14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάTo Hot Girl Summer: Η παράφραση και η αρνητική διάσταση αυτού

To Hot Girl Summer: Η παράφραση και η αρνητική διάσταση αυτού


Της Ευανθίας Τσαγγάρη,

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ξεπροβάλλουν σιγά-σιγά, μα αποφασιστικά τα αγαπημένα μας “Hot Girl Summer” βίντεο στο TikTok. Σαν να μας προετοιμάζει το TikTok γι’ αυτό που έπεται το φετινό καλοκαίρι. Τι έπεται; Έξαλλα πάρτι, ατέλειωτο φλερτ και… μία δόση ασωτίας! Θα έλεγε κανείς πως το lifestyle που προβάλλουν τα εν λόγω βίντεο είναι κάπως κολακευτικό. Αμφισβητείται, ωστόσο, όχι μόνο η ρεαλιστικότητα αλλά και η ηθικότητα των συνηθειών που αυτό υπαινίσσεται.

Ας μην απατώμαστε, ποιος δε θέλει να ζήσει σαν ελεύθερο πουλί κάνοντας τις μεγαλύτερες τρέλες, όντας ξέγνοιαστος κι ευτυχισμένος; Ή μήπως να παρτάρει ολημερίς, δίχως έγνοιες και προβλήματα; Εντούτοις, η νοοτροπία που περικλείει τα προκείμενα βίντεο βασίζεται ως επί το πλείστον σε ανθυγιεινές συνήθειες. Εκτενέστερα, προωθείται η βραδινή ζωή σε αντιπαραγωγικό βαθμό, καθώς η ουσιαστική καθημερινότητα θυσιάζεται στο βωμό της καλοπέρασης, ενώ το άσκοπο «τσιλημπούρδισμα» με αγνώστους κι η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων αποτελεί βασικό κανόνα του παιχνιδιού.

Βλέπουμε, λοιπόν, μία τάση υπέρ της πρόσκαιρης-στιγμιαίας ηδονής “instant gratification” που συνεπάγεται την σπατάλη πρωτίστως χρόνου και φυσικά χρημάτων. Συνεπώς, αυτά που έχουν πραγματικά σημασία κατά βάση αγνοούνται, αφού προάγεται η μετριότητα μέσω της έλλειψης στόχων και φιλοδοξιών.

Πηγή Εικόνας: nypost.com

Το παράδοξο δε είναι πως θεωρείται ότι τα απεικονιζόμενα, στα βίντεο, κορίτσια ζουν την καλύτερη ζωή. Είναι πραγματικά ανησυχητικό το πώς και το πόσο η καλή ζωή είναι συνυφασμένη με τέτοιες μη ποιοτικές ασχολίες. Το “Hot Girl Summer trend” θα έπρεπε να απεικονίζει τα κορίτσια ως τις καλύτερες εκδοχές των εαυτών τους, τα οποία θα καταφέρνουν να διατηρούν μία μεσότητα μεταξύ παραγωγικών και μη παραγωγικών ασχολιών. Πρόκειται για ώριμες γυναίκες οι οποίες είναι κύριες του εαυτού τους και απολαμβάνουν τις επιλογές τους, χωρίς να φτάνουν στ’ άκρα. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή κάποιος να αποκτήσει απωθημένα, μη εκπληρώνοντας τις επιθυμίες του, αλλά συνίσταται το «μέτρον άριστον».

Στο σημείο αυτό, βέβαια, αξίζει να επισημανθεί πως τα βίντεο αυτά αφορούν, κυρίως, το φλερτ που δέχεται ή την «απήχηση» που μπορεί να έχει ένα «καυτό» κορίτσι. Γίνεται, λοιπόν, εστίαση στην ερωτική ζωή με το trend να θέλει τα νέα κορίτσια να ερωτοτροπούν αδιάκοπα. Προφανώς, δεν υπάρχει σκοπιμότητα επίκρισης των επιλογών του καθενός, ωστόσο αυτό που με ξενίζει είναι συχνές τοποθετήσεις και παραδείγματα συγκεκριμένων βίντεο που δηλώνουν, λόγου χάρη «όταν είναι γλυκός, ευγενικός και περνάτε ωραία μαζί, αλλά πλησιάζει το Hot Girl Summer».

Φαίνεται πως η γενική ιδεολογία του “Hot Girl Summer” έχει ριζώσει για τα καλά στο σκεπτικό πολλών. Αν και εφόσον βρούμε κάτι που μας ικανοποιεί ρομαντικά και χαίρει, ως ανθρώπινη σχέση, προσπάθειας, τότε κρίνεται άτοπο να επηρεαζόμαστε από τέτοιου είδους περιορισμούς. Συνάγεται, επομένως, πως οφείλουμε να προφυλασσόμαστε από τους κινδύνους που τυχόν επιφυλάσσει αυτό το trend, καθώς μέσω της απόλυτης προσέγγισής του μπορεί να χάσουμε την ευκαιρία να συνάψουμε ουσιώδεις σχέσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH
  • TikTok: What is Hot Girl Summer? Meaning explained!, HITC, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευανθία Τσαγγάρη
Ευανθία Τσαγγάρη
Γεννημένη το 2000 με καταγωγή από τη Ρόδο. Προπτυχιακή Φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο μέλλον, αποσκοπεί να ασχοληθεί με την κειμενογραφία, ενώ πάθος της αποτελεί η αυτοβελτίωση. Έχει ποικίλα ενδιαφέροντα, όπως οι επιχειρήσεις, η ιστορία και η μουσική καθώς είναι και λάτρης των βιβλίων. Κατά την άποψη της, την διακρίνει η ενσυνείδηση και η πνευματικότητά της.