17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά«Καφέ- Σνακ – Μπαρ “ΤΑ ΠΑΘΟΙ”»: Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη Barba...

«Καφέ- Σνακ – Μπαρ “ΤΑ ΠΑΘΟΙ”»: Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη Barba Dee στο Kyan Athens 


Της Σοφίας Λιάτη, 

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα σου απομένει ένα κολάζ εικόνων». Η φράση αναφέρεται πολύ εύστοχα στην έκθεση «Καφέ- Σνακ – Μπαρ- “ΤΑ ΠΑΘΟΙ”», μία έκθεση σίγουρα πρωτότυπη αλλά και αρκετά οικεία ταυτόχρονα, καθώς οι εικόνες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή είναι σίγουρα γνώριμες σε όλους τους Έλληνες. Ο καλλιτέχνης Barba Dee, λοιπόν, δημιούργησε μία εντυπωσιακή ατομική έκθεση για την σύγχρονη Ελλάδα, για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την συνθέτουν και την κάνουν ξεχωριστή. Η έκθεση στεγάζεται στον εκθεσιακό χώρο Kyan Athens για έναν μήνα, από τις 10 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου.

Εικόνες εντυπωμένες στο μυαλό μας, εικόνες της καθημερινότητάς μας, εικόνες που μυρίζουν ελληνική καθημερινότητα, εικόνες που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην συνδέονται απόλυτα αλλά τελικά να συνθέτουν μαζί ένα κολάζ που να δίνει το νόημα και να ταιριάζει. Κολάζ γεμάτα αντιθέσεις, από γλέντια, δελτία ειδήσεων, πολιτικά πρόσωπα, νυχτερινά κέντρα, διασκέδαση, διασημότητες, στιγμές απαθανατισμένες στο χρόνο της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας, που ευτυχώς ή δυστυχώς συνδυάζει τα πάντα. Οι πληροφορίες και οι εικόνες παρασύρουν σε μία χρονοκάψουλα που οδηγεί και ταξιδεύει στα ελληνικά δεδομένα. Μια ποπ κουλτούρα που έχει απροσδιόριστη ταυτότητα και συμβολίζει τις ιδέες και τις συνήθειες ενός λαού και μιας ολόκληρης εποχής που ακόμη συνεχίζεται. Ετερογενή στοιχεία που αναμειγνύουν, όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, μπανάλ εθνικισμό πλάι σε σούσι μπάρς και διανυκτερεύουσες καντίνες.

Πηγή Εικόνας: CURRENT Athens

Η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, η δημιουργία και η σύνθεση των οποίων είναι βασισμένη στην τεχνική των ψηφιακών κολάζ και αποτελείται από μια σύγχρονη και μοντέρνα καλλιτεχνικά αισθητική. Στον χώρο της έκθεσης γίνεται αντιληπτή η προσπάθεια του καλλιτέχνη να αφηγηθεί μέσω των εικόνων ιστορίες που συνθέτουν την ταυτότητα της Ελλάδας και ασυνείδητα έχουν εντυπωθεί στο μυαλό, στην αισθητική και στη συμπεριφορά του κάθε πολίτη της χώρας. Κατά έναν τρόπο, ο Barba Dee αποδομεί αυτές τις εικόνες και η οπτική του συντελεί στην εύκολη, επίσης, αποδόμηση της κουλτούρας αυτής και από το κοινό που έρχεται σε επαφή με τα έργα.

Το νόημα όλης της έκθεσης «Καφέ- Σνακ – Μπαρ: “ΤΑ ΠΑΘΟΙ”» αποτυπώνεται ξεκάθαρα, με χιούμορ και με μεγάλη ακρίβεια, σε ένα σημείωμα του καλλιτέχνη γι’ αυτή, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «…Την Κυριακή πήγαινα στην εκκλησία, την Κυριακή πηγαίναμε εκδρομές. Στην τρίτη δημοτικού έμαθα το πάτερ ημών και έπαιζα μπάλα στην πλατεία, έμαθα το πάτερ ημών και έμενα σπίτι με την μαμά μου και τις γειτόνισσες, έμαθα το πάτερ ημών. Όταν ήμουν δώδεκα φωνάζαμε τον εθνικό ύμνο “ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΛΕΥΤΕΡΙΑ” γιατί κερδίσαμε το Euro, γιατί νίκησε η Παπαρίζου, γιατί διώξαμε τους Ιταλούς, για τα Ίμια. Τα μεσημέρια τρώγαμε πάντα στη μια και μισή, τρώγαμε πάντα με τη γιαγιά, δεν τρώγαμε πάντα. Ο μπαμπάς ήταν πολύ αυστηρός, ο μπαμπάς ήταν πολύ αυστηρός. Η πρώτη φορά που βουβάθηκε όλη η οικογένεια, ήταν στο άκουσμα της πτώσης της χούντας, της πτώσης της ΕΣΣΔ, της πτήσης του Ανδρέα, της πτώσης των δίδυμων πύργων, της πτώσης του Dow Jones». 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • ΚΑΦΕ-ΣΝΑΚ-ΜΠΑΡ “ΤΑ ΠΑΘΟΙ”, Kyan Athens, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Λιάτη
Σοφία Λιάτη
Γεννήθηκε το 2001 στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όνειρό της είναι η ενασχόληση με τη δημοσιογραφία και ειδικότερα με την αρθογραφία και το ραδιόφωνο. Θυμάται πάντα τον εαυτό της να ενδιαφέρεται για τις τέχνες και τον πολιτισμό και αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στο ερασιτεχνικό θέατρο, την μουσική και τα βιβλία.