15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΜυθολογιαΕνδέκατος Άθλος: Τα μήλα των Εσπερίδων

Ενδέκατος Άθλος: Τα μήλα των Εσπερίδων


Της Ευγενίας Σαχινιάν,

Βρισκόμαστε στον προτελευταίο άθλο του Ηρακλή. Ο ήρωάς μας, μέχρι αυτό το σημείο, έχει καταφέρει να επιβιώσει και να δείξει μεγάλη ανδρεία, έχοντας παλέψει με θηρία γιγάντια και μεγαλοδύναμους ηγέτες. Η οξυδέρκειά του και ο τρόπος του να βρίσκει για όλα μια διέξοδο έχουν σταθεί αρωγοί στη μέχρι τώρα πορεία του, ενώ οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί του, η Ήρα και ο Ευρυσθέας, αποτυγχάνουν στα κακόβουλα σχέδιά τους, επαληθεύοντας και οι ίδιοι την ισχύ της προσωπικότητάς του.

Μια ακόμη απόδειξη για τα χαρίσματά του είναι πως αποτελεί το μοναδικό πρόσωπο σε όλο το φάσμα της μυθολογίας που έχει φέρει εις πέρας τους άθλους, αφού όσοι προσπάθησαν να επιχειρήσουν έστω και ένα από τα κατορθώματα του Ηρακλή είτε έβρισκαν τραγικό θάνατο είτε αποτύγχαναν και εγκατέλειπαν την προσπάθεια. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που στο πρόσωπο του Ηρακλή μπορεί κάποιος να διακρίνει το πρόσωπο του απόλυτου ηγέτη, του βασιλιά, του ανθρώπου που μπορεί να οδηγήσει τον λαό του στην ευδαιμονία και την ανεξαρτησία.

Ενώ, λοιπόν, στην αναμέτρηση μεταξύ του Ευρυσθέα και του Ηρακλή το προβάδισμα το έχει ο τελευταίος, φτάνει η ώρα της αναγγελίας του ενδέκατου άθλου. Στο διάβα του και καθώς κατευθυνόταν προς τον Καύκασο, συνάντησε τον τιτάνα Προμηθέα. Πρόκειται για τον γνωστό τιτάνα που τιμωρήθηκε από τους θεούς για την κλοπή της φωτιάς και τη διάδοσή της στους ανθρώπους, αλυσοδένοντάς τον και βάζοντας ένα γεράκι να του τρώει τα σωθικά. Πέρασαν πολλά χρόνια με τον Προμηθέα να υποφέρει από την τιμωρία του. Έφτασε, όμως, η ώρα της απελευθέρωσής του. Ερχόμενο πάλι το γεράκι να κατασπαράξει τον Προμηθέα, ο Ηρακλής σήκωσε το βέλος του και το σκότωσε.

Ο Ηρακλής συναντά τον Άτλαντα. Πηγή εικόνας: pinimg.com

Έφτασε επιτέλους στη χώρα, όπου βρισκόταν το ξεχωριστό δέντρο, που φυτρώνουν πάνω του χρυσά μήλα. Το δέντρο αυτό το είχαν αφήσει εκεί ο Δίας με την Ήρα μετά τον γάμο τους. Τα μήλα μπορούσαν να τα κόψουν μόνο συγκεκριμένες γυναίκες, οι οποίες αποκαλούνταν Εσπερίδες. Για να μην παραβιάσει κανείς τους αυτόν τον κανόνα, όρισαν να υπάρχει ένα και μοναδικό φίδι με εκατό κεφάλια, τυλιγμένο γύρω από τον κορμό του δέντρου που το προσέχει.

Κατά την παρουσία του Ηρακλή στην περιοχή, δεν άργησε να φανεί ο Άτλαντας, κρατώντας στους στιβαρούς ώμους του τον ουρανό. Αυτός ρώτησε τον Ηρακλή τι γύρευε εκεί. Εκείνος του εξήγησε το πρόβλημά του και ο Άτλαντας του έδωσε τον λόγο του πως αν κρατούσε για λίγο ο Ηρακλής τον ουρανό στους ώμους του, θα του μάζευε όσα μήλα χρειαζόταν. Αποδείχτηκε, όμως, ότι ήθελε να τον ξεγελάσει, καθώς απώτερος σκοπός ήταν να απαλλαχτεί επιτέλους από το μαρτύριό του. Ο Ηρακλής, όμως, έχοντας αντιληφθεί ποιες ήταν οι προθέσεις του, του ζήτησε να κρατήσει πάλι για λίγο τον ουρανό, ώσπου να βάλει ένα μαξιλάρι κάτω από τους ώμους του. Φυσικά και δεν έγινε αυτό. Αντιθέτως, πήρε από τον Άτλαντα τα μήλα, κατάφερε να σκοτώσει το θανατηφόρο φίδι και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στο παλάτι, έτοιμος να παραδώσει τα ξακουστά χρυσά μήλα στον Ευρυσθέα. Ο τελευταίος φοβόταν να τα κρατήσει, καθώς ήταν πολύ πιθανό να γινόταν αποδέκτης της οργής των θεών. Για τον λόγο αυτόν, τα μήλα έγιναν αντικείμενο προσφοράς στη θεά Αθηνά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Προβατάκης, Θωμάς (2002), Η μυθολογία των Ελλήνων, Αθήνα: Εκδόσεις Ι. ΡΕΚΚΟΣ & Σια Ο.Ε.
  • sites.google.com, Εισαγωγή στην ελληνική μυθολογία – Λήμμα «Ηρακλής». Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευγενία Σαχινιάν
Ευγενία Σαχινιάν
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα Αττικής το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αγαπάει τη μουσική και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι και την κιθάρα.