20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΦεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2022: Oι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο 

Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2022: Oι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο 


Του Τάσου Μοσχονά, 

Καλοκαίρι στην Αθήνα, εκτός των υψηλών θερμοκρασιών, της ανυπόφορης ζέστης και της προσμονής να βρεθούμε σε κάποιο δροσερό νησί των Κυκλάδων ή παραλιακό θέρετρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, σημαίνει και Φεστιβάλ. Και συγκεκριμένα, το καθιερωμένο, εδώ και 67 καλοκαίρια, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.  

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ένα εκ των τριών βασικών «σπιτιών» του Φεστιβάλ θα αποτελέσει το ιστορικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Με τη χαρακτηριστική πρόσοψη, αλλά και την αμφιθεατρική του διάταξη, στο πλάι του βράχου της Ακρόπολης, το Ηρώδειο αποτελεί ένα αθηναϊκό έμβλημα, και αγαπημένο προορισμό όλων των θεατρόφιλων και μουσικόφιλων. Πάμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τις πιο χαρακτηριστικές και πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις του Ηρωδείου, για ένα καλοκαίρι γεμάτο πολιτισμό!

1.Εθνική Λυρική Σκηνή

Αφίσα του «Ριγολέττου» του Τζουζέπε Βέρντι, που θα παρουσιαστεί από 2 έως 11 Ιουνίου από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο. Πηγή Εικόνας: ελculture.gr

Οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κάθε χρόνο προκαλούν έντονες συζητήσεις και το ενδιαφέρον του κοινού. Με περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, και έντονη έμφαση στα ιδιαίτερα και περίτεχνα σκηνικά, δεν μπορούν παρά να αποτελούν talk of the town, τόσο πριν όσο και μετά το πέρας τους. 

Για φέτος, το μόνο λυρικό θέατρο της χώρας, έχει ετοιμάσει δύο ιδιαίτερα φιλόδοξες παραστάσεις. Για αρχή, ανεβάζει τον «Ριγολέττο» του Τζουζέπε Βέρντι, για 4 παραστάσεις (2.6, 5.6, 8.6 και 11.6), σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, Κατερίνας Ευαγγελάτου. Με αμιγώς ελληνικό καστ, που το πλαισιώνουν μεγάλα ονόματα της ελληνικής οπερατικής σκηνής, όπως ο Δημήτρης Τηλιακός και η Χριστίνα Πουλίτση, και σκηνοθεσία που μας μεταφέρει στην παρηκμασμένη Ιταλία των ‘80s, είναι σίγουρο πως θα δούμε μια ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή, που θα εγκαινιάσει, μάλιστα, τη φετινή σεζόν στο Ηρώδειο. 

Η δεύτερη παραγωγή της ΕΛΣ για το Ηρώδειο θα είναι και αυτή που θα κλείσει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Η πολυαγαπημένη και δημοφιλής στο ελληνικό κοινό «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι αναμένεται εντυπωσιακή, με ένα διεθνές καστ και πληθρωρική σκηνοθεσία του πολύπειρου Αργεντίνου σκηνοθέτη Ούγκο ντε Άνα. Η «Τόσκα» θα παιχτεί σε 4 παραστάσεις, από τις 28 έως τις 31 Ιουλίου, με την προπώληση των εισιτηρίων να ξεκινά στα μέσα Ιουνίου.

2.Κλασική Μουσική

Πηγή Εικόνας: Iefimerida.gr

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι fans της κλασικής μουσικής δεν πρόκειται να μείνουν ανικανοποίητοι, με πλήθος συναυλιών από αναγνωρισμένες ορχήστρες, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών ρευμάτων, από το μπαρόκ μέχρι και τη μουσική των αρχών του 20ου αιώνα. 

Στις 14 Ιουνίου, ο πολυβραβευμένος αρχιμουσικός, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας Μοντεβέρντι και των Άγγλων Σολίστ Μπαρόκ σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ θα διευθύνει, μαζί με τη χορωδία και την ορχήστρα του, έργα μπαρόκ και πρώιμης μουσικής. 

Στις 21 Ιουνίου, όπως και κάθε χρόνο, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια δωρεάν συναυλία και 2 εμβληματικά έργα: την 8η Συμφωνία του Ντβόρζακ και το Κοντσέρτο για Βιολί του Γιοχάνες Μπραμς. 

Στις 24 Ιουνίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με διεύθυνση της καλλιτεχνικής της διευθύντριας, Ζωής Τσόκανου, και τη συμμετοχή του 20χρονου Σουηδού βιολονίστα Daniel Lozakovich, που έχει γίνει δέκτης διθυραμβικών κριτικών, θα παρουσιάσει έργα Αξιώτη, Τσαϊκόφσκι και Ρίμσκι-Κόρσακοφ. 

Στις 26 Ιουνίου, η σπουδαία Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, με τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Μιονγκ-Γουον Τσονγκ θα παίξουν έργα Ροσσίνι, Μπετόβεν και Ντβόρζακ. 

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέτος κλείνει τα 80 της χρόνια, και με έντονο επετειακό χαρακτήρα θα παρουσιάσει τρεις συναυλίες. Η πρώτη, στις 2 Ιουλίου, περιλαμβάνει πρόγραμμα με έργα του Αντίοχου Ευαγγελάτου, του Ντβόρζακ και του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Στη διεύθυνση της δεύτερης Συμφωνίας του Ραχμάνινοφ θα βρίσκεται ο ανερχόμενος Γάλλος μαέστρος Λιονέλ Μπριγκέ, ενώ το Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα του Ντβόρζακ θα ερμηνεύσει ο θρυλικός τσελίστας Μίσα Μάισκυ.  

Στις 4 Ιουλίου, η ΚΟΑ, υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, θα συμμετέχει σε μια συναυλία-σταθμό, εις μνήμην του Μίκη Θεοδωράκη. Η Μαρία Φαραντούρη, ερμηνεύτρια που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον μεγάλο συνθέτη. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το εμβληματικό Canto General, σε ποίηση Pablo Neruda, ενώ στο δεύτερο, η μεγάλη ερμηνεύτρια, μαζί με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, θα εκτελέσουν έργα-σταθμούς του συνθέτη. 

Η ΚΟΑ θα επιστρέψει στο Ηρώδειο στις 18 Ιουλίου, με παρουσίαση δύο εμβληματικών έργων του Μάνου Χατζιδάκι, του «Χαμόγελου της Τζοκόντας» και των «Ορνίθων», διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Λουκά Καρυτινού, και έντονο επετειακό χαρακτήρα. 

Τέλος, στις 6 Ιουλίου, ο παγκοσμίου φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στο Ηρώδειο, με εξαμελές σχήμα εγχόρδων και τσέμπαλου σε ένα πρόγραμμα κοντσέρτων για βιολί του Μπαχ.

3.Σύγχρονη Μουσική- Live

Πηγή Εικόνας: Athens-art-gr

Στο πεδίο της σύγχρονης και μη ορχηστρικής μουσικής, συναντάμε σπουδαία ονόματα, αλλά και παλιούς αγαπημένους του Φεστιβάλ, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών και προμηνύουν αξέχαστες μουσικές βραδιές! 

Στις 16 Ιουνίου, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό πρόγραμμα του μεγάλου του έργου. 

Στις 18 Ιουνίου, ο σπουδαίος ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας, σε μια συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και στην επέτειο γέννησης του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, θα παρουσιάσει αφιέρωμα σε αυτόν, με τη συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου και της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας. 

Στις 22 Ιουνίου, ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ, μαζί με την μπάντα του, θα παρουσιάσουν το πολυετές τους έργο, που αγγίζει πολλά μουσικά ρεύματα, και έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή jazz». 

Στις 25 Ιουνίου, η χωρίς ανάγκη για ιδιαίτερες συστάσεις «ιέρεια του punk», Patti Smith, επιστρέφει στο Ηρώδειο, για μια συναυλία-σταθμό του πολυσχιδούς της έργου. 

Στις 28 Ιουνίου, ο φημισμένος Γαλλολιβανέζος τρομπετίστας Ibrahim Maalouf θα παρουσιάσει δείγμα του έργου του, που αγγίζει ένα ευρύ φάσμα ειδών και μουσικών παραδόσεων και διατηρεί έντονο το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο. 

Στις 29 Ιουνίου, ο πολυβραβευμένος συνθέτης και πρωτεργάτης της σύγχρονης ορχηστρικής νεοκλασικής μουσικής Max Richter θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, παρουσιάζοντας δύο από τις πιο πολιτικές δισκογραφικές δουλειές του, το Infra (2010), και το Τhe Blue Notebook (2004), που γράφτηκε στον απότοκο του Πολέμου του Ιράκ. 

Μία ημέρα αργότερα, μια αγαπημένη του Φεστιβάλ, και ντίβα της σύγχρονης αμερικανικής jazz σκηνής, η Diana Krall, επιστρέφει για τρίτη φορά στο Ηρώδειο, σε μια συναυλία που θα διεξαχθεί υπέρ της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών νόσων Aurora. 

Η ηλεκτρονική μουσική δε θα απουσιάζει φέτος από το Ηρώδειο, με ένα ειδικό αφιέρωμα, τον «Κύκλο Electronica». Εν αρχήν θα δούμε το δίδυμο Autechre να παρουσιάζει, στις 5 Ιουλίου, ενδεικτικό δείγμα της δουλειάς του, που συνεχώς επαναπροσδιορίζεται και έχει καθορίσει την avant-garde electronica σκηνή. Στις 12 Ιουλίου, ο κορυφαίος καλλιτέχνης της Αμερικανικής τέκνο Jeff Mills θα παρουσιάσει το πρωτοποριακό και αυτοσχεδιαστικό “Tomorrow comes the harvest” του 2018. Στον κύκλο Electronica συναντάμε, τέλος, και τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού Moderat, που με αφορμή τη νέα τους δισκογραφική δουλειά More D4ta, έρχονται ως μέρος του διεθνούς τους tour στην Αθήνα, για μια συναυλία-οπτικοακουστικό υπερθέαμα στις 16 Ιουλίου. 

Στις 8 Ιουλίου, θα γιορτάσουμε την πορεία του σπουδαίου τραγουδοποιού Νίκου Πορτοκάλογλου, που συμπληρώνει τα 40 και πλέον χρόνια, σε μια συναυλία επετειακή και «εφ’ όλης της ύλης» με αγαπημένα τραγούδια, υπό μια νέα ματιά και πολλούς φίλους και καλεσμένους. 40 χρόνια, όμως, κλείνει και το «Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος» του σπουδαίου μουσικού, συνθέτη και δασκάλου Ross Daly στο Χουδέτσι της Κρήτης, και με αφορμή το γεγονός αυτό θα δούμε, στις 11 Ιουλίου, μια επετειακή συναυλία του, παρέα με αγαπημένους του συνεργάτες με ποικίλες μουσικές καταβολές. 

Στις 10 Ιουλίου, η πρωτοποριακή καλλιτέχνις Laurie Anderson, που σημάδεψε τη σκηνή της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ‘70 με την αντισυμβατικότητα και το πνεύμα ελευθερίας της, έρχεται για ένα performance που θα αφήσει εποχή! 

Τέλος, στις 15 Ιουλίου, η «χωρίς ταμπέλες» καλλιτεχνική κολεκτίβα της post rock σκηνής “Godspeed You! Black Emperor” έρχεται στο Ηρώδειο, υποσχόμενη μια πρωτοποριακή και υπερβατική συναυλιακή εμπειρία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Πρόγραμμα Καλοκαίρι 2022 – Ηρώδειο, Athens Epidaurus Festival, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μοσχονάς
Τάσος Μοσχονάς
Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, με την ελπίδα, κάποτε, να αρχίσει και Ισπανικά. Παθιάζεται ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική και με ό,τι αφορά την pop κουλτούρα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή, το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων.