21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά12o Αthens Open Air Film Festival: Όλη η Αθήνα (και όχι μόνο)...

12o Αthens Open Air Film Festival: Όλη η Αθήνα (και όχι μόνο) ένα θερινό σινεμά! 


Του Τάσου Μοσχονά, 

Ένα αγαπημένο φεστιβάλ, θεσμός, πλέον του Αθηναϊκού σινεφιλικού καλοκαιριού, επιστρέφει για 12η χρονιά, για να «καταλάβει» γνωστούς χώρους και τοπόσημα της πόλης και να προβάλλει ταινίες αγαπημένες σε όλους με ελεύθερη είσοδο!  

Με παράλληλα δρώμενα και happenings, το 12ο Athens Open Air Film Festival ξεκίνησε με ένα «μπαμ» προ ολίγων ημερών, με την επίσημη ελληνική πρεμιέρα της πολυσυζητημένης και γυρισμένης στη χώρα μας «Χαμένης Κόρης», παρουσία της σκηνοθέτιδος Μάγκι Τζίλενχαλ, του ηθοποιού Πίτερ Σκάρσγκαρντ, αλλά και πολυάριθμων Ελλήνων συντελεστών της ταινίας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την προβολή της cult ταινίας «Περιπέτειες της Πρισίλα – Βασίλισσας της Ερήμου» στην Πλατεία Κοτζιά στο πλαίσιο του Athens Pride, και την προβολή της τελικής κόπιας του “Blade Runner” του Ridley Scott, με αφορμή την 40η επέτειο της πρεμιέρας της ταινίας και στη μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος Βαγγέλη Παπαθανασίου, που είχε υπογράψει το θρυλικό της soundtrack. 

Με τόσο δυνατό ξεκίνημα, είναι σίγουρο ότι για ακόμα μία χρονιά τα πλήθη θα κατακλύσουν τους υπαίθριους χώρους για προβολές με μεγάλο ενδιαφέρον και ποικιλομορφία! Πάμε, λοιπόν, να ρίξουμε μια ματιά στο φετινό πρόγραμμα! 

Στις 27 Ιουνίου ο κήπος της Ιταλικής Πρεσβείας επί της Βασιλίσσης Σοφίας «βάζει τα γιορτινά του», για την προβολή της ταινίας-συμβόλου του Μικελάντζελο Αντονιόνι για την counterculture της δεκαετίας του ’60. Το “Zabriskie Point” του 1970 θα προβληθεί σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία. Απαραίτητη για την προσέλευση η κράτηση θέσης, μέσω της επίσημης σελίδας του Φεστιβάλ. 

«Μοντέρνοι Καιροί» του Τσάρλι Τσάπλιν αποτελούν ένα αριστούργημα, μια ταινία-ορόσημο για τον βωβό κινηματογράφο, αλλά και μια ειλικρινή και συγκινητική αποτύπωση των χρόνων της οικονομικής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του ‘30. Αυτή τη θρυλική ταινία θα μπορούν να απολαύσουν οι θεατές, συνοδεία ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής από τον sound artist Jeph Vanger, στην υπέροχη Ρωμαϊκή Αγορά, στις 29 Ιουνίου. 

60 χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας, η «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, βασισμένη στο πασίγνωστο μυθιστόρημα του Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ, προβάλλεται την 1η Ιουλίου στον προσφάτως ανακαινισμένο θερινό κινηματογράφο ΑΒ στα Πατήσια.

Laura Dern και Nicholas Cage σε πλάνο από την «Ατίθαση Καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, που θα προβληθεί στις 3 Ιουλίου στην Τεχνόπολη. Πηγή Εικόνας: Imdb

Με μουσική συνεχίζεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στις 2 Ιουλίου, και μια προβολή αφιερωμένη στο ιδρυτικό μέλος των Depeche Mode, Άντι Φλέτσερ, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα μήνα. Με επιμέλεια του επίσημου φαν κλαμπ της μπάντας HYSTERIKA, αλλά και dj set, η προβολή του ντοκιμαντέρ “Depeche Mode: 101” στην Τεχνόπολη ακολουθεί την μπάντα στα παρασκήνια του μεγάλου αμερικανικού τουρ της το 1988. 

Στην Τεχνόπολη θα λάβει χώρα και η προβολή στις 3 Ιουλίου. Αυτή τη φορά οι θεατές θα έχουν την τύχη να δουν την τιμημένη με Χρυσό Φοίνικα του 1990 «Ατίθαση Καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, ταινία που, αν και τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας της δίχασε κοινό και κριτικούς, πλέον θεωρείται μια από τις χαρακτηριστικότερες και πιο αγαπημένες του μεγάλου Αμερικανού σκηνοθέτη. 

Με άρωμα… Γαλλίας συνεχίζει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, και 4 ταινίες που προβάλλονται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Στις 5 και 12 Ιουλίου, ο φανταστικός κήπος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών θα ανοίξει τις πύλες του για δύο προβολές κλασικών Γαλλικών ταινιών. Eν αρχή, και με αφορμή τα 85 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας, προβάλλεται το αντιπολεμικό αριστούργημα «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Ζαν Ρενουάρ. Καλοκαιρινό και πληθωρικό αέρα έχει η προβολή μιας σχετικά ξεχασμένης ταινίας, του «Καλοκαιρινού Φωτός» του Ζαν Γκρεμιγιόν. 

Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein Air συνεχίζεται με ακόμα τρεις προβολές. Στις 14 Ιουλίου, θα προβληθεί στον κινηματογράφο Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος μια ταινία σπάνιου λυρισμού και ποιητικότητας, η Αταλάντη του Ζαν Βιγκό. Η προβολή της ταινίας του 1934 γίνεται σε πρόσφατα αποκατεστημένη κόπια, και με αφορμή την εθνική γιορτή της Γαλλίας.

Οι θεατές θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν τον κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για δύο ακόμα προβολές. Στις 21 Ιουλίου θα προβληθεί το «Οπωσδήποτε την Κυριακή», τελευταία ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη του Γαλλικού Νέου Κύματος Φρανσουά Τριφό. Τέλος, και ταινία με την οποία θα κλείσει το Φεστιβάλ στις 30 Αυγούστου, οι αγαπημένες «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί. Το μιούζικαλ με την ανεπανάληπτη μουσική του Μισέλ Λεγκραν και τη σπαρακτική ερμηνεία της Κατρίν Ντενέβ δεν έχει σταματήσει, 58 χρόνια μετά, να συγκινεί και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για δεκάδες νέες ταινίες. 

Στις 23 Ιουλίου, στην εντυπωσιακή τοποθεσία του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, με τη «στοιχειωμένη» αύρα του, θα λάβει χώρα η επετειακή προβολή 30 χρόνων του «Δράκουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, σε συνεργασία με τη λέσχη του Midnight Express.

Ο Ίθαν Χωκ και η Ζιλί Ντελπί σε πλάνα από την “Before Trilogy” (Πριν το Ξημέρωμα, Πριν το Ηλιοβασίλεμα, Πριν τα Μεσάνυχτα), που θα προβληθεί ολόκληρη στις 29 Ιουλίου στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Πηγή Εικόνας: Film Daze

Στις 29 Ιουλίου, ετοιμαστείτε για μια «μαραθώνια» προβολή μιας αγαπημένης στο Ελληνικό κοινό τριλογίας. Στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα προβληθούν οι 3 ταινίες της “Before Trilogy” του Richard Linklater. Το «Πριν το Ξημέρωμα», «Πριν το Ηλιοβασίλεμα» και «Πριν τα Μεσάνυχτα», γυρισμένα με διαφορά 9 ετών το καθένα, έχουν αγαπηθεί για το ιδιαίτερο κλίμα τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζουν τον έρωτα σε διαφορετικές ηλικίες. 9 χρόνια μετά το «Πριν τα Μεσάνυχτα», είναι σίγουρο πως ο back-to-back μαραθώνιος της Τριλογίας θα κατακλυστεί από εκατοντάδες σινεφίλ. 

Τέλος, στις 24 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στη Ριβιέρα των Εξαρχείων προβολή της «Μεγάλης Απόδρασης» του Τζον Στάρτζες, μιας επικής πολεμικής ταινίας του 1963 με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό Steve McQueen. 

Φέτος, βέβαια, το “Athens Open Air Film Festival” δεν περιορίζεται στην Αθήνα, αλλά μας ταξιδεύει και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, για ειδικές προβολές γεμάτες κυκλαδίτικο αέρα. Από 12-13 Ιουλίου, στην παραλία της Αγίας Άννας στη Χώρα της Μυκόνου, και σε συνεργασία με το Mykonos Art Festival, θα προβληθούν δύο «μαξιμαλιστικές» ταινίες, ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» των Αδερφών Κοέν και το “Moulin Rouge” του Μπαζ Λούρμαν. Από 15-17 Ιουλίου, το «καράβι» του Φεστιβάλ μεταφέρεται στη Σέριφο, και στην παραλία του Αυλόμωνα. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σερίφου, θα προβληθούν το θρυλικό μιούζικαλ “Αll that Jazz” του Μπομπ Φόσι, το “The Blues Brothers” του Τζον Λάντις, το “Mad Max-Fury Road” του Τζορτζ Μίλερ και οι «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που φέτος κλείνουν τα 45. 

Με ταινίες για όλα τα γούστα, το Athens Open Air Film Festival, ως ετήσιος αγαπημένος θεσμός, μας καλεί και φέτος να ανακαλύψουμε ορισμένα Αθηναϊκά (και όχι μόνο) τοπόσημα, κάτω από τον έναστρο ουρανό!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • 12o Αthens Open Air Film Festival – Πρόγραμμα, Eπίσημη Ιστοσελίδα, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μοσχονάς
Τάσος Μοσχονάς
Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, με την ελπίδα, κάποτε, να αρχίσει και Ισπανικά. Παθιάζεται ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική και με ό,τι αφορά την pop κουλτούρα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή, το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων.