12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΟ Di Maio τορπιλίζει το Κίνημα 5 Αστέρων, δημιουργώντας νέο κόμμα με...

Ο Di Maio τορπιλίζει το Κίνημα 5 Αστέρων, δημιουργώντας νέο κόμμα με φιλοδυτικό πρόσημο


Της Μαρίας Κόλλια, 

Μια ακόμη αναταραχή φαίνεται να διέρχεται τη δεδομένη χρονική στιγμή το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας, σκορπώντας ένα αίσθημα ανησυχίας και αβεβαιότητας στον ορίζοντα. Ως ρίζα του κακού θεωρείται ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio, και πιο συγκεκριμένα η απόφαση που πήρε να διαχωριστεί από το πολιτικό κόμμα που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε, το λεγόμενο Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο Di Maio έχει υπηρετήσει στο αξίωμα του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ιταλίας, αλλά και σε αυτό του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Eργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, κατά το χρονικό διάστημα 2018-2019. Με άλλα λόγια, φαίνεται ξεκάθαρα πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο, για έναν πολιτικό, του οποίου η επαγγελματική πορεία και κατά κάποιον τρόπο η ταυτότητα είναι εκ των πραγμάτων άρρηκτα συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.

Ποιoς είναι, άραγε, ο λόγος πίσω από αυτού του είδους τον «χωρισμό»; Ο Di Maio κατηγόρησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πως υπονόμευε τις κυβερνητικές προσπάθειες του Προέδρου Mario Draghi να υποστηρίξει εμπράκτως την Ουκρανία και ότι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει επιπλέον ψήφους, κατέληξε να μην σέβεται θεμελιώδεις αξίες. Ενώ σε πρώτη φάση και με αρκετά μεγάλη απροθυμία η πολιτική που έχει ακολουθήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν αυτή της υποστήριξης της κυβερνητικής γραμμής που είχε χαραχτεί, σύμφωνα με την οποία αποστέλλονται όπλα στην Ουκρανία, ειδικότερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που μας πέρασαν, η αντίθεση του επικεφαλής της εν λόγω πολιτικής παράταξης, Guiseppe Conte, έχει γίνει ακόμη πιο έντονη ως προς αυτό.

O Guiseppe Conte, Πηγή εικόνας: Bikipedia

Αυτό δεν συνεπάγεται σε καμία των περιπτώσεων, βέβαια, πως είναι υπέρ της προώθησης και της στήριξης της λογικής του πολέμου. Εν αντιθέσει, η διαφωνία έγκειται απλώς και μόνο στον τρόπο εκδήλωσης της στήριξης προς την εμπόλεμη Ουκρανία: το κίνημα των Πέντε Αστέρων διατείνεται πως τα όπλα πυροδοτούν την πολεμική σύρραξη και ότι προτιμότερο θα ήταν η προώθηση του διαλόγου με τη Ρωσία. «Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση σχετικά με το ποια πλευρά της ιστορίας θα επιλέξουμε να σταθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Di Maio.

Εν συνεχεία, ο Luigi Di Maio προχώρησε στη δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο επονομάστηκε  «Μαζί για το Μέλλον», συμπαρασέρνοντας κατά κάποιο τρόπο μαζί του 20 βουλευτές και 5 γερουσιαστές από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους για το εν λόγω πολιτικό κόμμα, το οποίο ούτως ή άλλως φαίνεται να μην έχει καλή πορεία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το κόμμα έχει πάρει την κατιούσα, κατέχοντας αυτή τη στιγμή το μισό ποσοστό της επίδοσης που κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 2018, δηλαδή το 33%.

Aπό την άλλη πλευρά, ο Matteo Salvini και το πολιτικό κόμμα του οποίου ηγείται, γνωστό και ως Vegas, φαίνεται να κατέχει πλέον την κοινοβουλευτική πλειoψηφία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Παρόλα αυτά, το αξιοπερίεργο είναι πως δεν δεσμεύτηκε ούτε απασχόλησε τόσο τα media όσο και την κοινή γνώμη, γιατί, όπως πιστεύει, δεν ψάχνει θρόνους. Στον αντίποδα, προέβη στην ανακοίνωση πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να μπλοκαριστεί εξαιτίας της αναστάτωσης που επέφερε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων», ενώ προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη θέσπιση νέων μέτρων, ώστε να γίνει εφικτή η καταπολέμηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

O Matteo Salvini, Πηγή εικόνας: Banking News

Πάντως, το θετικό της υπόθεσης είναι πως δεν συντρέχει κίνδυνος όσον αφορά τον συνασπισμό της τρέχουσας κυβέρνησης του Mario Draghi. Θα φανούν λίαν συντόμως τα αποτελέσματα που θα επιφέρει αυτή η κίνηση στο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας εν γένει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • “Italy’s government hit by Five Star party split”, France 24, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κόλλια
Μαρία Κόλλια
Γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα και βρίσκεται στο τέταρτο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Γνωρίζει άριστα την αγγλική και την γαλλική γλώσσα, ενώ επιθυμεί στο μέλλον να μάθει και άλλες γλώσσες. Έχει λάβει μέρος σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών και φέρει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με ανάγνωση ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.