18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΣτο Μικροσκόπιο των Γαλλικών εκλογώνTaha Bouhafs: Ένα «αγκάθι» στον συνασπισμό των Αριστερών κομμάτων στη Γαλλία

Taha Bouhafs: Ένα «αγκάθι» στον συνασπισμό των Αριστερών κομμάτων στη Γαλλία


Toυ Κωνσταντίνου Νωτούδα, 

Μετά από την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το πολιτικό προσωπικό της χώρας προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Οι Γάλλοι πολίτες θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν τη σύσταση του νέου Κοινοβουλίου. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρατηρούνται έντονες διεργασίες σε όλους τους χώρους του πολιτικού φάσματος. Οι περισσότερες εξελίξεις έρχονται από τον χώρο της Aριστεράς, στον οποίο το σοσιαλιστικό και το αριστερό κόμμα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν έναν ενιαίο συνασπισμό κομμάτων που θα λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Η αρχική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα δύο κόμματα έχει ως στόχο να αποτρέψει το κόμμα του Emmannuel Macron από το να κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με έμπειρους Γάλλους αναλυτές, ο Mélenchon θέλει να δημιουργηθεί εκ νέου το φαινόμενο της πολιτικής συγκατοίκησης, δηλαδή, Πρόεδρος και Πρωθυπουργός να προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Το αριστερό κόμμα, πριν από τη συμφωνία με τους σοσιαλιστές, είχε κατορθώσει να ενώσει τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού κομματικού συνασπισμού. Αρκετοί Γάλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο μεγάλος αυτός κομματικός συνασπισμός είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επανάκαμψη πολιτικών κομμάτων που έχασαν τη δύναμή τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα διεξαχθεί μια σκληρή μάχη μεταξύ του κόμματος του Emannuel Macron και την «Κοινωνική και Οικολογική Ένωση του Λαού». Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ατζέντα του μεγάλου συνασπισμού κινείται με μια σειρά από φιλολαϊκές πολιτικές, οι οποίες –μεταξύ άλλων– προβλέπουν σύνταξη στα 60 έτη, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά είδη.

O Taha Bouhafs παραιτήθηκε από υποψήφιος μετά από κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση. Πηγή εικόνας: Paudal

Ωστόσο, στη νεοϊδρυθείσα συμμαχία διαπιστώνονται σημάδια έντασης, καθώς ένας εκ των υποψηφίων παραιτήθηκε λόγω καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση. Πιο συγκεκριμένα, ο Taha Bouhafs, ένας νεαρός ακτιβιστής, αποχώρησε από τη διεκδίκηση μιας εκλογικής περιφέρειας κοντά στη νοτιοανατολική πόλη της Λυών, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, με τον ίδιο να μη θέλει να δώσει έκταση στο θέμα και να κάνει λόγο για συκοφαντία. Στον απόηχο της απόφασής του να παραιτηθεί, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν μια λεγόμενη εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο Mélenchon θα κληθεί να απαντήσει για τις κατηγορίες σε μια περίοδο κατά την οποία θέλει να εξασφαλίσει τη νίκη και να αναγκάσει τον Macron σε συμβίωση με μια αριστερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πράγμα που θεωρείται εφικτό, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η αριστερή συμμαχία φαίνεται να λαμβάνει το 28% των ψήφων μπροστά από την κοινοβουλευτική συμμαχία του Macron με 26% και την Εθνική Συσπείρωση της Le Pen με 24%. Η κοινοβουλευτική παρουσία του Bouhafs ήταν εξαρχής αμφιλεγόμενη. Πέρυσι, ο Bouhafs, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε σε κινήματα κατά της αστυνομικής βίας, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Παρισιού για ρατσιστική προσβολή, αφού κατηγόρησε έναν αστυνομικό βορειοαφρικανικής καταγωγής ότι ήταν «εικονικός Άραβας» μέσω tweet.

O Jean-Luc Mélenchon καλείται άμεσα να δώσει απαντήσεις, προτού υποστεί πλήγμα στην υποψηφιότητά του. Πηγή εικόνας: Le Monde

Αρκετά στελέχη της Aριστεράς (μεταξύ αυτών και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Fabien Roussel) εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητα του Bouhafs και τάχθηκαν υπέρ ενός πιο συναινετικού υποψηφίου. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών είναι λογικό ότι θα επηρεάσει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Γαλλία: Συμφωνία των αριστερών κομμάτων για σχηματισμό συμμαχίας για τις εκλογές του Ιουνίου, CNN, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Νωτούδας
Κωνσταντίνος Νωτούδας
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πρόγραμμα «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας». Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ημερίδες που αφορούν την Πολιτική Επιστήμη και την Διπλωματία. Παράλληλα, έχει λάβει μέρος σε τέσσερις προσομοιώσεις (δήμος, περιφέρεια, βουλή, ευρωκοινοβούλιο), ενώ στην τελευταία είχε βραβευτεί. Υπήρξε εισηγητής σε δύο συνέδρια, το ένα στο ΑΠΘ με θέμα τις τριπλές εκλογές του 2019 και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων και ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Ομάδα ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμης», που ιδρύθηκε στο ΔΠΘ.