17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣτην αναζήτηση του τέλειου, χάνουμε το αληθινό

Στην αναζήτηση του τέλειου, χάνουμε το αληθινό


Της Παρασκευής Μπακή, 

Πώς θα μπορούσε μία κατάσταση να εξυπηρετεί το ιδανικό; Και άραγε, τι είναι το ιδανικό; Πού μπορούμε να το βρούμε; Αν το βρούμε, η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε θα παραμείνει ιδανική για πάντα; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, για να βρούμε αυτό το «τέλειο», που τόσο πολύ αναζητούμε;

Πολλές σκέψεις κυβερνούν το μυαλό μου, όταν σκέφτομαι την εικόνα του τέλειου και του ιδανικού, αυτού που πιστεύεις ότι δύσκολα θα βρεις και ακόμα πιο δύσκολα θα κρατήσεις. Άλλες φορές πάλι σκέφτομαι, υπάρχει όντως το ιδανικό ή μήπως η ειδυλλιακή αυτή κατάσταση μου έχει δημιουργηθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ίσως το νεαρό της ηλικίας. Άλλωστε, με αυτά τα στερεότυπα μεγαλώσαμε και αυτά η κοινωνία προβάλλει ως ορθά.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Όμως, πώς μπορεί ένα συναίσθημα, όπως ο έρωτας, η αγάπη, η φίλια, η σχέση με την οικογένεια να ακολουθούν μία πορεία ειδυλλιακή; Πώς γίνεται μέσα στην καθημερινότητά του ένας άνθρωπος να μην αντιμετωπίζει καμία δυσκολία, κανέναν εσωτερικό προβληματισμό, απολύτως τίποτα. Θεωρώ πολύ δύσκολο να έχει κάποιος άνθρωπος τέτοιου είδους καθημερινότητα.

Μέσα στη ζωή είναι γεγονός τα πράγματα να μην ακολουθούν την πορεία που επιθυμούμε. Αποτελεί μία πτυχή της πραγματικότητας να αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα μέσα στην καθημερινότητά μας. Είναι μέσα στον κύκλο της ζωής να μην είναι όλα τέλεια, σε αντίθεση με ό,τι επιθυμούν να προωθήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η κοινωνία.

Έχεις σκεφτεί, άλλωστε, ότι αυτό το τέλειο που αναζητάς είσαι εσύ ο ίδιος; Θα μπορούσε ο μελλοντικός σου εαυτός να γίνει τέλειος και αλάνθαστος; Μπορείς να γίνεις αυτό που αναζητάς; Αν η απάντηση είναι όχι, είναι απόλυτα φυσιολογικό, είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση να κάνει λάθη, διότι μόνο μέσα από αυτά μπορεί να υπάρξει πρόοδος και βελτίωση. Ούτε και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να είμαστε πάντα σωστοί σε όλα, οπότε πώς μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα βρούμε το ιδανικό σε αυτό που αναζητάμε.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Το θέμα είναι με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσουμε εμείς την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε και τι θα κάνουμε για να την βελτιώσουμε και να κάνουμε πιο εύκολη και όμορφη την καθημερινότητά μας. Άλλωστε, ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε εμείς μία κατάσταση είναι μόνο δική μας επιλογή και κανενός άλλου. Το να είμαστε ρεαλιστές δεν σημαίνει παρόλα αυτά, ότι πρέπει να έχουμε απαισιόδοξη στάση απέναντι στα πράγματα, αντιθέτως πρέπει να επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό και αυτό το οποίο μπορεί να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει διαδρομή προς την ευτυχία, διότι ευτυχία είναι η διαδρομή.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή Μπακή
Παρασκευή Μπακή
Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Της αρέσει η ελληνική καθώς και η ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο φροντίζει να γυμνάζεται. Η αγαπημένη μου φράση είναι «Η δυσκολότερη και η πιο επιμονή συνάντηση ενός ανθρώπου είναι όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό» από το βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle.