16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕνεργειακά δάνεια σε ισχύ

Ενεργειακά δάνεια σε ισχύ


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Μαζί με τη λιθουανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως διαχειριστής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), χορηγεί δάνειο 90 εκατ. ευρώ στο νεοσύστατο Ταμείο Εκσυγχρονισμού SB, θυγατρική της Šiaulių Bankas. Το ταμείο θα λάβει συνολικά δάνεια 275 εκατ. ευρώ από λιθουανικά και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η INVL Asset Management, η Swedbank, η Šiaulių Bankas και η Nordic Investment Bank.

Πηγή εικόνας: vz.lt

Το ταμείο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του και σχεδιάζει να ανακαινίσει 600 παλιές πολυκατοικίες, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης 16.000 νοικοκυριών. Το έργο αναμένεται να εξοικονομήσει 200 ​​γιγαβατώρες (GWh) θερμότητας και περίπου 50.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτή η χρηματοδότηση ακολουθεί μια συμφωνία εγγύησης, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, για τη δημιουργία δανειακού χαρτοφυλακίου 75 εκατ. ευρώ για άλλα 7.000 νοικοκυριά.

Ο Vytautas Sinius, Διευθύνων Σύμβουλος της Šiaulių Bankas, δήλωσε: «Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στο νεοσύστατο ταμείο επιθυμούν να επιταχύνουν την ανακαίνιση πολυκατοικιών. Έχουμε θέσει τον φιλόδοξο στόχο να χρηματοδοτήσουμε την ανακαίνιση περισσότερων από 500 πολυκατοικιών, για να μειώσουμε το βάρος του αυξανόμενου κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους. Η ταχεία ανακαίνιση των πολυκατοικιών θα μειώσει την εξάρτηση της Λιθουανίας από τα ορυκτά καύσιμα και θα συμβάλει, επίσης, σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Σύμφωνα με τον Sinius, το νέο ταμείο είναι ένα μοναδικό χρηματοδοτικό μέσο που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει ιδιωτική χρηματοδότηση για ανακαίνιση στη Λιθουανία. Η δομή αυτού του ταμείου θα δημιουργήσει σημαντικές συνέργειες, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια για την αύξηση των κρατικών πόρων, που διατίθενται για τη χρηματοδότηση έργων ανακαίνισης έως και πέντε φορές.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Thomas Östros, δήλωσε: «Με αυτήν τη συμφωνία, διαθέτουμε περισσότερη χρηματοδότηση για όσους θέλουν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους σε υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος της ΕΕ θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση και, παράλληλα, θα οδηγήσει στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ο συνδυασμός των προσπαθειών και της τεχνογνωσίας των ιδιωτικών φορέων και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της δράσης για το κλίμα».

Πηγή εικόνας: eib.org

Ο Λιθουανός υπουργός Περιβάλλοντος, Simonas Gentvilas, δήλωσε: «Η στρατηγική μακροπρόθεσμης ανακαίνισης της Λιθουανίας προβλέπει την ανακαίνιση της πλειονότητας των παλαιών πολυκατοικιών έως το 2050, εκ των οποίων το 66% είναι ενεργειακής κατηγορίας D και χαμηλότερης. Η στρατηγική στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 60% και στην πλήρη εξάλειψη του αποτυπώματος άνθρακα. Ο εκσυγχρονισμός των παλαιών πολυκατοικιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενεργειακών πόρων και να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Λιθουανίας, ιδίως με τη μείωση των εισαγωγών ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία».

Ο Gytis Žakevičius, σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, δήλωσε: «Η επενδυτική πλατφόρμα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι πράσινες επενδύσεις μπορούν να προσελκύσουν τους πόρους και την τεχνογνωσία διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η ΕΤΕπ, για να δημιουργήσουν καινοτόμα μέσα και να ξεκλειδώσουν το επενδυτικό δυναμικό για επενδυτές στη Λιθουανία για τη χρηματοδότηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι αυτό το χρηματοδοτικό μέσο θα προσελκύσει ακόμη περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, μειώνοντας, έτσι, την ανάγκη για διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη χρήση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, στη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης για τους κατοίκους και στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από πηγές ορυκτών καυσίμων και στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Η Šiaulių Bankas, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, συμμετέχει σε προγράμματα εκσυγχρονισμού πολυκατοικιών για περισσότερα από δέκα χρόνια και καταλαμβάνει περισσότερο από το 60% αυτής της αγοράς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπογράφηκαν δάνεια εκσυγχρονισμού για περισσότερα από 720 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων περισσότερα από 520 εκατομμύρια ευρώ είναι ίδια κεφάλαια της Šiaulių Bankas), με την τράπεζα να παρέχει χρηματοδότηση για 2 380 πολυκατοικίες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Lithuania: Total financing for energy efficiency loans with Šiaulių Bankas reaches €1 billion, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.