21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑυτό το καφέ πρέπει να γίνει η «Επόμενη Στάση» σου

Αυτό το καφέ πρέπει να γίνει η «Επόμενη Στάση» σου


Της Εβελίνας Στεφανάκη, 

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά καφέ που έχω επισκεφτεί είναι αναμφίβολα η «Επόμενη Στάση». Γιατί είναι τόσο εντυπωσιακό, όμως; Η απάντηση, λοιπόν, κρύβεται στο γεγονός ότι οι σερβιτόροι που θα συναντήσεις εκεί επικοινωνούν με τον κόσμο στη νοηματική.

Πολύ καλά κατάλαβες! Την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο καφέ είχε ο Δημήτρης Κ., ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν υπέροχο χώρο, στον οποίο θα εργάζονται, αποκλειστικά, άτομα με προβλήματα ακοής. Μάλιστα, οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί δεν είναι απλοί υπάλληλοι, αλλά συνέταιροι. Το καφέ αυτό βρίσκεται στη στοά της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη και πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθεί κάποιος. Όσο για το πώς θα παραγγείλει… Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν δεν γνωρίζει νοηματική, μπορεί να παραγγείλει σκανάροντας το QR code που θα βρει κανείς στο τραπέζι του και κατευθείαν έχει πρόσβαση στο menu. Να σημειωθεί, ότι όλα τα φαγητά και τα ποτά που θα βρει κάποιος είναι μαγειρεμένα και φτιαγμένα με πολλή αγάπη, από τα μέλη αυτής της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Έχοντας επισκεφτεί τον χώρο αυτό, έχω να δηλώσω ότι είναι από τα πιο φωτεινά και γεμάτα χρώματα καφέ που έχω πάει ποτέ. Παντού, όπου και να κοιτάξεις, θα δεις χρώματα, υπέροχες ζωγραφιές, φυτά που χαρίζουν στην ομορφιά του χώρου και ανθρώπους με πλατιά χαμόγελα. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Μπορεί για κάποιον η εύρεση εργασίας να ήταν εύκολη υπόθεση, για κάποιους ανθρώπους, όμως, δεν είναι. Δυστυχώς, τα άτομα με αναπηρίες δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, σε ένα αγαθό, δηλαδή, που θα έπρεπε να είναι για όλους δεδομένο. Τις περισσότερες φορές ζουν στο περιθώριο και δύσκολα παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Οπωσδήποτε, λοιπόν, αυτό το καφέ τους ανοίγει ουσιαστικά μια πόρτα στη ζωή. Τους δίνει την ευκαιρία να γίνουν παραγωγικοί, να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα και να ανεξαρτητοποιηθούν.

Πηγή εικόνας: tfcmagazine.com

Επιτέλους, ένα καφέ με ουσιαστικό νόημα και ένα εγχείρημα που ευτυχώς ο κόσμος φαίνεται να έχει αγκαλιάσει. Αξίζουν σίγουρα πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που έστησαν αυτή τη ξεχωριστή επιχείρηση και που έδωσαν τη δυνατότητα σε τόσους ανθρώπους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Άντε, τι περιμένεις, η «Επόμενη Στάση» σου πρέπει να είναι εκεί!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εβελίνα Στεφανάκη
Εβελίνα Στεφανάκη
Σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι 20 ετών, της αρέσει ο χορός και ιδιαίτερα οι λατινοαμερικάνικοι χοροί. Πρόσφατα αποφάσισε να δοκιμαστεί στην αρθρογραφία, μπαίνοντας στην ομάδα του OffLine Ρost. Λατρεύει τα ταξίδια, τις βόλτες με φίλους και τις εξορμήσεις στην φύση.