17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΑποφεύγουμε τη μοναχικότητα σαν να είναι νόσος;

Αποφεύγουμε τη μοναχικότητα σαν να είναι νόσος;


Της Παρασκευής Μπακή,

Ζούμε στην εποχή της ευκολίας, την εποχή της γρήγορης επικοινωνίας και σε όλη αυτή την εξέλιξη έχει συμβάλλει η τεχνολογία στον μέγιστο βαθμό. Η διευκόλυνση που έχουν προσφέρει στη ζωή μας αυτές οι αλλαγές, μας προσφέρουν την ευκαιρία όλα να γίνονται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Επιθυμείς να κανονίσεις με κάποια φίλη/ο σου, μπορείς απλά και άμεσα να οργανώσεις κάτι. Όμως, έχεις αναρωτηθεί πότε υπήρξε, άραγε, η τελευταία φορά που πέρασες ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και απόλαυσες την παρέα του ίδιου σου του εαυτού; 
 
Ύστερα από αρκετές συζητήσεις με άλλα άτομα, οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να συναναστρέφονται διαρκώς με άλλους ανθρώπους και φέρονται σαν να αρνούνται υποσυνείδητα να μείνουν μόνοι τους. Είναι σαν να μην μπορούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με το εαυτό σου ή να μην επιθυμούν να περάσουν αυτό το χρόνο μόνοι τους. Είναι απαραίτητες οι κοινωνικές συναναστροφές και να περνάς ευχάριστα με πρόσωπα που εκτιμάς και αγαπάς, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μπορείς να περνάς και κάποιο χρόνο μόνο σου χωρίς να σε δυσαρεστεί η σκέψη αυτή.

Πηγή εικόνας: sofa-logia-online.blogspot.com

Είναι απαραίτητο να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας και να απολαμβάνουμε την παρέα αυτού. Διότι στο τέλος της ημέρας, την στιγμή που πάμε για ύπνο, με τον εαυτό μας βρισκόμαστε, με τους δικούς μας προβληματισμούς και τις δικές μας σκέψεις. Αγαπάω πραγματικά τον εαυτό μου σημαίνει με αποδέχομαι και είμαι εκεί ώστε να περάσω στιγμές με εμένα. Στιγμές με τον εαυτό μου σημαίνει ενδεχομένως και κάποια περισυλλογή. Είναι φυσιολογικό και μέσα στην ανθρώπινη φύση, κάποιες φορές να φοβόμαστε τις ενδότερες σκέψεις μας και τους βαθύτερους προβληματισμούς μας. Όμως, πως θα οδηγηθούμε μπροστά; Πως θα γίνουμε η καλύτερη εκδοχή μας, άμα δεν ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια; 
 
Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει αποδέχομαι τον εαυτό μου. Αποδέχομαι τον εαυτό μου σημαίνει αποδέχομαι το τι συμβαίνει μέσα μου και είμαι διατεθειμένη να το εξετάσω, να το συνειδητοποιήσω, να το αποδεχτώ, να το αντιμετωπίσω με τους κατάλληλους τρόπους και στο τέλος να προχωρήσω μπροστά. Αυτή η διεργασία θα συμβεί εσωτερικά και απαιτεί την ανάλογη δουλειά ώστε να επιτευχθεί. 
 
Ο χρόνος με τον εαυτό μας, θα μας φέρει πιο κοντά σε εμάς, θα μας βοηθήσει να μας ανακαλύψουμε και να εξελιχθούμε αντίστοιχα ως οντότητες. Αφού συμβούν αυτές οι διεργασίες τότε δε θα έχουμε την ανάγκη της συνεξάρτησης και ακατάπαυστης συναναστροφής, καθώς θα νιώθουμε ολοκληρωμένοι εσωτερικά. Θα νιώθουμε ικανοποιημένοι με εμάς ή άμα δε συμβαίνει αυτό εκείνη την χρονική στιγμή, θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη, ώστε να βρούμε τα πατήματα μας και να βελτιωθούμε σε όσους τομείς μας αφορούν.

Πηγή εικόνας: cityculture.gr

Πρέπει κάποιες φορές να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε νέες καταστάσεις, και να είμαστε διατεθειμένοι να προσπεράσουμε τον «παλιό» μας εαυτό. Η έκθεσή μας σε κάτι πρωτόγνωρο ενδέχεται να μας τρομάζει, όμως θα μας επωφελήσει, διότι θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε βαθύτερα εμάς και να οδηγηθούμε έτσι στον «νέο». Σε μια εκδοχή του εαυτού μας που να μας ευχαριστεί περισσότερο. Χωρίς ρίσκο άλλωστε η ζωή θα ήτανε προβλέψιμη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή Μπακή
Παρασκευή Μπακή
Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Της αρέσει η ελληνική καθώς και η ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο φροντίζει να γυμνάζεται. Η αγαπημένη μου φράση είναι «Η δυσκολότερη και η πιο επιμονή συνάντηση ενός ανθρώπου είναι όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό» από το βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle.