22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο Κίνημα MeToo μέσα από νέες μαρτυτίες

Το Κίνημα MeToo μέσα από νέες μαρτυτίες


Της Μαρίας Ζωγοπούλου,

Νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως από αθλητές της χώρας μας, οι οποίοι έδειξαν το ψυχικό τους σθένος, καταγγέλλοντας επώνυμα τους προπονητές τους για σωματική και ψυχολογική βία καθώς και για σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν. Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν έχουν λάβει τέλος οι μαρτυρίες, σύμφωνα με νέα συνέντευξη της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία αρκετά συγκινημένη θέλησε να μοιραστεί μερικές πληροφορίες από τις καταγγελίες που συνεχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Συγκεκριμένα, αθλητής ενόργανης γυμναστικής της εθνικής ομάδας δήλωσε σε καταγγελία του, «Θυμάμαι, έχω περάσει 45 λεπτά γαντζωμένος πάνω σε ένα σχοινί 10 μέτρων και αθλήτριες της ρυθμικής μού έδιναν κουράγιο από το διπλανό γήπεδο. (…) Όταν γλίστρησα μην αντέχοντας άλλο, βρέθηκα οριακά μέσα στο σκάμμα. Ακολούθησαν βρισιές από τον προπονητή για τη μητέρα μου, το σπίτι μου και άλλα πολλά. Απαιτούσε να ανέβω πάνω στο σχοινί, κάτι που δεν έκανα, αλλά έκλαιγα. Τότε ήρθε μπροστά μου. Με χτυπούσε σε όλο μου το σώμα με κλωτσιές και σφαλιάρες, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να μην μπορώ να πάω ούτε στο σχολείο. Είχα μελανιές παντού και δεν μπορούσα να φορέσω ρούχα». Μία καταγγελία που σοκάρει τόσο τη γνωστή ολυμπιονίκη όσο και όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες, όπως και τους συναθλητές και συναθλήτριες του που έχουν προβεί και σε παρόμοιες μαρτυρίες. Δυστυχώς, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι τη δεκαετία του 2000, παρόμοια γεγονότα συνέβησαν σε πολλούς αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι βρήκαν την ψυχική δύναμη να κατονομάσουν τους προπονητές τους και να αντιμετωπίσουν τις φοβίες τους για να μπορέσει να επέλθει δικαιοσύνη.

Πηγή εικόνας: parallaximag.gr

Η κ. Μπεκατώρου δήλωσε ότι οι μαρτυρίες των αθλητών αναμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας όμως, την βοήθεια που προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα #MeNow_MeToo μέσω της οποίας ένα ποσοστό των αθλητών θέλησαν να δημοσιοποιήσουν μερικά στοιχεία από τις καταγγελίες τους για να ενθαρρύνουν και άλλα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους. Ακολουθεί μία από τις μαρτυρίες ενός αθλητή: «Μια άλλη μέρα και ενώ προσπαθούσα να βγάλω μια καινούργια άσκηση στο δίζυγο (…) από τις πολλές επαναλήψεις έφυγε το μισό δέρμα από την παλάμη μου. Όταν ζήτησα να πάω στο φυσικοθεραπευτήριο για να το δέσω, εκείνος έφερε έναν κουβά με καθαριστικό για να καθαρίσω, είπε, από τα αίματα τα στρώματα. Μου άρπαξε το χέρι και το βούτηξε μέσα. Δεν είμαι ο μόνος που περνούσε όλα αυτά».

Σκοπός της πλατφόρμας είναι τα θύματα να καταφέρουν να αποβάλλουν αυτό  ο μεγάλο φορτίο που τους βαραίνει, περιγράφοντας τις εμπειρίες τους και καταγγέλλοντας τους θύτες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η μαρτυρία του κάθε ατόμου γίνεται ανώνυμα αναφέροντας το περιστατικό και κατονομάζοντας τον δράστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της πλατφόρμας σε διάστημα 1,5 μήνα έχει ήδη συγκεντρώσει 208 μαρτυρίες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω της πλατφόρμας και της απόφασης να δημοσιοποιούνται οι μαρτυρίες των θυμάτων, βοηθάει τις έρευνες να διαλευκάνουν ποια άτομα δέχθηκαν κακοποιητική συμπεριφορά από τον ίδιο θύτη ή στο ίδιο πλαίσιο. Η έμπνευση της κ. Μπεκατώρου με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας για την επίτευξή της διαδικτυακής πλατφόρμας του MeToo έχει στόχο τη λύτρωση των θυμάτων και την τιμωρία των θυτών. Για το λόγο αυτό, πρέπει όλοι να σταθούν δίπλα στα θύματα, να τους επιτραπεί να μιλήσουν ελεύθερα για τα βιώματα τους και να υπάρξει τιμωρία, χωρίς εξαιρέσεις και υπεκφυγές, των θυτών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Σοφία Μπεκατώρου: Μαρτυρίες-σοκ στο #MeNow_MeToo, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζωγοπούλου
Μαρία Ζωγοπούλου
Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου και ζει μόνιμα. Έχει πτυχίο στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Μάρκετινγκ. Σπουδάζει ψυχολογία, ασχολείται με το χορό και της αρέσουν τα ταξίδια. Αγαπημένη φράση «η ευτυχία είναι απόφαση».