18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ παραίτηση ενός Ρώσου διπλωμάτη ως διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου

Η παραίτηση ενός Ρώσου διπλωμάτη ως διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου


Του Ιάσονα Λαδέα, 

Ο Boris Bondarev, σύμβουλος στη μόνιμη ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη της Ελβετίας, φιλοδώρησε με ένα ηχηρό χαστούκι την εξωτερική πολιτικής της χώρας του, υποβάλλοντας την παραίτησή του από το διπλωματικό σώμα. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε περισσότερο μία αγανακτισμένη αντίδραση απέναντι στην επιθετική και αναλλοίωτη επεκτατική νοοτροπία που διακατέχει το Κρεμλίνο, παρά μία απλή αποποίηση ευθυνών. Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση του Ρώσου διπλωμάτη πως ο ίδιος ντρέπεται για τη χώρα του δεν αποτελεί απλά μία καθηλωτική και βαρύγδουπη δήλωση, αλλά μετουσιώνεται σε μία γροθιά απέναντι στο επιχείρημα περί αντιρωσικής προπαγάνδας, καθώς και στο αναθεωρητικό αφήγημα της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Boris Bondarev υπογραμμίζει τη θέση της Δύσης, αλλά και τα επιχειρήματα που ανακυκλώνονται κάθε μέρα στο διοικητικό τραπέζι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν παύουν, ωστόσο, να ισχύουν. Ο πρόλογος της επόμενης ημέρας δε θα μπορούσε να είναι άλλος από το γεγονός πως η Ρωσία έχει παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της γείτονος χώρας, αναφαίρετο δικαίωμα σπουδαίας σημασίας, ιδίως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ, παράλληλα, καταπατά τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση του Ρώσου διπλωμάτη πως ο Vladimir Putin πραγματοποιεί μία ένοπλη σύρραξη και ένα φρικτό έγκλημα, όχι αποκλειστικά κατά του ουκρανικού λαού, αλλά και κατά του ρωσικού λαού, επίσης. Πράγματι, οι επικείμενες συνέπειες είναι αρκετά σημαντικές.

Παραίτηση Ρώσου διπλωμάτη από τον ΟΗΕ. Πηγή εικόνας: mynews.gr

Αν αφήσουμε για λίγο στο περιθώριο το εμπάργκο που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία και την αποκοπή της από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινότητα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ήδη, χιλιάδες Ουκρανοί και Ρώσοι πολίτες χάνουν τις ζωές τους, σε καθημερινή βάση, και τη θέση τους θα πάρουν άλλοι, αναλώσιμοι στα μάτια των πολιτικών αρχηγών, άνθρωποι. Αναπόφευκτη φαντάζει η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών και η κατάρρευση της οικονομίας. Η Ουκρανία αιμορραγεί και μαζί της και η Ευρώπη. Δεν τίθεται αμφισβήτηση πως με τη χειρονομία αυτή του Bondarev θα συναντήσουμε και πάλι το φαινόμενο της προπαγάνδας και της λογοκρισίας, στρατηγικές κινήσεις που δε λείπουν ποτέ από τη διπλωματική σκακιέρα. Το Κρεμλίνο προχώρησε στη διαμόρφωση ενός δικτατορικού καθεστώτος, μέσα από το φίμωμα σε οποιαδήποτε άποψη υποστήριζε κάτι διαφορετικό, καθώς και μέσα από την ποινικοποίηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, κατακρεουργώντας την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, με αποτέλεσμα τη φθορά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πώς θα μπορούσε κανείς, άλλωστε, να αμφισβητεί τη διαστρέβλωση της αλήθειας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εν καιρώ πολέμου;

Σε μία τέτοια κατάσταση, ρωσικοί φορείς ενημέρωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Sputnik και του RT, μετατρέπονται σε τσιφλίκι των προθέσεων του Ρώσου Προέδρου. Ο Bondarev δεν είναι ο μόνος που ακολούθησε διαφορετικό μονοπάτι. Πριν από λίγους μήνες, η Marina Ovsyannikova προχώρησε σε μία κίνηση, η οποία υπογράμμισε τον αθέμιτο «μιντιακό» χαρακτήρα της ρωσικής πλευράς, διακόπτοντας τη ζωντανή ροή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του πρώτου καναλιού της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ανοίγοντας, παράλληλα, ένα πλακάτ με συνθήματα κατά της εισβολής στην Ουκρανία, πίσω ακριβώς από την κεντρική παρουσιάστρια.

Η δημοσιογράφος Marina Ovsyannikova υψώνοντας αντιπολεμικό πλακάτ σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στον πόλεμο. Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Ο προβληματισμός που ανέκυψε ήταν ο ίδιος: Η εργαλειοποίηση του πολιτικού σκηνικού και των μέσων ενημέρωσης ως ένα μέσο διάδοσης της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Σε τελική ανάλυση, η παραίτηση του Ρώσου διπλωμάτη θα θορυβήσει το πολιτικό προσκήνιο στη Μόσχα, καθώς στην ουσία επρόκειτο για μία αιμορραγία εκ των έσω. Μία βαθιά πληγή, όχι επειδή η Ρωσία θα αργήσει να βρει αντικαταστάτη, αλλά κυρίως επειδή ο Πρόεδρος Putin παρακολουθεί την αποδόμηση του αγαπημένου του επιχειρήματος περί δυτικής προπαγάνδας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • «Ρώσος διπλωμάτης παραιτήθηκε λόγω πολέμου: “Ποτέ δεν ντράπηκα τόσο για τη χώρα μου”», Kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιάσων Λαδέας
Ιάσων Λαδέας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Tμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Είναι γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με τον αθλητισμό, ενώ παράλληλα τον γοητεύει η ανάγνωση βιβλίων. Η αρθογραφία αποτελεί για εκείνον έναν τρόπο αποτύπωσης και αιχμαλώτισης σκέψεων και συναισθημάτων, ένα εργαλείο ερμηνείας της κοινωνίας, καθώς και ένα μέσο κινητοποίησης των ανθρώπων.