εικόνας: wallpaperbat.com

Ας μην ξεχνάμε, όμως, και τις διακοπές! Μόλις τελειώσουν οι προηγούμενες, ξεκινάει ο σχεδιασμός του επόμενου καλοκαιριού. Αγαπημένος προορισμός τα νησιά, δικός μου δε οι Κυκλάδες. Τα πλοία φεύγουν, τα λιμάνια γεμίζουν ζωή, άνθρωποι γνωρίζονται στα καταστρώματα των πλοίων, στην αναμονή για την επιβίβαση, στον έλεγχο των εισιτηρίων. Παρέες αναμιγνύονται με άλλες παρέες, έρωτες γεννιούνται στη διάρκεια των διακοπών και άλλοι σβήνουν, άνθρωποι φλερτάρουν, χαμόγελα αστράφτουν μέσα από το μαυρισμένο δέρμα, γενικά, υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα, πιο ανάλαφρη, πιο χαρούμενη.

Χώρο σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε και στις συναυλίες. Επίσης, ένα από τα κύρια γνωρίσματα του καλοκαιριού είναι αγαπημένοι καλλιτέχνες κάθε μουσικού είδους, που ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και χαρίζουν νύχτες ξεχωριστές στο φιλοθεάμον κοινό. Φωνές που ενώνονται κάτω από αγαπημένα τραγούδια και αντηχούν στα διπλανά σπίτια, καλοκαιρινά θέατρα που γεμίζουν ζωή και συναίσθημα, γέλιο και δάκρυ, χειροκρότημα που ακούγεται στον ρυθμό τραγουδιών, που όλοι σιγοψιθυρίζουμε στην καθημερινότητά μας.

Κάθε εποχή έχει τη δική της χάρη και τη δική της αύρα. Το καλοκαίρι, όμως, έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, όποια εποχή και να μας αρέσει, το καλοκαίρι το μετράμε διαφορετικά, το περιμένουμε σαν απελευθέρωση από τις υποχρεώσεις μας. Σαν τέλος μιας εποχής και την αρχή κάτι καινούργιου. Σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιο ανάλαφρης ζωής, ενός πιο ευέλικτου προγράμματος, που υπάρχει λίγος χρόνος για ένα γρήγορο ποτάκι, μια βουτιά και μετά κάτι να τσιμπήσουμε στην παραλία. Σημασία έχει να ζούμε κάθε εποχή σαν κάτι μοναδικό και να μην την αφήνουμε να περνάει και να χάνεται.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.