21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠόσο σημαντική είναι η αποδοχή;

Πόσο σημαντική είναι η αποδοχή;


Της Μαρίας Ζωγοπούλου,

Η έννοια της «αποδοχής» βρίσκεται συχνά στις διαπροσωπικές σχέσεις και είναι κάτι που μας απασχολεί αρκετά στην καθημερινότητα μας. Υπάρχουν δύο διαστάσεις, οι οποίες έχουν καθοριστικό ρόλο για τη συμπεριφορά μας· αυτές είναι η αποδοχή του εαυτού μας και η αποδοχή των ανθρώπων γύρων μας. Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που θα σκεφτούμε πως μπορεί να φανεί στον περίγυρο μία δική μας πράξη ή μία συμπεριφορά μας, πριν προβούμε σε αυτή.

Πολλές φορές μπορεί να υπερτερήσει το κλασικό μοτίβο σκέψης που μας έμαθαν οι γονείς μας «τι θα πει ο κόσμος;», οπότε βάζουμε χαμηλά στο ράφι τις δικές μας επιθυμίες για να μην πει τίποτα ο κόσμος, που τελικά μπορεί και να πει, μπορεί και όχι, ασχέτως με το πως θα πράξουμε. Μήπως αυτά τα ταμπού και οι σκέψεις για να είμαστε θεμιτοί και αρεστοί μας επιφέρουν αποδοχή στο κοινωνικό σύνολο, αλλά μας απομακρύνουν χιλιόμετρα μακριά από την αυτό-αποδοχή μας;

Πηγή εικόνας: batalalarissa.gr

Αποδοχή του εαυτού

Ας ξεκινήσουμε με την αποδοχή του εαυτού μας, η οποία έχει το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή του κάθε ατόμου καθώς και για την μετέπειτα πορεία του. Ίσως ακούγεται πολύ απλό και αυτονόητο ότι αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, αλλά τελικά πόσο ισχύει αυτό; Μήπως στην πραγματικότητα δεν δίνουμε την σημασία που απαιτείται και θεωρούμε δεδομένο ότι μας δεχόμαστε για αυτό ακριβώς που είμαστε; Πιο συγκεκριμένα, η αυτό-αποδοχή δηλώνει την αποδοχή του εαυτού μας σε όλες τις εκφάνσεις του, λαμβάνοντας υπόψη τα ελαττώματα μας, τις αδυναμίες μας καθώς και τις ικανότητες μας. Γενικότερα, η έννοια του εαυτού είναι ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του ατόμου, όπως είναι τα συναισθήματα, οι αναμνήσεις, οι αξίες του και οι σκέψεις του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διαδικασία ανάπτυξης της αποδοχής του εαυτού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η παιδική ηλικία του ατόμου και οι εμπειρίες που έχει από αυτή. Φυσικά, έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία της αποδοχής η σχέση που έχουν χτίσει οι γονείς με το παιδί τους. Συγκεκριμένα, στην ψυχολογία έχει τονιστεί ότι τα παιδιά που προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν συνεχώς τις προϋποθέσεις των γονιών τους για να μπορέσουν να νιώσουν την αγάπη και την αποδοχή τους, έχει ως αποτέλεσμα να συνδέουν την αποδοχή τους με τη θετική αξιολόγηση των ατόμων γύρω τους και οι στόχοι τους επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιθυμίες των άλλων.

Αποδοχή των άλλων

Από την άλλη, έχουμε την αποδοχή των άλλων που συχνά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των γύρω μας. Έχει αναφερθεί από ειδικούς ότι τα άτομα που δεν μπορούν να αποδεχτούν εύκολα τους άλλους, μπορεί να είναι οι ίδιοι απορριπτικοί με τον εαυτό τους. Γι’ αυτό το λόγο, αν εμείς αγαπήσουμε και αποδεχτούμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι, τότε θα γίνουμε πιο δυνατοί, πιο αυθεντικοί χαρακτήρες και θα μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους αναγνωρίζοντας την διαφορετικότητα μας και χωρίς την ανάγκη να κατακρίνουμε τις επιλογές τους. Θα είναι πιο εύκολο να σεβαστεί ο ένας τον χαρακτήρα του άλλου και να υπάρξει αληθινή αγάπη μεταξύ τους με απόλυτη αποδοχή τόσο των ελαττωμάτων όσο και των χαρακτηριστικών που μας κέρδισαν στο άλλο άτομο.

Είναι σημαντικό να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αγκαλιάζουμε τις ατέλειες του χαρακτήρας μας και να μην καταπιέζουμε τις επιθυμίες μας. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονιστεί ότι η αυτοεκτίμηση δημιουργείται σιγά σιγά από την θέληση μας να πράττουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε, χωρίς αναστολές, και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Αυτό συνδέεται άμεσα με την ανέλιξη μας ως άτομα, τις επιτυχίες μας και την αυτοεκτίμηση μας, προσπαθώντας να αποφύγουμε τις αποτυχίες για να μην χαλάσουμε την εικόνα μας, όπου πολλές φορές είναι αρκετά ευαίσθητη στις αποτυχίες και εύκολα μπορεί να φέρει αρνητικό πρόσημο στην αυτοεκτίμηση, αν τη συνδυάζουμε εξολοκλήρου με τις επιτυχίες.

Πηγή εικόνας: psychologynow.gr

Η αξία του εκάστοτε ατόμου αφορά συναισθήματα που προβάλλουν το πως νιώθει το άτομο για τον εαυτό του, δηλαδή αν τον αποδέχεται ή αν τον απορρίπτει. Αυτό συμβαίνει, διότι πολλές φορές, έχουμε στο μυαλό μας έναν ιδανικό εαυτό που θα θέλαμε να είμαστε και αν απομακρυνόμαστε από αυτή την ιδέα τότε η αυτοεκτίμηση μας επηρεάζεται αρνητικά, αν όμως πλησιάζουμε την ιδανική αυτή εικόνα του εαυτού, τότε η αυτοεκτίμηση ανεβαίνει κατακόρυφα.

«Εσύ, ο ίδιος, όσο κανένας άλλος σε όλο το σύμπαν, αξίζεις την αγάπη και την τρυφερότητά σου»
-Buddha


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αποδοχή και αυτοεκτίμηση. Δύο έννοιες που συνδέονται και μας δείχνουν πόσο αξίζουμε και πώς αξιολογούμε τον εαυτό μας, elenikoltsida.wordpress.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζωγοπούλου
Μαρία Ζωγοπούλου
Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Έχει πτυχίο στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Μάρκετινγκ. Σπουδάζει ψυχολογία, ασχολείται με το χορό και της αρέσουν τα ταξίδια. Αγαπημένη φράση «η ευτυχία είναι απόφαση».