17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚαλοκαιρινές διακοπές: Μια πολυαναμενόμενη περίοδος

Καλοκαιρινές διακοπές: Μια πολυαναμενόμενη περίοδος


Της Ελένης Παπανικολάου,

Έφτασε η καλοκαιρινή περίοδος και μαζί με αυτήν ήρθαν τα ηλιόλουστα μεσημέρια και το θερμόμετρο να φτάνει στο κόκκινο, με το θέμα των διακοπών να αποτελεί το πιο κοινό μεταξύ των φίλων, οι οποίοι προετοιμάζονται για ένα ακόμα ξένοιαστο καλοκαίρι.

Η σημασία του ελεύθερου χρόνου στις διακοπές

Οι διακοπές αποτελούν δείκτη της ποιότητας ζωής ανεξάρτητα από το είδος τους. Σε σχετική έρευνα των de Bloom και συνάδελφοι (2011) που έγινε μέσα σε διάστημα 7 εβδομάδων, συμμετείχαν 96 εργαζόμενοι, των οποίων η υγεία και η ευζωία αξιολογήθηκαν σε 5 χρονικές φάσεις. Δύο εβδομάδες πριν, κατά τη διάρκεια, 1, 2 και 4 εβδομάδες μετά από τις διακοπές. Οι παράγοντες που αξιολογήθηκαν ήταν το επίπεδο υγείας, η διάθεση, το αίσθημα κούρασης, η ένταση, το επίπεδο ενέργειας και η ικανοποίηση.

Πηγή εικόνας: newsbeast.gr

Όπως διαπιστώθηκε, το 60% του δείγματος βίωσε σημαντική βελτίωση της υγείας και της ευζωίας μετά τις διακοπές. Ενώ, πολλοί είναι οι ερευνητές που έχουν διαπιστώσει ότι οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από ένα ταξίδι, προσφέρουν μεγαλύτερη χαρά από τα υλικά αγαθά. Αυτό συμβαίνει, επειδή αποτελούν μια περισσότερο προσωπική και εξατομικευμένη εμπειρία. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν εύκολα να συγκριθούν με τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων, όπως συμβαίνει με ένα υλικό αγαθό (π.χ. με το κινητό τηλέφωνο ή ένα ένδυμα). Έτσι, ο καθένας, δίχως περιορισμούς και επιρροές, δύναται να τις θεωρεί ως τις καλύτερες ή τις χειρότερες κατά βούληση.

Καλές ή κακές… διακοπές;

Κατά τη διάρκεια των διακοπών πολλοί εργαζόμενοι, υπό την πίεση του να περάσουν οπωσδήποτε ευχάριστα, επιτείνουν το άγχος τους, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τις μικρές στιγμές και να κοιτούν απελπισμένοι τις μέρες, να ξοδεύονται, χωρίς η πολυπόθητη ευχαρίστηση να επέρχεται. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες απολαμβάνουν τις διακοπές λιγότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες και θα ήταν προθυμότεροι να τις τερματίσουν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Οι γυναίκες συνδέουν το ύψος των χρημάτων που ξοδεύουν για διακοπές με την προσμονή της ευχαρίστησης που θα αντλήσουν.

Γενικά, έπειτα από τα στατιστικά των ειδικών, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες διακοπές δεν είναι και οι καλύτερες. Αντίθετα, τα περισσότερα θετικά συναισθήματα αναδύονται, όταν έχουν σχεδιαστεί μικρές εξορμήσεις. Η εναλλαγή των στιγμών χαλάρωσης στις βραχυπρόθεσμες διακοπές με την ολιγοήμερη επιστροφή στην πραγματικότητα οξύνει την αντίθεση και οδηγεί τους ανθρώπους να εκτιμούν περισσότερο τον ελεύθερο τους χρόνο.

Πηγή εικόνας: maxmag.gr

Συνεπώς, οι διακοπές δεν χαρακτηρίζονται πάντα με θετικό πρόσημο, μιας και καθορίζονται από πολλούς παράγοντες είτε είναι η παρέα και ο προορισμός είτε τα κουνούπια που μπορεί να «χαλάσουν» τα καλοκαιρινά βράδια. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να δίνουμε σημασία αυτές τις στιγμές δεν είναι ο προορισμός ή το τέλειο ταξιδιωτικό πρόγραμμα, αλλά η παρέα και οι αναμνήσεις, καθώς αυτές είναι που στο τέλος μένουν για πάντα στις καρδιές μας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.