18.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤα μεταβατικά σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου στον τουρισμό μετά το Brexit

Τα μεταβατικά σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου στον τουρισμό μετά το Brexit


Της Βιβής Καπογιαννάτου,

Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση —επίσημα την 1  Ιανουαρίου του 2021— δημιουργήθηκαν αρκετοί φραγμοί, τόσο στο εμπόριο όσο και στις διασυνοριακές ανταλλαγές/μετακινήσεις. Δυναμικά μέτρα, ωστόσο, έρχονται στο προσκήνιο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόκειται να πλήξουν τον τουρισμό της.

Ο λόγος γίνεται για ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τη λειτουργία των συνόρων και την εθνότητα. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής φόρμας, την οποία θα πρέπει να συμπληρώνουν οι μελλοντικοί επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου για τις διασυνοριακές τους μετακινήσεις. Εκτός από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας, απαραίτητη θα είναι και η πληρωμή επιπλέον φόρων. Ουσιαστικά, το σύστημα αυτό είναι παρόμοιο με τη δήλωση που συμπληρώνουν οι διεθνείς επισκέπτες του Καναδά και των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνέπειες του νομοσχεδίου θα πλήξουν κυρίως τους κοντινούς προορισμούς της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως είναι το Belfast. Αυτό σημαίνει, ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί που φτάνουν ετησίως στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου θα πρέπει να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα, καθώς και να πληρώνουν φόρους πριν ταξιδέψουν στο Belfast —ένα ταξίδι λιγότερο από δύο ώρες.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Kevin Foster. Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Οι ειδικοί του τουρισμού επιβεβαιώνουν πως τα μέτρα αυτά πρόκειται να περιπλέξουν τη διαδικασία της μετακίνησής, ενώ αρκετοί φοβούνται πως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα παραλείψουν προορισμούς, όπως είναι το Belfast, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν περιττά εμπόδια και δυσκολίες. Συγκεκριμένα, ο Shane Clarke, ειδικός στον τουρισμό της Ιρλανδίας, είπε πως, όταν το νομοσχέδιο έγινε γνωστό σε ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού, «όλοι εξέφρασαν δυσπιστία». Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία των μέτρων σε πρακτικά ζητήματα. Ο ίδιος τόνισε πως, εάν κάποιος επισκεφτεί μέρη της ακτής Wild Atlantic Way στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ιδιαίτερα στο Donegal στα βορειοδυτικά, αναγκαστικά θα πρέπει να περάσει μέσα από τη Βόρεια Ιρλανδία για να φτάσει εκεί. Σε αυτή, λοιπόν, την περίπτωση είναι άγνωστο το εάν θα πρέπει να τηρηθεί η παραπάνω διαδικασία.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης, Kevin Foster, αντίθετα, θέλοντας να υποστηρίξει το νέο νομοσχέδιο, ανέφερε στο Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, πως και άλλες χώρεs λειτουργούν με τον συγκεκριμένο τρόπο, ενώ τόνισε πως η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα πρέπει να προϋποθέτει διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα από την υπόλοιπη Βρετανία. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψή του για μια ακόμη φορά λέγοντας τα εξής: «Είμαστε η κυβέρνηση του Η.Β και όχι της Μεγάλης Βρετανίας», δίνοντας έμφαση στη μελλοντική συνεργασία του Δουβλίνου και του Λονδίνου, η οποία θα καταστήσει το καθεστώς των ταξιδιωτικών εγγράφων πιο απλή. Τέλος, πρότεινε την έναρξη της λειτουργίας του νομοσχεδίου το 2025, ενώ αναζητά τρόπους να αποκλείσει από αυτή τη διαδικασία τους μόνιμους κάτοικους της Ιρλανδίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • “UK post-Brexit border plans will cut tourists to Northern Ireland, MPs told”, politico.eu, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβή Καπογιαννάτου
Βιβή Καπογιαννάτου
Γεννήθηκε το 2003 και είναι πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γνωρίζει αγγλικά και τώρα ασχολείται με την εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας, ενώ στο μέλλον θα ήθελε να μάθει τουρκικά. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει βιβλία λογοτεχνικά και ιστορικά, ενώ απολαμβάνει να πηγαίνει στο θέατρο και να ακούει μουσική. Φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τις Διεθνείς Σχέσεις και να ταξιδέψει όσο περισσότερο μπορεί.