22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΌταν το θύμα είναι... φύλου αρσενικού

Όταν το θύμα είναι… φύλου αρσενικού


Της Μαρίας Ζωγοπούλου,

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα γεγονός που έχει απασχολήσει διεθνώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ενδιαφέρον του κόσμου η δικαστική διαμάχη Ντεπ και Χερντ. H πολυσυζητημένη δίκη του πρώην ζευγαριού, που διεξάγεται στην πόλη της Βιρτζίνια, έχει διανύσει ήδη 4 εβδομάδες και φαίνεται ότι θα παραμείνει για αρκετό καιρό στο προσκήνιο. Θυμίζει αρκετά ένα σόου, διότι είναι πολύς ο κόσμος που παρακολουθεί ή σε ζωντανή μετάδοση τη δίκη ή επιλέγει στιγμιότυπα που έχουν αναρτηθεί σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Το 2016, η καταγγελία της Χερντ κατά του Ντεπ για ενδοοικογενειακή βία επηρέασε ανεπιστρεπτί την καριέρα του γνωστού ηθοποιού με απότομη και φθίνουσα πορεία. Αυτό οδήγησε στην ακύρωση του Ντεπ από τον χώρο της υποκριτικής, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η υπόληψή του και να χάσει πολλά εκατομμύρια. Μάλιστα, αναγκάστηκε σε γυρίσματα ταινίας να εργαστεί άνευ αποδοχών. Η Χερντ, με την απόφασή της να υποβάλει καταγγελία εναντίον του Ντεπ, ίσως βοηθήθηκε ψυχολογικά, ώστε να ανακτήσει της δυνάμεις της, όμως το μόνο σίγουρο ήταν ότι είχε την απόλυτη στήριξη της κοινής γνώμης, η οποία ήταν αναμενόμενο να σταθεί στο πλάι της.

Πηγή εικόνας: tanea.gr

Όμως, η ώρα της δίκης έδωσε βήμα στον γνωστό ηθοποιό να μπορέσει να μιλήσει ανοιχτά για τα προσωπικά του βιώματα σε αυτήν τη σχέση και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Ντεπ προσκόμισε στο δικαστήριο, με τη βοήθεια πρώην σωματοφύλακά του, τρεις φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι είχε υποστεί σωματική βία από τη Χερντ, με σκοπό να αποδείξει ότι ο ίδιος ήταν το πραγματικό θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρώτο περιστατικό βίας το Μάρτιο του 2015 που ο Ντεπ ήταν με πρησμένο ζυγωματικό και βλέφαρο μετά από καυγά που είχε προηγηθεί μεταξύ του ζευγαριού. Αναφέρθηκαν και άλλα περιστατικά βίας από τη Χερντ κατά του Ντεπ και ακούστηκαν πολλά αποσπάσματα κλήσεων του πρώην ζευγαριού, στα οποία γινόταν σαφές ότι ο Ντεπ προσπαθούσε να εξομαλύνει την κατάσταση για να επιτευχθεί ισορροπία, κάτι που δεν μπορούσε να διαχειριστεί η Χερντ λόγω συναισθηματικής φόρτισης. Επίσης, αναλύθηκε στο δικαστήριο ο τραυματισμός με το μπουκάλι που προκάλεσε η Χερντ στον Ντεπ, με μοιραίο αποτέλεσμα να κοπεί το δάχτυλό του, κάτι που ο ίδιος δεν αποκάλυψε όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να εστιάσουμε στη ψυχοφθόρα και δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι δύο πρώην σύντροφοι. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε κάθε μορφή βίας, είτε σωματική είτε ψυχολογική, από όπου και όποιο άτομο προέρχεται. Η κακοποιητική συμπεριφορά είναι επίπονη για όλους και δεν επιδέχεται φυλετικές διακρίσεις. Όσο σημαντικό και κατακριτέο συμβάν αποτελεί για το γυναικείο φύλο η κακοποιητική συμπεριφορά, το ίδιο ακριβώς πρέπει να ισχύει και για τον ανδρικό πληθυσμό, ο οποίος έχει υποστεί αρκετά στερεότυπα περί του θέματος.

Πηγή εικόνας: media.real.gr

Ένας άνδρας πονάει, πληγώνεται, είναι ευαίσθητος και όχι τόσο ανθεκτικός όσο μερικοί θέλουν να πιστεύουν. Η κακοποιητική συμπεριφορά κατά των ανδρών από τις γυναίκες συντρόφους είναι ένα γεγονός που υφίσταται και δεν είναι λιγότερο σημαντικό. Η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση δεν επιδέχονται καμία δικαιολογία επειδή το θύμα τυγχάνει να είναι γένους αρσενικού. Θύτης μπορεί να υπάρξει το ίδιο εύκολα το γυναικείο φύλο και είναι εξίσου σοβαρό και σημαντικό να τονιστεί ότι θεωρείται ποινική συμπεριφορά η οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί.

Η δίκη του Ντεπ και της Χερντ μάς υπενθύμισε ότι όλοι μπορούν να υπάρξουν θύματα και θύτες και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στερεότυπα και διακρίσεις στην ύπαρξη βίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αποκαλύψεων συνέχεια στην πολύκροτη δίκη Ντεπ – Χερντ: «Οι ισχυρισμοί της ήταν καταστροφικοί για την καριέρα του», lifo.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζωγοπούλου
Μαρία Ζωγοπούλου
Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Έχει πτυχίο στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Μάρκετινγκ. Σπουδάζει ψυχολογία, ασχολείται με το χορό και της αρέσουν τα ταξίδια. Αγαπημένη φράση «η ευτυχία είναι απόφαση».