15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάRafael Nadal: Ο Βασιλιάς του Τένις

Rafael Nadal: Ο Βασιλιάς του Τένις


Του Παναγιώτη Βασιλείου,

“Death, taxes and Nadal winning Roland Garros”

Σύμφωνα με αυτή τη γνωστή αγγλική φράση, δύο πράγματα είναι σίγουρα στη ζωή μας· ο θάνατος και οι φόροι. Ίσως όμως θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μια ακόμη βεβαιότητα. Τις νίκες του Rafael Nadal στο Roland Garros.

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον 36χρονο Ισπανό θρύλο. Με αυτή την κατάκτηση κατάφερε να διευρύνει δύο από τα σημαντικότερα τρέχοντα ρεκόρ στην ιστορία του τένις. Αυτό των περισσότερων κατακτήσεων Grand Slam στην ιστορία, που κατά πολλούς κρίνει και τον κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών, με 22 τίτλους, και φυσικά το ρεκόρ των περισσότερων κατακτήσεων σε ένα και μόνο Grand Slam, με 14 τίτλους στο Γαλλικό Όπεν, σε 18 συμμετοχές! Ειδικά το τελευταίο ρεκόρ μοιάζει ως ένα από τα πιο δύσκολα να καταρριφθούν, καθώς φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ο Νόβακ Τζόκοβιτς των 9 Αυστραλιανών Όπεν ή ο Ρότζερ Φέντερερ των 8 Γουίμπλεντον, που βρίσκονται σε ηλικία 35 και 41 ετών αντίστοιχα, να το καταρρίψουν.

Πηγή Εικόνας: gazzetta.gr

Το μονοπάτι της κλήρωσης μόνο εύκολο δεν ήταν. Μετά τις εύκολες νίκες σε straight sets στους 3 πρώτους γύρους, απέναντι στον Αυστραλό Jordan Thompson (ο οποίος δεν φημίζεται για τις ικανότητες του στο χωμάτινο court), τον Γάλλο Corentin Moutet (ο οποίος προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό μέσω προκριματικών γιατί δεν βρίσκεται καν στο top 100) και απέναντι στον ανερχόμενο Ολλανδό Botic Van de Zandschulp.

Ωστόσο, τα δύσκολα ήρθαν μόλις στον 4ο γύρο. Ο Ναδάλ χρειάστηκε 3 σετ και περίπου 4,5 ώρες για να καταβάλει το νούμερο 9 του ταμπλό, το Καναδό μέλος της Next Gen, Felix Auger-Aliassime. O Καναδός εξώθησε στα άκρα τον Ισπανό, ο οποίος κατάφερε, παρά τους συνεχείς πόνους στο πόδι του, λόγω του χρόνιου συνδρόμου Muller-Weiss που τον ταλαιπωρεί, και της ελλιπούς προετοιμασίας του, λόγω του νέου τραυματισμού του στο ATP Masters 1000 Rome, να αντέξει στην ένταση και τη διάρκεια του αγώνα, παίζοντας απίστευτο τένις κατά διαστήματα.

Ο προημιτελικός ίσως ήταν η μάχη που σύσσωμος ο «τενιστικός» πλανήτης ανέμενε. Είχε περάσει ένας περίπου χρόνος από την τελευταία μονομαχία Nadal-Djokovic (Djodal). Πάλι έγινε στο ίδιο μέρος, στον ημιτελικό του περυσινού Roland Garros με τη νίκη να πηγαίνει, με 3-1, στον Σέρβο, κάτι που του άνοιξε τον δρόμο για τον 20ο Grand Slam, το οποίο και κατέκτησε με νίκη απέναντι στον Στέφανο Τσίτσιπα στον τελικό.

Το σενάριο της 59ης αναμέτρησής τους ξεκίνησε όπως και πέρυσι. Νίκη Nadal στο πρώτο σετ και στη συνέχεια ισοφάριση-απάντηση από τον Σέρβο. Ωστόσο, μετά την ισοφάριση, ο Nadal ανέβασε παραπάνω από κατακόρυφα την απόδοση του και, παίζοντας σίγουρα το κορυφαίο του παιχνίδι την φετινή ονειρική για αυτόν σεζόν, κατάφερε να επιβληθεί με 3 -1 του Σέρβου που, επίσης, απέδωσε πολύ αξιόλογο τένις, αλλά αυτό δεν αρκούσε τελικά. Ξεχωριστή ήταν και η ανατροπή που πέτυχε ο Νadal, από το 2-5 games στο 7-6 και έπειτα στο tie-break. Ενδεικτική της μάχης τους ήταν η δήλωση του βετεράνου Alex Corretja, ο οποίος σημείωσε πως από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό οι δύο αθλητές χτυπούσαν την μπάλα σαν λυσσασμένοι και με την πρόοδο του παιχνιδιού όχι μόνο δεν κουράζονταν, αλλά βελτιώνονταν και απέδιδαν καλύτερο τένις. Σίγουρα, πρόκειται για ένα all-time classic match.

Στον ημιτελικό, ο Ναδάλ βρήκε μπροστά του το εμπόδιο του πολύ φορμαρισμένου Γερμανού Alexander Zverev. Ο αγώνας είχε άδοξο τέλος. Μετά από ένα πολύ κλειστό παιχνίδι, στο οποίο ο Ισπανός κέρδισε το πρώτο σετ, και ενώ το παιχνίδι όδευε προς ένα ακόμη tie-break στο δεύτερο σετ, ο Zverev τραυμάτισε πάρα πολύ σοβαρά τον αστράγαλό του, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το παιχνίδι σφαδάζοντας. Η μάχη στη συνέχεια αναμενόταν επική, καθώς, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί 2 σετ, το ματς είχε διαρκέσει πάνω από 3 ώρες! Έτσι, ο Ναδάλ βρέθηκε σε έναν ακόμη τελικό. Το ρεκόρ του ως τότε σε τελικούς του Roland Garros ήταν 13/13!

Πηγή Εικόνας: atptour.com

Ο Νορβηγός νούμερο 8 του ταμπλό, Kasper Ruud, που προκρίθηκε στον 1ο Grand Slam τελικό της καριέρας του, δεν θα μπορούσε να στερήσει από τον κορυφαίο αθλητή στην ιστορία του χωμάτινου τένις τον 14ο τίτλο του στην αγαπημένη του επιφάνεια. Η επικράτηση του Nadal ήρθε μέσα από μια κυριαρχική εμφάνιση που δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον άπειρο από τόσο μεγάλα παιχνίδια Νορβηγό.

Μετά τη λήξη του τουρνουά, στη διάρκεια του οποίου ο Ναδάλ, μετά από κάθε νίκη επαναλάμβανε πως αυτό μπορεί να ήταν και το τελευταίο του στο αγαπημένο Grand Slam, αποκάλυψε πως αγωνιζόταν κάνοντας ενέσεις πριν από κάθε παιχνίδι.

Σίγουρα, η ικανότητα του Ναδάλ να ξεπερνά γρήγορα κάθε τραυματισμό που του εμφανίζεται στην καριέρα του και να καταθέτει ψυχή, σώμα, αστείρευτο πάθος, μοναδικές αθλητικές και τεχνικές ικανότητες και νοοτροπία πρωταθλητή στο court είναι τα στοιχεία εκείνα που ενισχύουν τη θρυλική κληρονομιά του, εκτός από τους 22 τίτλους Grand Slam.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Rafael Nadal, rolandgarros.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Βασιλείου
Παναγιώτης Βασιλείου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λακωνία. Φοιτά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται κυρίως για το Δημόσιο Δίκαιο και παρακολουθεί εκδηλώσεις σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών του. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την αρθρογραφία, τον αθλητισμό και την ανάγνωση βιβλίων.