26.5 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ μοναξιά της οθόνης

Η μοναξιά της οθόνης


Της Παρασκευής Μπακή,  

Διανύουμε μια εποχή που κυριαρχείται από ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας και πλέον περισσότερο από κάθε άλλη τεχνολογία, οι φορητές αυτές συσκευές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογικής και φυσικής ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου. 

Ο τεχνολογικός πολιτισμός αποτελεί μια δημιουργία που πίσω της κρύβεται η ανθρώπινη ευφυία και καινοτομία. Ο άνθρωπος μέσω της τεχνολογίας σημείωσε επαναστατικές αλλαγές, από την άλλη, όμως, η ίδια η τεχνολογία δημιούργησε μια πληθώρα προβλημάτων στον ίδιο τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι από την χρήση της τεχνολογίας που δεν είναι άμεσα ορατοί, αλλά γίνονται αντιληπτοί με το πέρασμα του χρόνου. Για την αποξένωση των ανθρώπων σημαντικό ρόλο έχει παίξει η τεχνολογική εξέλιξη. 

Βέβαια, θα αναρωτιέται κανείς πως γίνεται σε μια εποχή που έχουμε την τεχνολογία βοηθό μας στην επικοινωνία και οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα να νιώθουμε το αίσθημα της μοναξιάς; Μία πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στην Αυστραλία θα μας δώσει τις απαντήσεις που αναζητάμε. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, όσο πιο πολύ χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία οι άνθρωποι τόσο πιο έντονο συναίσθημα μοναξιάς αισθάνονταν. 

Πηγή εικόνας: patrisnews.com

Το 42% των Αυστραλών, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο τέσσερις μεθόδους της τεχνολογίας για την επικοινωνία τους (όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS, το Facebook και το Twitter) αισθάνονταν περισσότερη μοναξιά σε αντιδιαστολή με το 11% των ατόμων που χρησιμοποιούσαν μόνο μία μέθοδος επικοινωνίας, σύμφωνα με την παρούσα έρευνα .Τα αποτελέσματα του 2011, τα οποία προέρχονται από συμμετοχή 1.204 ατόμων άνω των 18 ετών, αμφισβητούν επίσης την ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο μοναχικοί. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών είναι πιθανότερο να νιώθουν συχνά μοναξιά (27%) και ότι οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών, είναι η δεύτερη πιο μοναχική ομάδα (19% αισθάνονται συχνά μοναξιά). Για όσους είναι άνω των 70 ετών, το ποσοστό ήταν 11%. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμα ότι οι ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι συχνά ένιωθαν μοναξιά, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το Facebook πιο συχνά με στόχο να επικοινωνούν με τους φίλους, την οικογένεια και πιθανούς φίλους τους. Επιπρόσθετα, τα στατιστικά στοιχεία είναι τα εξής: από τους ερωτηθέντες, οι οποίοι το χρησιμοποιούν σπάνια (39%) και τους ερωτηθέντες που ποτέ (28%) δεν αισθάνονταν μοναξιά.  Όταν  οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν πίστευαν πως η κοινωνική δικτύωση είχε θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις τους, το 54% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών, δήλωσε «ναι». Η διαδικτυακή επικοινωνία και τα μέσα τεχνολογίας που μας δίνονται είναι σημαντικά για την καθημερινότητα μας τόσο για απλά καθημερινά πράγματα και διευκολύνσεις της ημέρας μας όσο και για πιο σύνθετα ζητήματα. Ωστόσο, η επικοινωνία που γίνεται με  φυσική παρουσία δεν μπορεί να συγκριθεί με την επικοινωνία μέσω διαδικτύου. 

Πηγή εικόνας: yang.gr

Η ποιότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας διαδικτυακά είναι φτωχή σε σχέση με την επικοινωνία με φυσική παρουσία, την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο. Δε μας δίνεται η ευκαιρία να ακούσουμε την φωνή του άλλου ατόμου και να δούμε τις κινήσεις του σώματος του, οι οποίες μας μεταφέρουν αντίστοιχα σήματα. Δεν πρέπει να αντικαθιστούμε την επικοινωνία από την κοντά με την εξ αποστάσεως μόνο άμα οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν άλλη επιλογή. Η πραγματική ομιλία και η ουσιαστική επικοινωνία άλλωστε δεν βρίσκεται πίσω από μια οθόνη.


   ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Μήπως η τεχνολογία μας κάνει να αισθανόμαστε μοναξιά;,clickatlife.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή Μπακή
Παρασκευή Μπακή
Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Της αρέσει η ελληνική καθώς και η ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο φροντίζει να γυμνάζεται. Η αγαπημένη μου φράση είναι «Η δυσκολότερη και η πιο επιμονή συνάντηση ενός ανθρώπου είναι όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό» από το βιβλίο «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle.