18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕίναι εφικτή η φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα;

Είναι εφικτή η φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα;


Της Ελένης Παπανικολάου,

Οι φίλοι είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στην πορεία του ανθρώπου, καθώς χάρη σε αυτούς κοινωνικοποιείται, μαθαίνει νέα πράγματα και εκτονώνεται από την πίεση της καθημερινότητας. Τώρα, όσον αφορά τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, για το οποίο μέχρι και σήμερα κανείς, ειδικός ή μη, δεν έχει δώσει μια σαφή και ολοκληρωμένη απάντηση σχετικά με το πόσο «αληθινή» μπορεί να είναι.

Σύμφωνα με έρευνες πάντως, ο ανδρικός πληθυσμός, σε αντίθεση με τον γυναικείο, δεν υποστηρίζει πως μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα κι αυτό γιατί οι περισσότεροι άντρες έχουν την τάση να βλέπουν πίσω από μια φιλία το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ερωτικό. Με τους ειδικούς να αναφέρουν πως «Έχουν κλείσει σε ένα κουτάκι την ιδέα πως ο μόνος λόγος που μπορεί ένας άντρας και μία γυναίκα να είναι μαζί είναι το ερωτικό κομμάτι και αρνούνται να πετάξουν αυτή την ιδέα μην παρεξηγηθούν.». Ενώ συνεχίζουν: «Φυσικά ένας άντρας τις περισσότερες γυναίκες που θα γνωρίσει, θα της πλάσει ερωτικά στο μυαλό του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι γουστάρει όλες τις γυναίκες που θα συναντήσει και ότι με όλες θα ήθελε να βρεθεί στο κρεβάτι. Είναι χαζό να ισχυρίζεται κάποιος πως δεν μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα και να προδικάζει καταστάσεις. Κι αυτό το κάνει μόνο και μόνο επειδή έχει μάθει πως το αντίθετο φύλο υπάρχει μόνο για το ερωτικό κομμάτι και τίποτα άλλο».

Πηγή εικόνας: thestival.gr

Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες θεωρούν τους καλύτερούς τους φίλους σαν μέλη της οικογένειας ή σαν «αδελφές ψυχές», όπως λέει καθηγητής Ρόμπιν Ντάνμπαρ από το Πανεπιστήμιο του Oxford, καταλήγοντας στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από μελέτη στις αλλαγές που σημειώνει μια φιλική σχέση, όταν τα άτομα περνούν από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι λίγες οι φορές πάντως που ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να σκεφτεί ερωτικά τον «κολλητό» της.

Συνεπώς, καθίσταται αναγκαίο οι άνδρες να διώξουν από μέσα τους τις στερεότυπες αντιλήψεις που τους έχουν περάσει για τις σχέσεις των δύο φύλων και να απαλλαγούν παράλληλα από το σύνδρομο του «επιβήτορα», λέξη που πολλοί άντρες αρέσκονται στο να αποκαλούνται έτσι είτε από τους ίδιους είτε από άλλους. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί σαφές πως, όταν συνυπάρχουν με μια γυναίκα δεν τους συνδέει μόνο η ερωτική χημεία που μπορεί να έχουν, αλλά και άλλα πράγματα που τόσο καιρό δεν είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα. Ο άντρας μπορεί να δει φιλικά μια γυναίκα;, nancysblog.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Παπανικολάου
Ελένη Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα στο Τμήμα Φιλολογίας. Θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.