20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΈνα βήμα πιο κοντά στην επιβίωση

Ένα βήμα πιο κοντά στην επιβίωση


Της Χρυσάνθης – Ίριδας Ανεμογιάννη,

Τραύμα: ένα συμβάν στη ζωή ενός ατόμου το οποίο ορίζεται από την έντασή του, από την αδυναμία του ατόμου να το αντιμετωπίσει με τρόπο κατάλληλο ή γενικότερα να το διαχειριστεί, και από το συγκλονισμό και τις παθογόνες επιπτώσεις διαρκείας που επιφέρει στην ψυχική του οργάνωση. Τραυματισμό μπορεί να προκαλέσει κάθε εμπειρία που παραβιάζει το παράθυρο ανοχής του ατόμου και το ακινητοποιεί, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα του. Το τι μπορεί να είναι τραυματικό, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Η ευρύτερη αντίληψη υποστηρίζει πως η επιρροή από πρόσωπα και καταστάσεις είναι προσωπική επιλογή. Επηρεαζόμαστε δηλαδή από πρόσωπα και καταστάσεις, στα οποία εμείς το επιτρέπουμε. Καίριο σημείο στην επιλογή αυτή είναι ένα «συνειδητό φιλτράρισμα» μετριάζοντας, αυξάνοντας ή μειώνοντας την αξία και τη σημασία που τους δίνεται κάθε φορά.

Οι νευροεπιστήμες αποδεικνύουν, βέβαια, πως πολλές φορές οι αισθήσεις μας μάς ξεγελούν. Δεν βλέπουμε με τα μάτια, αλλά με τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος επιλέγει, κόβει και ράβει την πραγματικότητα. Η «βεβαιότητα για την αποκλειστική ορθότητα του μυαλού μας» δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πηγή εικόνας: agencia.fapesp.br

Δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο ό,τι ξέρουμε. Κάποιες φορές όμως είναι αυτό που θέλουμε, γι’ αυτό και επιλέγουμε να σταματήσουμε εκεί. Θα έλεγε κανείς πως είναι σαν μία διαδικασία αυτορρύθμισης. Στα άκρα. Μέχρι και το τελευταίο εκατοστό. Λίγο πριν την έκρηξη.

Τότε είναι που ψάχνουμε το μαγικό μας κλουβί να μπούμε μέσα να κρυφτούμε. Ησυχία. Ηρεμία. Απομόνωση. Είναι αναγκαίο. Είναι απαραίτητο. Σαν να συγκρούονται δύο τιτάνες. Δεν μπορείς να το αποτρέψεις, καθώς δεν έχεις τον έλεγχο. Μπορείς απλά να τρέξεις, να φύγεις, να κρυφτείς, μέχρι να περάσει η μπόρα. Χωρίς αυτό να σε κάνει δειλό. Επιβίωση λέγεται. Και ξέρουν να το κάνουν λίγοι.

Κοσμοϊστορικά γεγονότα. Τιτάνες από τη μία, θεοί από την άλλη. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι να νικήσουν οι θεοί. Η ηρεμία δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Το να είμαστε ψυχικά ήρεμοι όμως δεν σημαίνει ότι δεν μας αγγίζουν στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά ότι μπορούμε να διαχειριστούμε όσα συμβαίνουν με τρόπο που διατηρεί την εσωτερική μας ισορροπία. Ας είναι αυτός ο επόμενος εβδομαδιαίος μας στόχος.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Χρυσάνθη-Ίριδα Ανεμογιάννη, Αρχισυντάκτρια Ταξιδιωτικών Θεμάτων
Γεννήθηκε στους Παξούς, όπου έζησε για μεγάλο διάστημα. Πλέον κατοικεί στο Ρέθυμνο για σπουδές στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στο τμήμα Ψυχολογίας. Έχει ταξιδέψει πολύ, κυρίως στο εξωτερικό, μιλάει τρεις γλώσσες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, χορεύει, τραγουδάει και ασχολείται με την μουσική εδώ και πολλά χρόνια, και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα.