12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤα ηλεκτροκίνητα Super-SUV είναι το μέλλον!

Τα ηλεκτροκίνητα Super-SUV είναι το μέλλον!


Του Άρη Κατσίδη,

Είναι ευρέως γνωστό ότι το μέλλον των αυτοκινήτων είναι η ηλεκτροκίνηση. Για τον λόγο αυτόν, όλες οι εταιρείες, ακόμη και οι πιο παραδοσιακές, προσπαθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να εντάξουν στη γκάμα τους τέτοιου είδους οχήματα. Πολλοί πιστεύουν ότι αν ένα αυτοκίνητο είναι ηλεκτροκίνητο, τότε είναι καινοτόμο και προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τα αμάξια ανέκαθεν διακρίνονταν και ξεχωρίζαν για την κομψότητά τους, ενώ θεωρούνται και «έργα τέχνης», γι’ αυτό και κοσμούν τις εκθέσεις αυτοκινήτων εδώ και και χρόνια. Βέβαια, ούτε αυτό είναι αρκετό για να πουληθεί ένα αυτοκίνητο, καθώς χρειάζεται και ένα «περιτύλιγμα», μια φράση ή μια διαφήμιση που θα το κάνει περισσότερο θελκτικό. Έτσι, πολλές φορές τονίζεται το πόσο γρήγορο ή το πόσο όμορφο είναι.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της startup ηλεκτροκίνητων Drako Motors, η οποία για το νέο της Super-Suv αναφέρει ότι «θα το αισθάνεσαι λιγότερο ως αυτοκίνητο, περισσότερο ως διαστημόπλοιο». Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το San Jose της California ανέφερε ότι το αυτοκίνητό της θα επιταχύνει από 0 σε 60 χιλιόμετρα σε 1,9 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας το εσωτερικό σύστημα τετρακίνησης DriveOS και την αρχιτεκτονική οχημάτων DriveOS της εταιρείας.

Ένας εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας ανέφερε στο TechCrunch ότι δεν δίνονται νούμερα σχετικά με την παραγωγή των αμαξιών και των παραγγελιών, ενώ θα έχει «ανταγωνιστική τιμή» στην αγορά Super-SUV, κάτι που υποδηλώνει έντονα το γεγονός ότι το Super-SUV της Drako θα είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό από το υπερ-αυτοκίνητο Drako GTE περιορισμένης παραγωγής.

Η είσοδος της startup στην κατηγορία Super SUV της δίνει τη δυνατότητα να έχει απέναντί της μεγάλους ανταγωνιστές και «παραδοσιακές» πολυτελείς μάρκες, ενώ έχει την ευκαιρία να κερδίσει έδαφος σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία. Η Ferrari θα βγάλει το πρώτο της SUV το 2023 και το πρώτο της ηλεκτροκίνητο θα είναι στην αγορά μετά το 2025. Η Bentley, η Rolls-Royce και η Lamborghini έχουν ήδη SUV, ενώ, παρά τις αμφιβολίες τους ότι θα «χαλάσουν» το όνομα του brand, έχουν εντυπωσιάσει, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πελατών από όλον τον κόσμο και αποφέροντας εξαιρετικά σημαντικά έσοδα. Μάλιστα, αυτές οι τρεις εταιρίες εξετάζουν και την περίπτωση των ηλεκτροκίνητων για το μέλλον. «Η Bentley, η Rolls Royce και η Lamborghini είχαν όλες ρεκόρ ετήσιων παραδόσεων πέρυσι, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης για το αντίστοιχο SUV κάθε εταιρείας. Το Drako θα είναι το πρώτο αληθινό SUV υψηλών επιδόσεων σε αυτήν την κατηγορία και αυτά τα SUV έχουν τεράστια περιθώρια κέρδους που φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα», σύμφωνα με τον αναλυτή της Snow Bull Capital, Jack Shea.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Drako Dragon: A new 1.9-sec 0-60 mph electric hypercar in a luxury SUV format, electrek.co, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.