18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΤέλος οι μάσκες σε μαγαζιά και εστιατόρια στις ΗΠΑ αλλά όχι στα...

Τέλος οι μάσκες σε μαγαζιά και εστιατόρια στις ΗΠΑ αλλά όχι στα σχολεία


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Την τελευταία βδομάδα παρατηρούμε μια αλλαγή στην αντιμετώπιση της πανδημίας από κυβερνητικά στελέχη ανά την υφήλιο. Ήδη επίσημες πηγές αναφέρουν την απόφαση πολιτικών ηγετών, σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές των ειδικών, για να αντιμετωπίσουν σε μερικούς μήνες τη μόλυνση από τον Covid-19 ως μια απλή γρίπη. Μάλιστα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, μετά από το ισχυρό κύμα μολύνσεων της μετάλλαξης Όμικρον κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ακούμε και πιο ραγδαίες αποφάσεις, όπως η σκέψη στο Ηνωμένο Βασίλειο να μη χρειάζεται όσοι νοσούν από Covid να περάσουν ορισμένες μέρες καραντίνα –όπως θα γινόταν και αν νοσούσαν από μια απλή γρίπη. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε αυτήν τη βδομάδα το καινούργιο σχέδιο για την πανδημία, το οποίο δεν περιλάμβανε μόνο άνοιγμα κλαμπ ή παρόμοιων δραστηριοτήτων που παρέμεναν κλειστά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον σε άλλες χώρες, αλλά και το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Πηγή Εικόνας: NYT

Η κατάσταση της πανδημία στης ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι ιδανική για μια τέτοια απόφαση, τα στοιχεία, όμως, φανερώνουν μια σημαντική βελτίωση συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες. Ο μέσος όρος κρουσμάτων Covid αυτής της βδομάδας, έπεσε κατά 44% από την προηγούμενη, με 247.300 κρούσματα ανά ημέρα. Στην επίσημη ανακοίνωση του Centers for Disease Control and Prevention, ο μέσος αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομείο επίσης έπεσε 25% σε σχέση την προηγούμενη βδομάδα, με 13.000 εισαγωγές ανά ημέρα, ενώ η πτώση 3% του μέσου αριθμού θανάτων από τον Covid οδηγεί πια σε 2.400 θανάτους κατά μέσο όρο καθημερινά.

Το τέλος της υποχρεωτικής μάσκας θα τεθεί σε ισχύ αρχικά για επιχειρήσεις και όχι για σχολεία και ιατρικά κέντρα. Στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, οι επιχειρήσεις θα έχουν πλέον το δικαίωμα να μην ζητάνε ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε να απαιτούν από τους πελάτες τους να φοράνε μάσκα. Η τελική απόφαση θα είναι δική τους. Έτσι, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, χώροι εργασίας και μαγαζιά θα πρέπει να αποφάσισουν αν θέλουν να κρατήσουν ορισμένα μέτρα ασφαλείας. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία θα τελειώσει μετά από δέκα μέρες (21 Φεβρουαρίου), αλλά θα γίνουν ακόμα αρκετές συζητήσεις για το εάν θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση μετά από τις χειμερινές διακοπές, γιατί πολλές οικογένειες θα έχουν ταξιδέψει και η Πολιτεία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα καινούργιο ισχυρό κύμα κρουσμάτων.

Στην άλλη ακτή των ΗΠΑ, η Καλιφόρνια θα λήξει και εκείνη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων των μη εμβολιασμένων. Για τη χρήση μάσκας σε σχολεία και νοσοκομεία δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια διαφορετική απόφαση. Στο Ντέλαγουερ, το τέλος της μάσκας σε επιχειρήσεις θα έρθει από σήμερα (11 Φεβρουαρίου) και στα σχολεία από 31 Μαρτίου. Όσον αφορά τους μαθητές και τους δασκάλους στο Νιού Τζέρσεϊ και στην Μασαχουσέτη δε θα χρειάζεται να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, από τη δεύτερη βδομάδα του Μάρτη και από τις 28 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Η Πολιτεία εκείνη που έχει ήδη χαλαρώσει τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του Covid ήδη και στα σχολεία είναι η Βιρτζίνια. Εκεί, ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης Glenn Youngkin τήρησε μια προεκλογική του υπόσχεση, δίνοντας από τις 15 Ιανουαρίου το δικαίωμα στους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς να φορούν μάσκα, αν το επιθυμούν.

Πηγή Εικόνας: Chalkbeat Tennessee

Η άρση των μέτρων δεν εξαρτάται πια από το αν η Πολιτεία έχει Ρεπουμπλικανό ή Δημοκρατικό Κυβερνήτη. Παρόλο που το CDC, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση Biden, ακόμα προτείνει τη χρήση μάσκας σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, η κάθε Πολιτεία είναι ελεύθερη να διαλέξει τους δικούς της κανόνες. Όσο περνάνε οι μήνες θα δούμε μια σταδιακή επιστροφή στη φυσιολογική καθημερινότητα, λόγω και των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού. Δύο χρόνια πέρασαν από την αρχή της πανδημίας, και ίσως αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • US state mask mandates to expire, creating tensions for schools, Al Jazeera, Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.