17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΌλα είναι θέμα παιδείας

Όλα είναι θέμα παιδείας


Της Εβελίνας Στεφανάκη,

Εκεί, λοιπόν, που περίμενα αμέριμνη στο φανάρι να περάσω απέναντι (εγώ και πολλά ακόμα άτομα), μία κυρία (σχετικά νέα σε ηλικία) αποφασίζει να παρκάρει το αυτοκίνητό της μπροστά από μία μπάρα αναπήρων. Μιας και είχε κατεβασμένο το παράθυρο του οδηγού, της υπενθυμίζω ότι παρκάρει μπροστά στη μπάρα αναπήρων και εκείνη, με περίσσιο θράσος, μου απαντάει επί λέξει: «Ε, κι εσένα τι σε νοιάζει, αφού εσύ περπατάς». Το φανάρι άναψε για τους πεζούς και πέρασα απέναντι, εμφανώς σαστισμένη, όπως όλοι μας, χωρίς να προλάβω να αντιδράσω. Τώρα που το ανακαλώ στη μνήμη μου, σκέφτομαι ότι έπρεπε να επιμείνω και να της απαντήσω ανάλογα.

Τι κι αν έχεις διακοσμήσει, λοιπόν, τους τοίχους του σαλονιού σου με όλα τα πτυχία και τους επαίνους που έχεις πάρει από το δημοτικό, τι κι αν διαθέτεις περγαμηνές και διπλώματα, όλα αυτά είναι μάλλον ανούσια, αν δεν γνωρίζεις βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Καλώς ή κακώς, ζούμε στην Ελλάδα, στη χώρα που ο καθένας λειτουργεί όπως τον βολεύει. Έτσι και η συγκεκριμένη κυρία, εκεί την βόλεψε, εκεί πάρκαρε το αυτοκίνητό της. Σου λέει «πού να κάνω κι άλλον κύκλο, ας το παρατήσω εδώ, ο ανάπηρος θα βρει από αλλού να πάει». Το ακόμη πιο λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου καθόταν το παιδάκι της. Οπωσδήποτε του έχει δώσει το καλό παράδειγμα που λέμε.

Πηγή εικόνας: fumara.gr

Πού θέλω να καταλήξω με αυτήν την ιστορική αναδρομή; Τα πτυχία και τα διπλώματα δεν κάνουν τον άνθρωπο. Όλα είναι θέμα παιδείας και όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την οικογένεια. Τι να τους κάνω τους αποφοίτους πανεπιστημίου, αν το παράδειγμα που δίνουν στα παιδιά τους είναι να αδιαφορούν για τους γύρω τους και να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με βάση το προσωπικό τους συμφέρον; Η παιδεία και η μόρφωση φαίνονται κυρίως στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και λειτουργούμε ως μέλη της κοινωνίας. Δεν ζούμε μόνοι μας, συνυπάρχουμε με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, με ιδιαιτερότητες και ειδικές ανάγκες. Οφείλουμε, λοιπόν, να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας και πού και πού να βγαίνουμε από το comfort zone μας. Εξάλλου, ένας παραπάνω κύκλος με το αυτοκίνητο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εβελίνα Στεφανάκη
Εβελίνα Στεφανάκη
Σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι 20 ετών, της αρέσει ο χορός και ιδιαίτερα οι λατινοαμερικάνικοι χοροί. Πρόσφατα αποφάσισε να δοκιμαστεί στην αρθρογραφία, μπαίνοντας στην ομάδα του OffLine Ρost. Λατρεύει τα ταξίδια, τις βόλτες με φίλους και τις εξορμήσεις στην φύση.