21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι πιο πολύχρωμες και «χαρούμενες» πόλεις του κόσμου 

Οι πιο πολύχρωμες και «χαρούμενες» πόλεις του κόσμου 


Της Γεωργίας Κουμεντάκη, 

Με το μάτι να είναι συνηθισμένο στις πολυώροφες γκρι πολυκατοικίες και τις στενές συνοικίες των μεγαλουπόλεων, διαφεύγει της προσοχής μας ότι υπάρχουν τόποι, νησιά, πόλεις και χωριά ανά τον κόσμο που ξεφεύγουν από τα μουντά αυτά χρώματα. Από αρχιτεκτονική άποψη και design, υπάρχουν μέρη που φημίζονται για τα πολύχρωμα σπίτια τους, τις χαρούμενες γειτονιές, καθώς και για τον γενικότερο αέρα αισιοδοξίας και χαράς που αποπνέουν. 

1) Cinque Terre, Iταλία 

To όνομα Cinque Τerre, παραπέμπει στους πέντε τόπους, ή αλλίως στα πέντε χωριά που βρίσκονται στην Ιταλική Ριβιέρα και είναι διάσημα για τα σπίτια που είναι φτιαγμένα από κάθε λογής χρώμα. Χτισμένα σε βράχους, βλέποντας σε μια θέα που σου κόβει την ανάσα στο απέραντο γαλαζοπράσινο της θάλασσας, με περιμετρικά δάση με εξωτική ομορφιά, δέχονται 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Ξεχωρίζει για το κρασί του το χωριό Riomaggiore. 

2) Cape Town, Νότια Αφρική 

Πολύ μακριά από εμάς και την κουλτούρα μας, η πόλη αυτή της νοτίου Αφρικής είναι εδώ και πολλά χρόνια φημισμένη για την πολύχρωμη αύρα που αποπνέει. Στο κέντρο της πόλης, οι περισσότερες γειτονιές είναι φωτεινές και χαρούμενες με σπίτια, αν και φτωχικά, αλλά πολύχρωμα σε αποχρώσεις κόκκινου και τιρκουάζ κυρίως. Σε αυτές τις συνοικίες ζούσαν οι σκλάβοι οι οποίοι μόλις ελευθερώθηκαν μπορούσαν να βάψουν τα σπίτια τους όπως ήθελαν και έτσι, εις ένδειξη χαράς και αυτοπεποίθησης πλέον, επέλεγαν ζωηρά και χαρούμενα χρώματα. 

3) Havana, Κούβα 

Η πολύχρωμη πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα ψηλά νεοκλασικά της κτίρια, σε παστέλ κυρίως χρώματα. Στο κέντρο της πόλης παντού ηχούν τζαζ μουσικά κομματιά και περνούν vintage κάμπριο αμάξια, μετατρέποντας το σκηνικό σε ένα ευχάριστο μουσικό και φωτεινό τοπίο για τους τουρίστες, με την Κούβα να χαρακτηρίζεται ως μία μποέμ χώρα που εμπνέει όλων των ειδών τους καλλιτέχνες.

Αβάνα, Κούβα. Πηγή Εικόνας: Ikwilmeerreizen.nl

4) Σιγκαπούρη 

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η Σιγκαπούρη, από παλιά, υπήρξε κέντρο αρχιτεκτονικής, με εμπόρους να ανοίγουν καταστήματα και να μελετούν προσεκτικά τον τρόπο διακόσμησής τους. Η περιοχή Κατόνγκ της Σιγκαπούρης χαρακτηρίζεται από τους τουρίστες ως μία «πολύχρωμη χώρα θαυμάτων». Όταν ήρθε δε η εμπορική ανάπτυξη της πόλης αυτής οι καταστηματάρχες άρχιζαν να στολίζουν με μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια τα μαγαζιά τους. Λαμπερά και πολύχρωμα πλακίδια και ψηφίδες έκαναν τις επιφάνειες που στολίζουν να μοιάζουν με έργα τέχνης που δεσπόζουν στην κεντρική πλατεία της Κατόνγκ. 

5) Jaipur, Ινδία 

Η πόλη Jaipur δεν είναι τόσο πολύχρωμη όπως οι προηγούμενες πόλεις. Παρόλα αυτά, ξεχωρίζει για τις κόκκινες και μπλε από τερακότα επιφάνειες των επιφανών κτιρίων της και κυρίως των παλατιών. Λόγω αυτού έλαβε το προσωνύμιο «ροζ πόλη». Παλάτια και κτίρια με αλαβάστρινες επιφάνειες και επιβλητικά σχέδια ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους και παραπέμπουν στα παλάτια που απεικονίζονται στα παλιά ινδικά παραμύθια. Οι αποχρώσεις αυτές για τους Ινδούς συνδέονται με την φιλοξενία και την φιλική διάθεση, γι’ αυτό και προσπαθούν να διατηρούν τα κτίρια στα χρώματα αυτά ακόμα και με το πέρασμα των χρόνων.

Jaipur, Ινδία. Πηγή Εικόνας: Dreamstime.com

6) Κοπεγχάγη, Δανία 

Η παγωμένη και πανέμορφη πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, είναι πασίγνωστη και πολυφωτογραφημένη, με το λιμάνι στην περιοχή Nyhavn να είναι εμβληματικό. Κάποτε εκεί βρισκόταν το σπίτι πολλών καλλιτεχνών. Σε αυτή την πολύχρωμη περιοχή βρισκόταν επίσης το σπίτι του διάσημου συγγραφέα παραμυθιών Hans Christian Andersen. Στο παρόν η περιοχή είναι γεμάτη με καφετέριες και εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν ένα ωραίο γεύμα δίπλα στη θάλασσα, παρακολουθώντας τα ξύλινα πλοία στο κανάλι, κάνοντας τη βόλτα τους περιμετρικά των πολύχρωμων σπιτιών με τα όμορφα λουλούδια και τα vintage ποδήλατα, που είναι πάντα στολισμένα στην εξώπορτα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • «Oι 5 πιο πολύχρωμες πόλεις του κόσμου», Decoration.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Κουμεντάκη
Γεωργία Κουμεντάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ασχολείται με το χορό, τη ζωγραφική και το θέατρο. Της αρέσει να παρακολουθεί σεμινάρια και ομιλίες με θέματα ψυχολογίας και ευρωπαϊκού περιεχομένου.