16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΑσυνήθιστες διατροφικές συνήθειες ανά τον κόσμο

Ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες ανά τον κόσμο


Της Γεωργίας Κουμεντάκη,

Είναι γεγονός ότι οι διατροφικές συνήθειες ποικίλουν, ανάλογα τη χώρα και την ιστορική πορεία του λαού που κατοικεί σε αυτή. Άλλες μας φαίνονται περίεργες, άλλες τις ασπαζόμαστε και μεις, άλλες πάλι ίσως μας προκαλούν μια απέχθεια…

Σε αντίθεση με την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, όπου η μεσογειακή διατροφή έχει την τιμητική της, υπάρχουν λαοί που για τα δεδομένα του μέσου Έλληνα τρώνε λίγο (ή και όχι) πιο ασυνήθιστα.

1) Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες, εκτός από το γνωστό σε όλους ρύζι, έχουν εντάξει στην εθνική τους κουζίνα εδέσματα όπως έντομα (ακρίδες, κατσαρίδες), αλλά ακόμη και ποντίκια. Όπως εμείς τρώμε το κοτόπουλο ή το χοιρινό κρέας, αυτοί προτιμούν το κρέας των τετράποδων «φίλων» μας, που συνηθίζουμε να έχουμε ως κατοικίδια (γάτες, σκύλους).

2) Μεξικό

Η πολύχρωμη αυτή χώρα δεν έχει τις τρομακτικές, αν μη τι άλλο, διατροφικές συνήθειες των Ιαπώνων, αλλά δεν τις λες και πολύ φυσιολογικές, για τα Ελληνικά δεδομένα. Ξέρω τι θα σκεφτείτε όλοι. Μεξικό ίσον τορτίγιες, νάτσος, κ.ο.κ. Κι όμως, όχι απαραίτητα. Ναι, αυτά τα τρώνε, αλλά τα παραδοσιακά, από αρχαιοτάτων χρόνων, αγαπημένα τους είναι τα ιγκουάνα, οι κροταλίες και τα αυγά μυρμηγκιών.

Oι ταραντούλες θεωρούνται διάσημο έδεσμα της Καμπότζης. Πηγή Εικόνας: ABC.com

3) Καμπότζη

Η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας έχει ως εθνικό πιάτο την ψητή ή τηγανιτή ταραντούλα. Ναι, καλά ακούσατε! Όποιος, λοιπόν, είναι λάτρης των αραχνών και δεν τις φοβάται, ας περάσει καμιά βόλτα από εκεί. Μάλιστα, για να πείσουν τους τουρίστες να τη δοκιμάσουν, προβάλλουν το επιχείρημα ότι, επειδή η ταραντούλα είναι η πιο τριχωτή από τις άλλες αράχνες, όταν τηγανίζεται είναι και πιο νόστιμη και τραγανή.

4) Μεγάλη Βρετανία

Ξέρω ότι πολλοί (και γω αυτό πίστευα) θεωρούμε την Αγγλία ως μία “elegant” χώρα, αναφορικά με τις διατροφικές της συνήθειες. Η κουζίνα των Βρετανών, ωστόσο, άλλα μαρτυράει. Δεν έχει βέβαια ιδιαίτερη αγάπη για ασυνήθιστα ζώα και έντομα, όπως οι παραπάνω, αλλά συνδυάζει περίεργες γεύσεις. Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι τρώνε φασόλια με σάλτσα σε ψωμί του τοστ για πρωινό. Τα οποία, βέβαια, τα σερβίρουν με μπέικον, ομελέτα και πατάτες. Καλέ ποιος τους είπε περίεργους; Όχι εγώ πάντως! Mια δεύτερη ιδιαίτερη συνήθεια είναι το ότι, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, τρώνε πουτίγκα ως γλυκό και μάλιστα τη συνδυάζουν με ζελέ, παγωτό, γενικά με τα πάντα, ακόμα και με αλμυρά. Πρόκειται για ένα είδος «εθνικού» γλυκού. 

5) Φιλιππίνες

Αυτό το καταπράσινο νησί, εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τα δάση, για τα οποία είναι ξακουστό, φημίζεται και για το Μπαλότ. Ναι το όνομα μπορεί να ακούγεται νορμάλ, αλλά στο περιεχόμενο θα τα χαλάσουμε. Ξεπερνά ειλικρινά κάθε φαντασία. Πρόκειται για ένα γονιμοποιημένο μαγειρεμένο ωάριο, το οποίο μέσα από το κέλυφος που είναι στολισμένο κρύβει ένα έμβρυο (αυγό πάπιας), περίπου 18-20 ημερών. Σύμφωνα με τη φιλιππινέζικη κουλτούρα, θεωρείται το απόλυτο αφροδισιακό πιάτο.

Τα “blood pancakes” των Σκανδιναβικών χωρών. Πηγή Εικόνας: RANDOM Times

6) Σουηδία

Οι κάτοικοι της Σκανδιναβικής χώρας, για να ζεσταθούν, αλλά και γιατί το θεωρούν θρεπτικό, φτιάχνουν τηγανίτες. Τι τηγανίτες, όμως; Σίγουρα ιδιαίτερες, αφού φτιάχνονται με αίμα γουρουνιού, μπαχαρικά και βούτυρο. 

7) Ισλανδία

Ένα γνωστό εθνικό και πολύ αγαπητό πιάτο για τους Ισλανδούς είναι το hakarl. Πρόκειται για κρέας καρχαρία, που μένει αρκετούς μήνες (5-6) κρεμασμένο σε στεγνό μέρος, μέχρι να σιτέψει και να καταναλωθεί. Αυτούς τους μήνες υφίσταται ζύμωση με συγκεκριμένα υλικά που σκληραίνουν το κρέας του, αλλά καταλήγει να καταναλώνεται σχετικά ωμό.


ENΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Περίεργες τροφές απ’ όλο τον κόσμο», Itrofes, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Κουμεντάκη
Γεωργία Κουμεντάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ασχολείται με το χορό, τη ζωγραφική και το θέατρο. Της αρέσει να παρακολουθεί σεμινάρια και ομιλίες με θέματα ψυχολογίας και ευρωπαϊκού περιεχομένου.