15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Ελεονώρα της Ακουιτανίας» της Εύα Γκαρθία Σαένθ ντε Ουρτούρι

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ελεονώρα της Ακουιτανίας» της Εύα Γκαρθία Σαένθ ντε Ουρτούρι


Της Αριάδνης – Παναγιώτας Φατσή,

Η μεσαιωνική Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ήταν γεμάτη από πρόσωπα βασιλέων και ηγεμόνων, που προσπαθούσαν με τα όπλα ή μέσω της δολοπλοκίας και της διπλωματίας να διατηρήσουν ή να εξαπλώσουν την ισχύ τους. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο που πολλές φορές έχουμε δει στον κινηματογράφο ή στη μικρή οθόνη περιπέτειες βασισμένες στην ιστορική πραγματικότητα εκείνων των εποχών. Επρόκειτο για ιδιαίτερες ιστορίες, γεμάτες από την ανθρώπινη φιλοδοξία, την ευφυΐα και την ικανότητα ή την ανικανότητα του εκάστοτε ηγέτη. Αυτές οι εξιστορήσεις δεν μπορεί παρά να εμπνέουν και σήμερα τους δημιουργούς σε όλο τον κόσμο.

Μια τέτοια ιστορία αφορά και το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα. Το έργο λέγεται Ελεονώρα της Ακουιτανίας με πρωτότυπο τίτλο Aquitania και υπογράφεται από τη γνωστή Ισπανίδα συγγραφέα Eva García Sáenz de Urturi. Το έργο έκανε μεγάλη αίσθηση και θεωρήθηκε ιδιαίτερα ισορροπημένο ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθοπλασία, αποδίδοντας στη δημιουργό του το βραβείο Planeta για το 2020. Η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και σε μετάφραση της Αγγελικής Βασιλάκου.

Η συγγραφέας του βιβλίου, Eva Garcia. Πηγή Εικόνας: ethnos.gr

Η Eva García Sáenz de Urturi γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1972 στη Βιτόρια, σε μία από τις πιο όμορφες μεσαιωνικές γειτονιές της Χώρας των Βάσκων, ενώ είναι κόρη δικηγόρου και δασκάλου. Έζησε μέχρι τα 15 της στη γενέτειρά της, για να μετακομίσει αργότερα με την οικογένειά της στο Αλικάντε. Τόσο στην παιδική της ηλικία όσο και στην εφηβεία της, αγαπούσε ιδιαίτερα την ανάγνωση βιβλίων. Από την ηλικία των 14 ετών άρχισε να γράφει, και αυτό χάρη στην επιρροή του καθηγητή της στη λογοτεχνία, στη σχολή San Viator. Μετά από λίγο, παρακολούθησε λογοτεχνικά μαθήματα δημιουργικού μυθιστορήματος σε σημαντικά ισπανικά ινστιτούτα. Εκείνη την περίοδο έγραψε πολλά διηγήματα με τα οποία κέρδισε κάποιους διαγωνισμούς.

Η Ελεονώρα της Ακουιτανίας είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα συμπληρωμένο με μυθοπλασία, που διαδραματίζεται κυρίως στη γαλλική επικράτεια. Η αφήγηση περιλαμβάνει τέσσερα μέρη, που αναπτύσσονται με τη σειρά τους σε 64 μικρά κεφάλαια. Το έργο έχει δύο είδη αφηγήσεων: πρωτοπρόσωπη από τη Λεονόρ και τον συμπρωταγωνιστή της, και σε τρίτο πρόσωπο, από έναν παντογνώστη αφηγητή. Το μυθιστόρημα δίνει εξέχουσα θέση στην Ελεονώρα της Ακουιτανίας, μια ιστορική φιγούρα της οποίας η ζωή θα μπορούσε πραγματικά να ήταν επική ταινία. Αυτό το βιβλίο επικεντρώνεται στα πρώτα της χρόνια στη Γαλλία, ξεκινώντας το 1137 με την είδηση ​​του θανάτου του Δούκα της Ακουιτανίας, του πατέρα της Ελεονώρας, η οποία στη συνέχεια αποφασίζει να ερευνήσει τον θάνατό του και να παντρευτεί τον γιο του βασιλιά της Γαλλίας, που αποτελούσε θανάσιμο εχθρό της οικογένειάς της. Στην αρχή της αφήγησης, ο δούκας της Ακουιτανίας —της πιο περιζήτητης περιοχής της Γαλλίας— βρίσκεται νεκρός στην Κομποστέλα. Το σώμα του βρίσκεται σε αποσύνθεση και έχει σημαδευτεί με τον «αετό του αίματος», ένα αρχαίο νορμανδικό βασανιστήριο. Η κόρη του, Eleanor, αποφασίζει να εκδικηθεί και για αυτό παντρεύεται τον γιο του οποίου πιστεύει ότι είναι δολοφόνος: τον Luy VI el Gordo, βασιλιά της Γαλλίας. Όμως, ο ίδιος ο βασιλιάς πεθαίνει κατά τη διάρκεια του γάμου κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Η Eleanor και ο Luy VII θα προσπαθήσουν να μάθουν, μαζί με τους κατασκόπους τους, ποιοι είναι εναντίον τους και προσπαθούν να ξεφορτωθούν τους ισχυρούς ηγεμόνες της περιοχής.

Η ξενόγλωσση έκδοση του βιβλίου. Πηγή Εικόνας: planeta.es

Η συγγραφέας του βιβλίου αυτού έχει αποκτήσει, και όχι άδικα, μεγάλη φήμη για τα ιστορικά της μυθιστορήματα σε ό,τι αφορά, πρώτον, την ποιότητα της αφήγησης και, δεύτερον, την προετοιμασία που κάνει πριν και κατά τη συγγραφή των βιβλίων της. Στο τέλος της πλοκής της Ακουιτανίας, η συγγραφέας αφιερώνει αρκετές σελίδες για να περιγράψει τη λεπτομερή τεκμηρίωση. Σε αυτές ισχυρίζεται ότι έχει διαβάσει περισσότερα από 100 βιβλία και περιγράφει λεπτομερώς το ταξίδι της σε αυτό που κάποτε ήταν η περιοχή της Ακουιτανίας. Αν και το βιβλίο είναι περισσότερο μυθοπλασία παρά ιστορία, είναι αξιοσημείωτη η αφοσίωση της συγγραφέως στην έρευνα.

Η Ελεονώρα της Ακουιτανίας είναι ένα βιβλίο που έχει λίγο από όλα: ένα αρχικό ενδιαφέρον για την ιστορία, δυνατούς χαρακτήρες, μια γεμάτη πλοκή και έξυπνες εξελίξεις. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο έργο με ικανοποιητικό ρυθμό, που θα συντροφεύσει πολύ ευχάριστα μια καλοκαιρινή σας βόλτα και θα σας συστήσει σε πρώιμο στάδιο μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της μεσαιωνικής Ευρώπης, που και στο βιβλίο αλλά και στην πραγματικότητα επηρέασε τις εξελίξεις στην εποχή της και αποτέλεσε μια δυναμική πολιτική προσωπικότητα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.