21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤο περιβάλλον μετράει, και μετράει παντού

Το περιβάλλον μετράει, και μετράει παντού


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν οι προσφορές για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Βόρεια Μακεδονία — την κατασκευή της μονάδας λυμάτων στα Σκόπια. Αυτή η σημαντική εκδήλωση —ένα βασικό βήμα για την υλοποίηση του έργου των 136 εκατ. ευρώ— φιλοξενήθηκε από τον Διευθυντή της PE Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σκοπίων, Zlatko Perinski, και τη Δήμαρχο των Σκοπίων, Danela Arsovska. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Επικεφαλής της Περιφερειακής Αντιπροσωπείας της ΕΤΕπ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Alessandro Bragonzi, η ανώτερη τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Biljana Miloshevska, και η Συντονίστρια Χώρας του West Balkans Investment Framework (WBIF), Orhideja Kaljosevska.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΤΕπ για τα Δυτικά Βαλκάνια ,Alessandro Bragonzi, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο αυτού του σημαντικού έργου, το οποίο θα στηρίξει τη δημόσια υγεία, καθαρότερα ποτάμια και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για περίπου 500.000 άτομα. «Ως τράπεζα της Ε.Ε. για το κλίμα, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την περιοχή να προσαρμοστεί και να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να αυξήσει την ανθεκτικότητα στην κρίση. Στο πλαίσιο του κλάδου της ΕΤΕπ Global, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους τοπικούς εταίρους μας για να παρέχουμε τεχνική και οικονομική υποστήριξη για στρατηγικές επενδύσεις στους τομείς των βιώσιμων μεταφορών, της πράσινης μετάβασης, της ενέργειας και της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε.

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί αυτό το εμβληματικό έργο με δάνειο 68 εκατ. ευρώ, συμπληρωμένο με επιχορηγήσεις από την Πρωτοβουλία Οικονομικής Ανθεκτικότητας (ERI) και το Επενδυτικό Πλαίσιο Δυτικών Βαλκανίων (WBIF), ως μέρος του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πράσινης Ατζέντας.

Πηγή εικόνας: eib.org

«Με την κατασκευή της μονάδας λυμάτων, εμείς ως χώρα θα έχουμε πάνω από 90% καθαρό νερό, κάτι που είναι ένα από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο θα αυξήσει την αντίσταση των Σκοπίων στην κλιματική αλλαγή ενισχύοντας το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων της πόλης», πρόσθεσε ο Διευθυντής της PE Water and Sewerage Skopje, Zlatko Perinski.

Η δήμαρχος των Σκοπίων Danela Arsovska τόνισε ότι η κατασκευή αυτής της μονάδας επεξεργασίας είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και κεφαλαιουχικό έργο των Σκοπίων, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει τελικά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε. «Με την κατασκευή αυτής της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, τα Σκόπια έχουν επιτέλους την ευκαιρία να εξελιχθούν σε μια περιβαλλοντική μητρόπολη που νοιάζεται για το περιβάλλον και τους ανθρώπους των Σκοπίων», είπε.

Η ΕΤΕπ έχει επενδύσει έως σήμερα 128 εκατ. ευρώ σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης για τους ανθρώπους σε ολόκληρη τη Βόρεια Μακεδονία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Progress made on North Macedonia’s largest environmental project, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.