16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Μιμήσου τους τρόπους σου»: Μια animated ταινία χαράζει τον δρόμο για την...

«Μιμήσου τους τρόπους σου»: Μια animated ταινία χαράζει τον δρόμο για την ενσυναίσθηση


Της Κυριακής Μαλλιαρίδου,

Παρατηρούμε όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα να λαμβάνουν χώρα γεγονότα, που μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει βαθύτατη έλλειψη ενσυναίσθησης γύρω μας. Ποιος ο ρόλος, λοιπόν, της μίμησης σε αυτό που βιώνουμε; Αν αναλογιστούμε ότι από μικρή ηλικία μιμούμαστε το καθετί, θα κατανοήσουμε πως ο μιμητισμός κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, αλλά και των αντιδράσεών μας, αφού υιοθετούμε συμπεριφορές που βλέπουμε. Αν για λίγο μπαίναμε στη θέση του άλλου, πριν πράξουμε ή πριν πούμε κάτι, θα είχαν αποφευχθεί πολλά δυσάρεστα περιστατικά. Ακριβώς αυτό έρχεται να βελτιώσει μια animated ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μίμο, που μας τοποθετεί στη θέση του άλλου.

Πηγή Εικόνας: helloradio.gr

Το Mime Your Manners είναι μια ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία της Kate Namowicz και του Skyler Porras, για έναν αλαζονικό άνδρα που θα πάρει μια γεύση από τους δικούς του απαίσιους τρόπους, όταν, για να απελευθερωθεί από τη μεταμόρφωσή του σε μίμο, πρέπει να γίνει καλύτερο πρόσωπο. Το Mime Your Manners κατέκτησε το Βραβείο Ακαδημίας Φοιτητών 2020, στην κατηγορία Animation (Domestic Film Schools), στον 47ο διαγωνισμό Student Academy Awards®.

Η ιστορία ξεκινά, όταν, μια μέρα, ένας κουστουμαρισμένος νεαρός πέφτει πάνω σε μια καλλιτέχνιδα, σε μια μίμο που κάνει το πρόγραμμά της στον δρόμο. Αντί να ζητήσει συγγνώμη, ζητάει και τα ρέστα. Όμως, η «τιμωρία» έρχεται τη στιγμή που μεταμορφώνεται ο ίδιος σε μίμο, έτσι, χάνει τη φωνή του και είναι αναγκασμένος στο εξής να επικοινωνήσει και να μεταφέρει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, με μόνο μέσο την παντομίμα. Έστω και για λίγο, ζει τις δυσκολίες της κοπέλας, μπαίνει στη θέση της και βιώνει όλα όσα ένιωθε κι εκείνη. Όταν, μάλιστα, ένας ηλικιωμένος κύριος (αλλά ίσης αγένειας με εκείνον) πέφτει πάνω του, η ιστορία επαναλαμβάνεται και τότε εκείνος βρίσκεται στη θέση να πρέπει να μιλήσει από κοντά με την κοπέλα μίμο.

Πηγή Εικόνας: childit.gr

Οι γονείς θα ήταν ωφέλιμο να δούνε μαζί με τα παιδιά την ταινία, με σκοπό, όταν ολοκληρωθεί, να τα ρωτήσουν τι κατάλαβαν και πώς ένιωσαν τα ίδια. Επίσης, μπορούν να αναπτύξουν έναν διάλογο για το αν τα ίδια μιμούνται συμπεριφορές, χειρονομίες είτε των γονιών τους είτε κάποιου άλλου. Ακόμη, είναι εύλογο να ρωτήσουν το κάθε παιδί ξεχωριστά πώς θα έπραττε, αν ήταν πρωταγωνιστής της ταινίας.

Με αφορμή την ταινία, επισημάνετε επιπλέον την αξία της συγγνώμης και της ευγενικής συμπεριφοράς. Το να είμαστε συμφιλιωμένοι με το να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, αλλά ακόμη και να ζητάμε συγγνώμη για τυχόν άσχημες συμπεριφορές μας (ακόμα και αυτές που προκύπτουν ασυναίσθητα) είναι δείγμα ήθους και μεγαλείου ψυχής. Ωστόσο, είναι, επίσης, σημαντικό να το εννοούμε το συγγνώμη κι όχι να το λέμε απλώς για να ξεφύγουμε ή να γλιτώσουμε τις ενδεχόμενες συνέπειες. Όταν κάνουμε κάτι λάθος, μπορούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να το διορθώσουμε, ώστε να μην επαναληφθεί. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και θα ξεχωρίζουμε για τους σωστούς μας τρόπους. Καλοί τρόποι σημαίνει να προσέχουμε, έτσι ώστε η συμπεριφορά μας να διαθέτει διακριτικότητα, ευγένεια και καλοσύνη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Μιμήσου τους τρόπους σου»: Μια animated ιστορία που μας βάζει κυριολεκτικά στη θέση του άλλου, childit.gr, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Μαλλιαρίδου
Κυριακή Μαλλιαρίδου
Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Επιμορφώθηκε στην «Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση», «Στην Σχολική Ψυχολογία» και στην «Ελληνική ως Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι κάτοχος διπλώματος άριστης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και Η/Υ. Η θέλησή της να προσφέρει «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό την οδήγησε στην σύνταξη άρθρων. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το βόλεϊ, με προγράμματα Φιλαναγνωσίας και είναι λάτρης των ταξιδιών.