16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚυρίες και κύριοι, ο Μένιος

Κυρίες και κύριοι, ο Μένιος


Της Ρένας Δανατζή,

Πριν από αρκετά χρόνια, οι μεσημεριανές εκπομπές είχαν ως πρώτο και αγαπημένο θέμα το διάσημο μοντέλο που αποφάσισε να γυρίσει ροζ βίντεο και προκαλούσε με την ταραχώδη ζωή του. Πάντοτε δίπλα της ο manager της, δημιουργώντας ντόρο γύρω από το μοντέλο. Λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε με δική του τηλεοπτική εκπομπή. Μια πολύ ιδιαίτερη παρουσία, η οποία περισσότερο έμοιαζε με καρικατούρα. Ένας άνθρωπος που προσπαθούσε απεγνωσμένα να κολλήσει επάνω του λίγη από την «αστερόσκονη» της «κιτς γκλαμουριάς» των ’00. Παρουσίαζε «κίτρινες» εκπομπές σε κανάλια μικρού βεληνεκούς με πολύ «θεατράλε» ύφος, και στην πραγματικότητα κανένας δεν του έδινε ιδιαίτερη σημασία, θεωρώντας το προϊόν που προσέφερε -μάλλον- περισσότερο trush από όσο θα μπορούσε να αντέξει η κουλτούρα του μέσου νεοέλληνα.

Συνεχίζει την πορεία του εκδίδοντας τη δική του εφημερίδα, η οποία έπλεε στα ίδια μήκη κύματος με το προφίλ των εκπομπών που παρουσίαζε. Όλα αυτά έως ότου χάνεται από το πλάνο και εμφανίζεται ξανά κατηγορούμενος αυτή τη φορά για απειλές, αναμείξεις σε συμβόλαια θανάτου και πολλά ακόμα. Στην ουσία, ο συγκεκριμένος άνθρωπος φημολογείται πως αποτελεί έναν αόρατο μαέστρο, ο οποίος διευθύνει ένα κουκλοθέατρο κατόπιν συνεννόησης, με υψηλά ιστάμενα άτομα. Μπαίνει και βγαίνει στις φυλακές για όσες κατηγορίες αποδεικνύονται, ενώ οι υπόλοιπες απλά αιωρούνται προκαλώντας ντόρο.

Πηγή εικόνας: sputniknews.gr

Το ερώτημα είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που μέχρι πριν λίγα χρόνια περνούσε εντελώς αδιάφορα από τις οθόνες των σπιτιών μας, ενώ αλλάζαμε βιαστικά κανάλι, έφτασε σε σημείο να συζητείται παντού, ακόμα και στο ελληνικό κοινοβούλιο, και ο ίδιος ανενόχλητος να δημοσιεύει φωτογραφίες από επικοινωνία που είχε με πολύ ισχυρούς ανθρώπους της χώρας;

Ο Μένιος Φουρθιώτης είναι εν τέλει ένας φαντασμένος άνθρωπος, που ψάχνει απεγνωσμένα 5 ακόμα λεπτά δημοσιότητας, φτιάχνοντας ιστορίες οι οποίες είναι τόσο παράλογες που κοντεύουν να γίνουν πιστευτές ή μήπως είναι ένας πολύ καλά δασκαλεμένος άνθρωπος που δημιούργησε όλα αυτά τα χρόνια εκείνη τη γελοία καρικατούρα των τηλε-πωλήσεων και του «κίτρινου» ρεπορτάζ πίσω από την οποία έχτισε έναν επικίνδυνα εμπλεκόμενο άνθρωπο στα πολιτικά «χωράφια» της χώρας;

Σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία χτίζουμε και αποδομούμε προσωπικότητες μέσα από ένα hashtag, ακόμα και για τον πιο ανούσιο λόγο, καλό είναι να αναρωτηθούμε αν χωράνε στις οθόνες της τηλεόρασής μας ή στα πρόσωπα που ακολουθούμε στα social media, άνθρωποι όπως ο Μένιος Φουρθιώτης. Άνθρωποι δηλαδή, που ξεκινήσαμε να τους δίνουμε βήμα για πλάκα και εκείνοι έφτασαν στο σημείο να κινούν νήματα και να κουνάνε καρέκλες υπουργών. Άνθρωποι που αν δεν είχαν το βήμα από την αρχή, ίσως έμεναν απλά στην αφάνεια.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.